Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

6 nov 2021

Shakti – 5 tips om je levensenergie te vergroten

/
Geplaatst door
/
Comments0

Shakti is een term die je niet zo vaak zal horen in een yogales. Toch is het een belangrijk concept in de yogawereld, het is namelijk onze primaire levensenergie.

Maar wat heeft het precies voor rol in ons leven en wat kunnen we ermee? In dit blog gaan we er dieper op in!

Je komt meer te weten over:

 • Wat het precies is
 • Welke vormen ervan zijn
 • Wat het te maken heeft met tantra
 • Welke yogastijlen erop gericht zijn
 • Wat je kunt doen om de energie te vergroten

En nog veel meer!

shakti

Vraag en antwoord

1. Wat is Shakti?

Letterlijk kan het vertaald worden als primaire levensenergie, creatieve oerkracht of kosmische energie. In het Hindoeïsme is het een god die verantwoordelijk is voor de creatie van het universum.

Andere veel voorkomende bijnamen zijn het ‘Goddelijke Vrouwelijke’ de ‘Universele moeder’ of ‘Great Divine Mother’.

2. Wat is de functie van Shakti?

De energie is overal aanwezig. Het wordt daarbij gelinkt aan creatie en seksuele energie. Je kunt het zien als iets dat sprankelt, straalt en leeft. Het is datgene wat ervoor zorgt dat je lichaam continu in verandering is en het is ook datgene wat ervoor zorgt dat je je lekker voelt in je lijf.

Daarnaast kan het je een gevoel geven dat je leven betekenis heeft. Het helpt je om te groeien en op een positieve manier te veranderen. Je voelt dat je bijdraagt aan een groter geheel.

3. Hoe weet je of je Shakti energie in balans is?

Je kunt dat merken aan onderstaande punten:

 • Je hebt een goed geheugen en heldere geest
 • Diep ontspannen is geen probleem voor je
 • Je voelt je vitaal en vol energie
 • Je ogen stralen en je straalt als geheel

Verschillende vormen van shakti

Er worden 3 vormen van de energie onderscheiden:

 • jnana shakti (kennis)
 • iccha shakti (wilskracht)
 • kriya shakti (kracht om te doen)

Je kunt dit vergelijken met dromen, durven, doen.

Heb je het gevoel dat je vaak te weinig energie hebt? Bekijk dan eens de video hieronder over energy leaks voor een aantal nuttige tips.

Er wordt ook onderscheid gemaakt in shakti in het lichaam, geest en ziel. Deze indeling ziet er als volgt uit:

 • prana shakti (het fysieke, het lichaam)
 • chitta shakti (het mentale)
 • atma shakti (het overstijgende, de creatieve kracht van het bewustzijn)

Shiva

De naam shiva en shakti worden vaak samen genoemd, ze horen bij elkaar. Shakti, als godin of het vrouwelijke, en Shiva als god, het mannelijke. Ieder mens draagt zowel mannelijke als vrouwelijke eigenschappen met zich mee.

Shiva is de kracht die zorgt voor bewustzijn en helderheid waardoor Shakti, de energie, richting krijgt, in balans blijft en nieuwe input krijgt.

Tantra

Shakti is een belangrijk onderdeel in tantra. Tantra wordt vaak gelinkt aan seks, maar dat is niet waar het in de basis om gaat. Het gaat in de basis namelijk om energie.

Het doel hierbij is om je bewustzijn samen te laten komen met het universele bewustzijn, oftewel de universele energie. En die universele energie, dat is dus Shakti.

Yogastijlen gericht op shakti

Er is een specifieke stijl van yoga die shakti yoga wordt genoemd. Deze stijl van yoga is een mix van traditonele yoga, dans en vrije bewegingen. Je kan het een beetje vergelijken met een vrije vorm van vinyasa yoga.

Het gaat in deze stijl vooral om creativiteit en zelf-expressie. Soms worden deze lessen specifieke aangeboden tijdens volle of nieuwe maan, omdat de energie gelinkt wordt aan de maan.

In kundalini yoga wordt ook met de energie gewerkt. Daarin wordt gezegd dat het opgekruld ligt als een slang, helemaal onderaan de wervelkolom.

Met bepaalde oefeningen kun je deze energie wakker maken zodat de energie vrijkomt en via je wervelkolom omhoog kan komen.

5 tips om je shakti energie te vergroten

Je kunt zelf deze energie vergroten. Wees je ervan bewust dat het altijd gaat om balans (kijk maar naar shiva en shakti).

Als je teveel shakti energie ervaart, is het belangrijk om oefeningen te doen om te aarden en gronden. Teveel van de energie zonder richting kan namelijk leiden tot chaos.

Hieronder volgen 5 tips om je shakti energie te vergroten:

1. Zorg voor balans in de chakra’s

Chakra’s zijn de energiepunten in ons lichaam. Shakti energie wil vrij kunnen stromen langs deze chakra’s. Als een chakra niet goed stroomt doordat deze geblokkerd is, dan stroomt de energie dus ook niet.

Het is van belang dat alle chakra’s met elkaar in balans zijn. Dan kan shakti echt goed stromen. Hier lees je meer over de chakra’s.

Wist je al dat geleide chakra meditaties je kunnen helpen om de chakra’s weer in balans te krijgen? Hieronder ontdek je er meer over.

2. Zoek de natuur op en werk met het element water

In de natuur is shakti duidelijk aanwezig. Met name in het element water kun je het goed herkennen, water is namelijk vloeiend en stromend net als de energie. Je kunt hier meer lezen over het water element.

3. Volg de cyclus van de maan

De maan wordt gelinkt aan het vrouwelijke. Door meer in te tunen op de maancyclus, kun je ook meer intunen op de energie. Doe bijvoorbeeld eens een volle maan meditatie.

4. Doe schaduwwerk

Vaak zijn we zo bezig met alleen maar het aangename en het licht opzoeken, dat het onaangename, het donker, naar de achtergrond verdwijnt. Hierdoor ontstaat er een disbalans in energie.

5. Werk met de shakti mudra

Je kunt deze mudra toepassen, bijvoorbeeld tijdens je meditatie. Je kunt het ook doen liggend in bed vlak voordat je gaat slapen, omdat het een ontspannend effect kan hebben. Het gaat als volgt:

 1. Zit of lig in een comfortabele meditatiehouding
 2. Vouw je duimen naar binnen in je handen.
 3. Buig je wijsvinger en je ringvinger en leg deze losjes op je duim. Middelvinger en pink blijven uitgestrekt. Dit doe je bij beide handen.
 4. Breng de toppen van je middelvingers en pinken tegen elkaar aan. De wijsvingers raken elkaar. Evenals de ringvingers.
 5. Focus je op je ademhaling.

Je kunt dit zo lang doen als je het zelf prettig vindt.

Bonustip

Om je op weg te helpen om balans te vinden in de chakra’s, hebben we speciaal een Yoga Nidra chakra cursus ontworpen. Hierin begeleiden we je volledig en helpen we je om de balans in de energie snel weer in je leven te vinden!

Cursus Yoga nidra chakra

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter