Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

30 jun 2021

Hoe weet je of je Yoga practice werkt? 3 manieren om het te meten

/
Geplaatst door
/
Comments4

Een Yoga practice kan je ontzettend veel geven. Meer kracht, balans, rust, diepgang, uitdaging, allemaal kun je het uit je Yoga practice halen.

De vraag is alleen, hoe weet je of je Yoga practice ook echt werkt?  

Yoga is een prachtige filosofie en practice met ontzettend veel voordelen. Er zijn ontzettend veel stromingen, stijlen en manieren om Yoga te beoefenen.

Niet alles is even effectief voor iedereen. Dus hoe weet je wat je nodig hebt? Hoe weet je of de dingen die je op de mat doet zijn vruchten afwerpen?

Of met andere woorden, hoe weet je zeker je Yoga practice effectief is en voor je werkt?

Het heeft geen zin om iets te oefenen waarvan je niet zeker weet wat de voordelen zijn toch? We doen uiteindelijk iets omdat we denken dat het de kwaliteit van ons leven beter maakt.

Daarom geven we je in dit blog graag een paar concrete punten om je practice te meten. Je komt onder andere te weten:

  • Wat de rol van asanas binnen de Yoga is
  • Wat de essentie van Yoga eigenlijk is
  • Op welke 3 manieren je kunt meten of je practice werkt
  • Hoe je kunt bijhouden wat Yoga met je doet
  • En hoe je je practice kunt optimaliseren

Lees je mee?

yoga practice

Uitdagende perfecte asanas in je Yoga practice

Onze beeldvorming over Yoga heeft met name met de asanas te maken. Het kunnen doen van moeilijke en uitdagende houdingen zijn de graadmeter van een sterk en gezond lichaam.

Toch?

Misschien is dit zo. Maar het is niet waar Yoga zich in essentie op focust.

Er zijn modernere stijlen die zich hier op richten, maar wanneer je oudere geschriften over Yoga bestudeert, kom je al snel tot de conclusie dat de asanas maar een gedeelte van de puzzel zijn.

En niet eens het meest belangrijke puzzelstukje.

In deze video leggen Mel en ik uit waar Yoga volgens ons wel om draait, en hoe je dat kunt meten 🙂

Waar draait Yoga om?

Natuurlijk is een gezond en sterk lichaam belangrijk. En wanneer je lichamelijke klachten hebt, kan dit andere elementen van Yoga beïnvloeden.

Je wilt dus een vitaal lichaam, dat je kan ondersteunen bij het leiden van je meest krachtige en authentieke leven.

En als het even kan, niet een lichaam wat je als een blok beton achter je aan moet slepen op weg naar je dromen en je doelen.

Als Yoga niet alleen maar om een sterk en gezond lichaam draait, waar draait het dan wel om?

Ik quote hier de woorden van mijn leraar E. Newell, omdat je boeken vol kunt schrijven over wat Yoga is, maar deze quote het mooi samenvat:

“Yoga a science of being that cultivates a level of self-mastery and empowered living, unparalleled by any other philosophy or science that exists today. We aim to use the tools of yoga to create, brilliantly and powerfully, driven by purpose.”

Als we de visie van Yoga onder de loep nemen, dan kunnen we daar een aantal dingen uithalen.

  • Het is een wetenschap die je helpt om een meester over jezelf te worden. Fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel. Je hebt controle over de focus van je levensenergie (prana).
  • Yoga helpt je vaardigheden te cultiveren die je helpen om een mooi en krachtig leven te leiden. Door Yoga kom je in je kracht te staan en ontwikkel je discipline, visie, kracht, balans en mentale veerkracht.
  • Uiteindelijk helpt Yoga ons om authenticiteit te vinden en die authenticiteit te gebruiken om mooie dingen in de wereld te creëren. Dat wat je creëert is mooi en dienend voor de wereld en alles waar daarop leeft.

De drie bovenstaande punten zijn mijn eigen vrije vertaling van deze visie. Natuurlijk zijn er duizenden andere visies over Yoga te vinden. En waarschijnlijk zijn er ook een aantal visies te vinden die dit zullen tegenspreken.

Ook zullen er mensen zijn die de focus op andere dingen zullen leggen in hun practice. Maar dit is de reden waarom ikzelf Yoga beoefen en dagelijks op de mat stap.

Dus met dit in ons achterhoofd….

Wat zijn de dingen waarmee we kunnen ‘meten’ of het ons lukt om bovenstaande visie na te leven.

De traditie geeft ons drie manieren om de effectiviteit van onze Yoga practice te ‘meten’.

3 manieren om te meten of je Yoga practice werkt

1. Meer plezier

Meer plezier op de mat. Maar ook meer plezier in het leven. Wat is het leven waard als we er niet van kunnen genieten?

Het leven voelt zo ‘zwaar’ als we ons vastklampen aan alle stress, angsten, ellende en negativiteit.

Meer plezier betekent ook meer liefde, meer compassie, lichter leven, meer genieten van kleine dingen, vriendelijkheid, betere relaties, minder klagen, andere mensen helpen en nog veel meer.

Plezier vertaalt zich dus naar alle fysieke, emotionele, mentale en spirituele vlakken van het leven.

Plezier is daarnaast een grote motivator. Hoeveel dingen zouden we in het leven gedaan krijgen zonder plezier? We doen vaak dingen omdat we er plezier in hebben.

