Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

16 jan 2018

De toegevoegde waarde van Mindful Yoga

/
Geplaatst door
/
Comments0

Mindful Yoga is een vorm van Yoga die wat minder bekend is. Het is een Yogastijl waarbij Yoga wordt toegepast met elementen vanuit de Mindfulness.

Yoga wordt op vele verschillende manieren beoefend. Het verschil zit hem hierbij in het doel dat je met Yoga wilt bereiken. Met Yoga kan je bijvoorbeeld leniger worden, je kan werken aan meer rust in je hoofd, je op spiritueel gebied ontwikkelen, maar je kan ook je spieren versterken en daarmee Yoga gebruiken om sterker te worden.

Om je een beter beeld te geven hoe dit er precies uitziet zal ik eerst afzondelijk wat uitleggen over mindfulness en yoga voordat we gaan inzoomen op Mindful Yoga.

Mindful Yoga

Mindfulness en Yoga

Mindfulness en Yoga worden vaak aan elkaar gekoppeld. Hoewel deze twee zeer zeker gemeenschappelijke kenmerken hebben, zijn het twee losstaande disciplines met een andere focus.

Mindfulness is gericht op het trainen van de focus van het individu, waardoor hij of haar meer controle over de gedachten krijgt. Dit dient vele doelen en is bijvoorbeeld nuttig tegen stress en het krijgen van meer rust.

De focus van Mindfulness ligt alleen op het ontwikkelen van de geest. Het houdt zich niet bezig met de Asana’s zoals bij Yoga.

Yoga richt zich op het lichamelijke, mentale, spirituele en de ontwikkeling daarvan. Vooral op lichamelijk gebied verschilt de Yoga daarmee van de Mindfulness. Binnen de Yoga zijn lichamelijke oefeningen namelijk van groot belang voor de ontwikkeling van uiteenlopende doelen.

Yoga-oefeningen worden toegepast om meer ruimte te krijgen in je lichaam voor de ademhaling en daarbij de energie die door je lichaam stroomt. Daarbij worden de oefeningen toegepast om in een bepaalde staat van denken te komen die nodig is voor bijvoorbeeld meditatie. Lichamelijke en mentale oefeningen zijn in de Yoga dus vaak onlosmakelijk met elkaar verbonden. Binnen de Mindfulness ligt deze focus alleen op mentale oefeningen.

Mindful Yoga doen

Mindful met Yoga bezig zijn, heeft als vereiste dat je “Mindful” bent. Dat wil zeggen dat je je volledig bewust bent van je omgeving, van je acties en je emoties. Het is dus feitelijk in contact staan met jezelf en volledig opgaan in het nu-moment.

Mindful Yoga is dus toegespitst op het vergroten van je “Awareness” met als doel om het leven en het nu-moment intenser te beleven en er meer uit te halen. Om dit te bereiken worden Yoga-oefeningen toegepast, soms in combinatie met meditatie, waardoor het net een stukje makkelijker wordt om mindful te worden.

Mindful Yoga als oplossing voor een grootschalig probleem

Mindful Yoga heeft haar stijgende populariteit voor een groot deel te danken aan de uitwerking ervan. Veel mensen hebben last van stress en vinden het moeilijk om optimaal te kunnen genieten van het nu-moment.

Het niet of onvoldoende kunnen genieten van het nu-moment is een probleem dat vele verschillende oorzaken kan hebben.

Aan de ene kant zit het toekomstdenken in onze aard als mens. Door namelijk constant met de toekomst bezig te zijn kun je je overleving in de toekomst veiligstellen en kom je niet zo snel in de problemen. Je bereidt jezelf voor om eventuele tegenslagen te overwinnen.

Aan de andere kant wordt het toekomstdenken ons aangeleerd. Op school worden we getraind om deadlines te halen en we krijgen constant de vraag over hoe we onze toekomst in gaan vullen op het gebied van carrière en andere beslissingen.

Door constant met de toekomst bezig te zijn raken we vaak gestresst en vergeten van dit moment te genieten.

De voordelen van Mindful Yoga

Mindful Yoga biedt verschillende voordelen die erg nuttig zijn voor:

1. Het tegengaan van stress

Mindful Yoga past oefeningen toe die helpen bij het tegengaan van stress. Er wordt veel gewerkt met oefeningen en meditaties om piekergedrag te stoppen en meer tot rust te komen.

2. Bewustwording van het nu-moment en daarvan genieten

Mindful Yoga richt zich op een optimale belevening van het nu-moment waardoor je het maximale leert te halen uit het nu-moment en daarvan kunt genieten.

3. Gedachten op een rijtje zetten

Mindful Yoga zorgt ervoor dat je beter hoofd- en bijzaken van elkaar leert scheiden. Je kunt hierdoor je gedachten beter op een rijtje zetten en je focus op de juiste dingen leggen.

4. Werken aan je body en mind tegelijkertijd

Mindful Yoga combineert elementen van de Mindfulness met Yoga. Je werkt hierdoor tegelijkertijd aan je body en mind en je krijgt meer energie.

Bij veel vormen van Yoga ligt het accent of wel op het lichamelijk, of op het mentale aspect. Door Mindful Yoga combineer je het best van beide en werk je aan alles tegelijk 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter