Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

20 jan 2023

Shiva – ontdek de transformerende kracht van Shiva

/
Geplaatst door
/
Comments0

Shiva, wie of wat is dat?

Shiva staat in het Hindoeïsme bekend als een God. Het is samen met Vishnu en Brahma zelfs een van de belangrijkste Goden.

Misschien heb je de naam weleens in combinatie met de naam Shakti gehoord. Dat kan goed, want deze twee worden vaak samen genoemd, ze horen bij elkaar. Shakti, als godin of het vrouwelijke, en Shiva als god, het mannelijke.

Ze zijn als yin en yang.

Shiva wordt beschreven als schepper, beschermer, maar ook de vernietiger. Dit is omdat het een hele sterke kracht representeert.

Wat heeft Shiva te maken met yoga, vraag je je misschien af?

Dat leggen we in deze blog aan je uit!

Je komt in deze blog meer te weten over:

  • Wat en wie Shiva is
  • De functie en kracht van Shiva
  • De relatie tussen Shiva en Shakti
  • Yogastijlen gericht op Shiva
  • Hoe je de kracht van Shiva in je leven kunt integreren

Lees je mee?

shiva

Vraag en antwoord

1.Wat is Shiva?

Shiva wordt wel vertaald als welzijn, bewustzijn of transformerende kracht. In het Hindoeïsme is het een god die verantwoordelijk is voor schepping en vernietiging.

Het wordt ook wel omschreven als de ziel van het universum of ‘dat wat niet is’. Het niets dat alles is. 😉

2. Wat is de functie van Shiva?

Alles in het leven verandert continu. Met de transformerende kracht van Shiva kan datgene wat niet meer dienend is, vernietigd worden. Wat vernietigd wordt en eindigt, creëert ruimte voor iets nieuws.

Hij vernietigd het oude, zodat er ruimte ontstaat voor het nieuwe.

Wie is de hindoegod Shiva?

De hindoegod Shiva of eigenlijk Shiva Nataraja is een van de hoogst goddelijke wezens binnen Ishvara, een van de grootste tradities binnen het Hindoeïsme.

Samen met Brahma en Vishnu wordt de Trimurti gevormt, de drie-eenheid oftewel de schepper-instandhouder-vernietiger. Shiva is de vernietiger.

Hij wordt in het hindoeïsme gezien als ‘allgod’ die alle functies vervult. Op afbeeldingen kun je hem herkennen aan zijn lange haar, hoog opgebonden in een maancirkel, vier armen en een derde oog.

Je ziet ook vaak een slang om de nek. Dit is de Koning van de slangen, Vasuki en representeert het ego.

Wat is de kracht van Shiva?

De kracht van Shiva ligt in het creëren van ruimte. Alles wat gisteren was, is vandaag alweer veranderd. Alles wat nu begint, zal uiteindelijk ook weer eindigen.

In zijn linkerhand heeft hij een trom die symbool staat voor het scheppen en in zijn rechterhand een vlam die symbool staat voor vernietiging. De scheppende en vernietigende krachten symboliseren ook het leven zelf: geboorte en dood.

Hij zorgt ervoor dat datgene wat moet eindigen, zal eindigen. Zo ontstaat ruimte voor iets nieuws. Alles staat in het leven van verandering en beweging. Alles gaat voorbij. Koester het moment.

Shiva en shakti

Shiva en Shakti horen bij elkaar. Shakti is in de Indiase mythologie de vertegenwoordiger van de vrouwlijke energie. Shakti wordt vereerd als moedergodin en is een van de vele Hindoe goden binnen het Hindoeïsme.

Ieder mens heeft twee vormen van energie in zich. Energie van Shakti ofwel vrouwelijke energie. Daarnaast de mannelijke energie, die Shiva vertegenwoordigt.

Deze twee goden zijn onafscheidelijk. We hebben beide krachten nodig om een balans te creëren. Het mannelijke ondersteunt het vrouwelijke en andersom.

In yoga spreken we meestal van yin en yang, maar het ligt op dezelfde lijn als Shakti en Shiva.

De kracht van Shiva zorgt voor helderheid en bewustzijn, zodat Shakti richting krijgt, in balans blijft en nieuwe input krijgt. Rust en actie wisselen elkaar constant af, zodat er balans blijft in levensenergie.