Onderschat de rol van plezier dus niet. Het is essentieel. En meer plezier in je leven, in welke vorm dan ook, is een teken van een effectieve Yoga practice.

2. Minder angst

Angst is een bepalende factor in ons leven. Het weerhoudt ons er vaak van om bepaalde stappen te nemen die we eigenlijk graag willen nemen.

Stel nou dat…? Maar wat als…? Ik weet niet zeker of… Het zijn allemaal beperkende overtuigingen, gebaseerd op angst.

Daarnaast is angst een vorm van stress. Stress en angst beïnvloeden de manier waarop je naar de wereld kijkt.

Hoe we naar de wereld kijken, beïnvloedt de keuzes die we maken. En ons leven is uiteindelijk een grote opsomming van de keuzes die we maken, de gevolgen daarvan en hoe we besluiten daarmee om te gaan.

Daarnaast houden we door angst en stress vaak fysieke en emotionele spanningen vast. Stress zit tussen je oren, maar het manifesteert zich via je zenuwstelsel in het fysieke lichaam.

Een teken van een effectieve Yoga practice is minder angst en stress en meer balans, zelfvertrouwen en authenticiteit. We maken betere keuzes en we hebben meer vertrouwen in de keuzes die we maken.

Daarnaast houden we zowel fysiek als mentaal minder spanningen vast en voelen we ons vitaler doordat er minder angst en stress in ons systeem zit.

yoga quote

3. Er zit minder tijd tussen het zetten van een intentie en het manifesteren van deze intentie in de wereld

Uiteindelijk draait het erom wat je creëert in de wereld. Dat hoeft niet per se iets fysieks te zijn zoals een het opzetten van een bedrijf, het schrijven van een boek of iets in die richting…

Je kunt ook liefde creëeren, of compassie, duurzaam geluk voor jou en anderen, positiviteit, dienstbaarheid, vreugde etc. Het hoeft niet altijd tastbaar te zijn.

Als je een effectieve Yoga practice hebt, helpt het je de route naar dat wat je creëert (je dromen en je doelen), soepeler te maken. Met andere woorden, je beweegt jezelf makkelijker van A naar B.

Je vergroot de levensenergie die je achter je intenties zet. Je hebt minder weerstand bij het manifesteren van de intenties die je zet. En als je obstakels tegenkomt, dan ga je daar op een betere en wijzere manier mee om.

Het innerlijke vuur van passie, plezier en transformatie brandt de obstakels langs de route naar je intenties weg.

Al het bovenstaande samengevat: De effectiviteit van je Yoga practice is uiteindelijk het beste te meten door te kijken naar het effect dat het heeft op de kwaliteit van je leven.

Een effectieve Yoga practice maakt de kwaliteit van je leven fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel beter.

Het is de kern van wat Mel en ik onder Yoga verstaan. En het is de kern in al onze lessen, workshops, cursussen, Yoga weekenden en vakanties die we organiseren.

Yoga practice

Bijhouden wat je Yoga practice met je doet

Het is een goed idee om actief bij te houden wat je Yoga practice met je doet. Welke verandering brengt je practice teweeg op dagelijkse basis?

Ten eerste kun je dit doen door aan het einde van je practice niet direct op te staan, en jezelf gelijk weer in de drukte te storten, maar door heel even te blijven zitten en te observeren.

Hoe voel je je? Wat hebben de oefeningen met je gedaan? Is het anders ten opzichte van voor de Yoga sessie? Probeer te observeren en te voelen.

Ten tweede kun je Mindfulness gebruiken om gedurende de dag bij jezelf in te checken. Zoals uit bovenstaande duidelijk is geworden, wil je de effecten van je practice vertalen naar het dagelijkse leven.

Met Mindfulness beoefen je een bepaalde bewustwording die je kunt gebruiken om je relatie met jezelf te verbeteren. Check gedurende de dag regelmatig bij jezelf in hoe je je voelt.

Hoe verloopt de dag tot nu toe? Hoe druk ben je in je hoofd? Ben je aan het genieten van de dingen die je doet? Hoe is je attitude? Kom je veel obstakels tegen? Hoe ga je om met die obstakels? Wat is de ‘vibe’ die je de wereld in stuurt? Wat krijg je daarvoor terug?

Tot slot kan je er voor kiezen om met bovenstaande vragen aan de slag te gaan en er over te schrijven in een journal.

Dit zorgt ervoor dat je er op een later moment nog eens naar terug kunt kijken en het kunt vergelijken met de huidige situatie.

Zelf heb ik een hele stapel journals van de afgelopen zes jaar liggen. Ze helpen me om te groeien, reflecteren en de lessen die ik geleerd heb niet te vergeten.

Het actief bijhouden van wat Yoga met je doet is een belangrijke motivator om met regelmaat de mat op te blijven stappen.

Als je weet wat de effecten zijn van je Yoga practice en welke voordelen het je geeft, dan is de drempel om dagelijks op de mat te stappen veel kleiner.

Je Yoga practice optimaliseren

Wanneer je erachter bent dat je practice wel werkt maar vermoed dat er toch ruimte is voor verbetering, raad ik je aan om de video hieronder eens te bekijken. We gaan hier namelijk volledig in op hoe je je yogapractice kunt optimaliseren voor het beste resultaat! 🙂

Ben jij erachter of je Yoga practice voor je werkt? Deel je tips hieronder! 

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

4 Responses

Laat een reactie achter