Hygiëne en yoga: met deze tips houd je je yoga producten schoon
Hygiëne bij yoga is heel belangrijk.
Daarbij gaat het om zowel persoonlijke hygiëne, maar ook de hygiëne omtrent je yogamat of een ander yoga product. Een goede hygiëne heeft namelijk invloed op het uiterlijk, de kwaliteit en de levensduur van je yoga product.
Tijdens je yoga sessie sta je waarschijnlijk met blote handen en voeten op je yogamat. Dit kan ervoor zorgen dat je zweetdruppels of huidschilfers achterlaat op je mat.
Laat je deze zitten dan kunnen er na verloop van tijd bacteriën gaan vormen en dat is niet gezond voor je. Daarnaast zorgt het ook nog eens voor nare geurtjes.
Ook wanneer je besloten hebt een nieuw yoga product aan te schaffen, dan is het belangrijk om goed van te voren te bekijken van welk materiaal het gemaakt is. Het materiaal heeft namelijk ook invloed op de hygiëne.
Maar waar moet je precies op letten bij het aanschaffen van yoga producten als het aankomt op hygiëne? En hoe kun je je yoga producten goed onderhouden? In deze blog van Mascha van Superyoga lees je er meer over.
Zo kom je te weten:
- Welke materialen voor yoga producten hygiënisch zijn
- Hoe je je producten schoon kunt houden
- Tips om je yogaproducten schoon te maken
Lees je mee?
Hygiëne en yoga materialen
Wanneer je een nieuw product aanschaft is het belangrijk om te kijken naar het materiaal van het product.
Is het materiaal antibacterieel, kun je het makkelijk schoonmaken, absorbeert het vocht of stoot het juist vocht af of kun je het product wassen in de wasmachine?
Dit zijn allemaal eigenschappen die bepalend zijn voor de hygiëne en het onderhoud van je yoga of meditatie product. Hieronder bespreken we een aantal materialen en bijbehorende eigenschappen.
Kurk
Kurk is bijvoorbeeld van nature antibacterieel. De antimicrobiële eigenschappen zorgen ervoor dat bacteriën en schimmels geen kans maken.
Van nature is een yogamat of yoga blok van kurk dus al heel hygiënisch. Je hoeft dit product nooit in de wasmachine te doen. Enkel afdoen met een vochtige doek of een spray (geschikt voor een open celstructuur) is voldoende.
PVC
Een yogamat van PVC daarentegen moet je wel reinigen. Vaak is schoonmaken met een vochtige doek na een sessie al voldoende. Gebruik een reinigingsspray als je de mat grondiger wilt schoonmaken en de bacteriën wilt verwijderen.
Natuurrubber
Ook natuurrubber is gevoelig voor reiniging. Natuurrubber gaat snel in kwaliteit achteruit als je deze zou wassen in de wasmachine. Om de hygiëne te waarborgen kun je het beste een reinigingsspray gebruiken speciaal voor natuurrubber.
Polyurethaan
De yogamat gemaakt van het materiaal PU (polyurethaan) is een zeer geliefde mat binnen de yoga wereld maar misschien ook wel de meest gevoelige mat voor vuil en vocht. Een mat met een PU laag vergt speciaal onderhoud en voorzichtigheid.
Door de open celstructuur gaan vettige stoffen zoals olie en crèmes er lastiger uit. Deze vlekken kun je voorzichtig verwijderen met een paar druppels afwasmiddel, verdund met water.
Wol
Tegenwoordig kun je ook steeds meer yoga producten aanschaffen die gemaakt zijn van wol. Zoals een wollen yogamat, meditatiekussen, bolster of oogkussen.
Een product van 100% zuiver scheerwol, zoals het wol van een merinoschaap, heeft een zelfreinigende eigenschap. Hierdoor blijft het product lang fris en hoef je het niet vaak schoon te maken.
Mocht er toch een vlekje op zitten dan kun je dit met een schone doek en wat water schoon deppen. Eventueel kun je wol ook in de wasmachine wassen maar lees dan altijd goed de instructies bij het product.
Zorg voor een schone start
Voordat je begint aan je yoga practice kun je al met een paar dingen rekening houden in het kader van hygiëne.
Ga je naar een les in de yogastudio dan is het prettig voor andere deelnemers als je geen zware parfum draagt en niet van tevoren rookt.
Om de yoga producten schoner te houden is het fijn om vooraf even te douchen of je handen en voeten te wassen.
Schone yoga kleding draagt ook bij aan een hygiënische yogamat. Draag bijvoorbeeld speciale vocht afdrijvende kleding. Hierdoor komt er minder zweet op je yogamat terecht.
Tips bij het schoonmaken van yoga producten
Wassen in de wasmachine klinkt misschien wel het prettigst en het snelst, echter kan dit ook vaak ten koste gaan van de kwaliteit en levensduur van je yoga product. Lees daarom sowieso vooraf altijd goed de instructies of labels bij het product.
Wassen in de wasmachine is vaak niet de beste optie, maar hoe maak je een yogamat of meditatiekussen dan wel schoon? We geven je een paar tips!
1.Neem je yogamat of katoenen hoes af met lauwwarm water
Het reinigen van je yogamat hoeft niet lastig te zijn. Het afnemen met een vochtige doek is vaak al voldoende. En heb je geen tijd of vochtige doek bij de hand? Laat je mat dan even luchten.
Wil je de yogamat toch graag een keer wat grondiger reinigen, gebruik dan een druppel afwasmiddel of groene zeep in ruim water. Belangrijk is dat het product geen chemicaliën bevat want dit tast het materiaal van de mat aan.
Yoga of meditatie producten die van katoen gemaakt zijn, kun je eenvoudig en het beste met een vochtige doek voorzichtig schoonwrijven. Zit er enkel wat stof op het product, dan kun je dit met een kledingroller schoonmaken.
Bij een hardnekkige vlek kun je ervoor kiezen om de handdoek of de hoes van het product in de wasmachine op maximaal 30 graden te wassen.
Let hierbij wel op dat hoezen van meditatiekussens, bolsters of oogkussentjes ondanks de lage temperatuur soms toch nog iets kunnen krimpen of in kleur iets vervagen.
En bij een yoga handdoek kan het gebruik van wasverzachter er soms voor zorgen dat de grip van de handdoek minder is.
2. Laat je producten goed drogen
Het beste is om je yogamat, handdoek of katoenen product goed aan de lucht te laten drogen voordat je het weer oprolt, opvouwt of er weer omheen doet.
Is een hoes van een meditatiekussen bijvoorbeeld nog te vochtig dan kan dat namelijk het natuurlijke boekweitkaf in de binnenste hoes aantasten.
Heb je je droge mat weer opgerold? Bewaar deze dan vervolgens in een schone, donkere en goed geventileerde ruimte.
Bewaar de katoenen yoga producten liever niet direct in het zonlicht, dit komt de kleur niet ten goede.
3. Gebruik speciale reinigers
Yogamat reinigers zijn er in verschillende soorten waardoor je vrijwel elk materiaal yogamat kunt behandelen met een spray. Een mat gemaakt van PVC heeft een andere behoefte dan het oppervlak van een mat van natuurrubber of PU.
Zo moet de spray voor natuurrubber biologisch afbreekbaar zijn en vrij van uitdrogende ingrediënten zoals alcohol. De basis bestaat vaak uit azijn, dit desinfecteert en houdt de kleur mooi.
De natuurlijke oliën in de sprays zorgen voor het behoud van de kwaliteit.
Met een Refresh reinigingsspray of een biologische yogamat cleaner geef je je mat een heerlijke opfrisbeurt en verwijder je bacteriën van het oppervlak.
Deze reinigers zijn geschikt voor alle yogamatten, met uitzondering van een mat die gemaakt is van natuurrubber of PU (met een open celstructuur).
We hopen dat deze tips je helpen om je yogaproducten te onderhouden. Hoe beter jij immers voor je producten zorgt, hoe langer ze mee gaan en hoe langer jij ervan kunt genieten!
Dit is een gastblog van Mascha van superyoga.nl
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.
Ik heb een tijd geleden een yogamat van jullie aangeschaft. Nu vraag ik me af hoe ik deze het beste kan reinigen. Heb je tips voor me?
Hi Corrie,
Bedankt voor je bericht. Zou je ons wellicht even een mailtje kunnen sturen via info@happywithyoga.com?
Dan helpen we je daar heel graag verder.
Groetjes,
Stephanie
Happy with Yoga