Yogastijlen gericht op Shiva

Echter is er geen echte ‘Shiva yoga’. Alle yogavormen hebben wel iets van Shiva weg, omdat net zoals in het leven alles een begin en een eind heeft.

Je kunt wel vergelijkingen trekken. Tijdens een Vinyasa yoga les bijvoorbeeld oefen je verschillende houdingen welke in een dynamische vorm achter elkaar uitgevoerd worden, er ontstaat een flow.

Alles waarmee je begon, eindigt op den duur. Net zoals het leven zelf, welke constant in het teken staat van verandering en beweging.

Daarnaast is er ook een link te maken met Hatha yoga. Tijdens Hatha yoga zitten er zowel krachtige als zachte elementen in de les.

Elke beweging komt, wordt beoefend en erna weer losgelaten. Van houding tot houding ga je door en zo ontstaat er een reeks van losstaande bewegingen welke komen en gaan.

Uiteindelijk leert elke vorm van yoga je op fysiek, mentaal en emotioneel niveau lessen, waarbij je de kracht van Shiva kunt gebruiken om je practice te versterken.

Dit kan in de vorm van meditatie of zoals hierboven genoemd: ‘door in de flow te komen’.

Yoga houding

De houding Parivrtta hasta padangusthasana wordt ook weleens dansende Shiva genoemd. Het is een balanshouding waarbij je staat op een been en je andere been recht voor je uit strekt.

De voet van je been die in de lucht is, pak je vast met je tegenovergestelde hand. Je andere arm strek je uit naar achteren.

Dit is een behoorlijk uitdagende houding en dat past bij Shiva. Kan je stevig en krachtig blijven staan terwijl je te maken krijgt met beweging en veranderingen die gepaard gaan met balanshoudingen?

Het is een houding die je herinnert om geaard te blijven en er tegelijkertijd speels mee om te gaan.

Hoe kun je de kracht in je leven integreren?

De kracht van Shiva kun je toepassen doormiddel van meditatie. Je kunt hierbij gebruik maken van de  mantra ‘Ohm nama shivaya’.

‘Ohm nama Shivaya’ betekent: Ik buig voor Shiva, de kracht in mij die helpt los te laten, die mij het vergankelijke van alles laat doorzien en me doet realiseren wat mijn ware natuur is (aldus mantraleraar Mark Citroen).

Je doet de oefening alsvolgt:

  • Ga voor een moment rustig zitten op je matje of meditatiekussen.
  • Sluit je ogen en breng eerst de focus terug naar binnen, naar je ademhaling. Voel dat je ademhaling weer langzaam dieper in je buik zakt en laat alle eventuele spanningen van je afglijden.
  • Merk op dat je je kunt gaan focussen op de ademhaling en deze ritmisch kunt laten gaan.
  • Als je opmerkt dat je vanbinnen rustig bent en contact kunt maken met jezelf en je ademhaling kun je beginnen om de kracht van Shiva te gebruiken. Herhaal daarvoor de mantra “Ohm nama shivaya” voor 5 tot 10 minuten.
  • Blijf de mantra keer op keer herhalen alsof het iets is wat komt en gaat. Tegelijktijdig maak je contact met je gevoel: welk gevoel, overtuiging of situatie wil je offeren aan Shiva?
  • Herhaal de mantra Ohm nama shivaya zolang als goed voelt.
  • Oefen dit regelmatig en denk er vooral niet teveel overna als je de woorden zegt. Forceren heeft geen zin en om in de flow te komen, zul je moeten voelen in plaats van rationeel denken.
  • Aan het einde van het ritueel blijf je nog ca. 3 minuten zitten voordat je weer aan je dag begint.

Als je wil kun je achter de mantra ook steeds het woord ‘Svaha’ zeggen. Tegelijkertijd maak je dan met je hand een gebaar alsof je iets aan het weggeven bent. Hiermee representeer je een gebaar van offeren.

Het uiteindelijke doel van deze oefening is om los te komen van je oude denkwijzen en patronen, deze los te laten en dus te vernietigen.

Hierdoor ontstaat ruimte voor iets nieuws, waarin jij zelf de regie hebt om deze ruimte op te vullen met alles wat jij wil!


We hopen dat je wat nieuws hebt geleerd na het lezen van deze blog! Wil je meer inspiratie? Kijk dan ook eens op ons youtubekanaal!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter