Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

16 aug 2014

Wat is Mindfulness en hoe kan je het toepassen?

/
Geplaatst door
/
Comments3

Je hebt de term Mindfulness vast wel eens ergens gehoord. Maar wat betekent het? Of beter nog, wat IS Mindfulness eigenlijk?

Eén van de kerngedachten van Mindfulness, is het leven met aandacht en leven in het hier en nu.

Nu klinkt dit nogal vaag, want hoe leef je met aandacht in het hier en nu? Dat dacht ik ook toen ik me begon te verdiepen in Mindfulness. Maar ik heb het inmiddels tot de puntjes uitgezocht. Hieronder vind je een goede basisintroductie over deze geweldige en mooie levensstijl.

Mindfulness is hot!

Een van de redenen waarom je steeds meer over Mindfulness hoort, is omdat het ontzettend hip is! Steeds meer mensen zien de voordelen ervan en beginnen zich meer in deze levensstijl te verdiepen.

En ja, het is een echte levensstijl. Het is niet een dieet, therapie of sport die je een aantal keer per week beoefent, maar echt stapje voor stapje je leven ietsje veranderen. Maar wees niet gelijk afgeschrikt, want het verandert je leven op een hele positieve manier. Ik heb namelijk nog nooit iemand gehoord die er slechter van is geworden.

Wat is Mindfulness precies?

Wat is Mindfulness?

Oké het is dus een echte levensstijl, maar wat moet ik doen om Mindful te zijn?

Eén van de redenen waarom Mindful zijn zo populair is op dit moment, is dat veel mensen zo ontzettend druk zijn en op een hele stressvolle manier door het leven gaan.

Smartphones, Ipads, PC’s, big-screen televisies, ze dragen er allemaal niet aan bij om meer rust in je leven te creëren. Sterker nog, ze zijn de oorzaak van een groot gedeelte van je stress. Doordat je hersenen contant gevoed worden met nieuwe beetjes informatie zijn ze dit constant aan het verwerken. Gevolg is dat we meer stress hebben, ons slechter kunnen concentreren, meer dingen vergeten en meer in de toekomst leven.

Met Mindfulness probeer je dit te verminderen en je aandacht weer op dit moment te richten. Want dit moment is eigenlijk het enige wat je hebt. Het verleden is geweest en daar kun je niets meer aan veranderen. De toekomst moet nog komen, maar veel van de dingen waar we ons zorgen om maken gaan helemaal nooit gebeuren. Door je aandacht op dit moment te richten kan je weer meer genieten van de mooie wereld om je heen.

wat is mindfulness

Voordelen van Mindfulness

Door je weer te richten op wat je nú aan het doen bent zal je merken dat je leven ineens een stuk intenser wordt. Je gaat weer met nieuwsgierige ogen kijken naar de wereld om je heen, in plaats van overal langs te lopen met je blik gericht op je smartphone.

Je leert weer om van de details te genieten; het lekkere windje door je haren; het warme zonnetje op je gezicht; de bomen die aan het dansen zijn in de wind; de kou op je gezicht en de frisse lucht die je inademt. Al deze kleine dingen maken het leven mooi. Maar hier geniet je niet van als je constant met je drukke hoofd in de toekomst leeft.

Hieronder een rijtje met voordelen van Mindfulness:

– Het verlaagt stress

– Het brengt je dichter bij jezelf

– Het beschermt je brein tegen mentale aandoeningen

– Je kunt je beter focussen (productiever)

– Je vergeet minder dingen

– Je voelt je gelukkiger

– Verlaagt de kans op depressies

– Het ondersteunt je bij het afvallen (zie dit onderzoek)

– Je slaapt beter

– Je geniet meer van kleine dingen

Een simpele Mindfulness oefening

Je hebt nu een redelijke beeld van wat Mindfulness precies inhoudt. Om je nog iets verder op weg te helpen wil ik je graag een goede Mindfulness oefening meegeven. Je kunt deze oefening dagelijks toepassen en je zal al snel de resultaten ervan merken.

Mindfulness is vooral gericht op positieve gedachten. Negatieve gedachten, schelden, mopperen, klagen en het oordelen over andere mensen hoort allemaal niet bij Mindfulness. Probeer daarom de komende week alleen maar positieve gedachten te denken.

Wees niet te streng voor jezelf, want je moet het jezelf nog aanleren. Zie het als een proces. Iedere keer dat je jezelf betrapt op en slechte gedachte, laat deze gedachte dan rustig gaan en zeg tegen jezelf ‘Ik ben Mindful’ en zet een glimlach op je gezicht :-).

Easy toch?

Ik ben erg benieuwd naar hoe jij Mindfulness in het dagelijkse leven toepast. Laat het me weten in het reactiegedeelte hieronder.

PS: Lees ook eens deze ’23 Mindfulness tips voor meer balans in je leven.’

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

3 Responses

 1. cathy

  Ik ben er al een tijdje mee bezig,ik spring ook niet meer van het ene naar het andere ,ik blijf veel kalmer en alles word op zijn tijd toch gedaan.Als een vogel iets op mijn auto doe denk ik ben blij dat er nog vogels zijn.Als ik pijn heb denk ik er zijn mensen die het slechter hebben. Ik ben al mijn haar kwijt maar dat bespaar me veel kosten ik denk positief.Ik denk meer aan alles wat mooi is en dat geeft me een geluksgevoel.In het verkeer kijk ik meer naar de mensen in de plaats van me druk te maken je ziet zo veel grappige dingen als je er maar bij stil staat. Als je het leven meer toe lach straal je lichaam dat ook uit.

  1. Melanie

   Hoi Cathy,

   Wat mooi om te horen dat Mindfulness je helpt om meer te genieten en echt te leven!
   Dankjewel voor je mooie reactie 🙂

 2. Sofia

  Wel Melanie, je hebt overschot van gelijk hier, maar ik vind het de laatste tijd allesbehalve easy. Het lijkt wel alsof er altijd iemand is die een hoop ellende over mijn kop uitstort als ik nog maar in de buurt van een mindful toestand probeer te komen. Ik zou het allemaal voor je op een rijtje kunnen zetten, maar het is een behoorlijke waslijst. En voor ik het besef, is mijn hoofd weer vol negativiteit en dat alleen al brengt nog meer frustratie mee omdat ik me nog zo had voorgenomen me niet te laten meeslepen in het drama van een ander. Ik heb de oefening geprobeerd en meer dan één keer ook, maar veel langer dan een dag en half wil het niet lukken. Als je nog een tip hebt die me kan helpen, zou ik heel erg dankbaar zijn.

Laat een reactie achter