Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

26 jun 2017

Slow travel: Verbinden, verwonderen en vertragen op reis

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Miriam Evers van Slowww.nl.


“Slow travel gaat over de reis, niet over de aankomst”

Ik fietste laatst tijdens de Hemelvaarts-vakantie op een prachtig weggetje, vlak naast de snelweg. De snelweg was helemaal uit zicht, alleen een beetje te horen. Ik ken die snelweg, en realiseerde me dat ik helemaal niet wist dat er zich zo’n mooi stukje natuur zo vlak bij die lelijke weg bevond. Ik nam mezelf voor om letterlijk maar vooral figuurlijk weer wat vaker van de snelweg af te gaan, ook tijdens een vakantie. Om ook dan bewust en met een open blik naar dingen te kijken, zoals ik dat ken op de yogamat.

Zo’n soort reis of vakantie wordt ook wel slow travel genoemd, en wint steeds meer aan populariteit. Het stoelt naar mijn idee op drie grote (yoga-)waarden: Verbinden, Verwonderen en Vertragen.

Wil jij je aankomende vakantie of reis ook eens over een andere, meer yoga/slow-boeg gooien? Houd dan deze drie waarden in het achterhoofd!

slow travel

Verbinden

Slow travel gaat over je verbinden met de plek waar je bent. Met de omgeving, de mensen, de cultuur en het eten.

Helemaal afhankelijk van je situatie kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om echt ergens te gaan wonen voor een bepaalde periode. In een huis tussen de lokale bewoners (steeds toegankelijker met AirBnB natuurlijk) of werken op een lokale organische boerderij.

Door echt deel te nemen aan het dagelijkse leven leer en ervaar je hoe mensen leven. Die verbinding kan veel waardevoller aanvoelen dan het bezichtigen van alle bekende toeristische trekpleisters. En omdat je ‘gewoon leeft’ zoals je thuis ook doet, kom je waarschijnlijk meer tot rust dan wanneer je een hele to-do/see-lijst hebt af te werken.

Verwonderen

Slow travel is misschien wel veel meer een mindset dan een hele specifieke manier van reizen. Juist tijdens hele gewone dagelijkse dingen zoals boodschappen doen of ergens een koffie drinken kan je opeens weer die open blik ervaren.

Je ziet en ervaart dingen heel fris en helder omdat ze net wat anders zijn. Verwonder je dus over die andere ‘cultuur’. En die cultuur hoeft trouwens helemaal niet aan de andere kant van de wereld te zijn. Je kan ook vlakbij huis met een mindset van ‘verwondering’ je eigen buurt opeens heel anders gaan bekijken!

Vertragen

Alhoewel slow travel niet in de eerste plaats heeft te maken met de snelheid van reizen, ben je wel bewuster aan het reizen wanneer je letterlijk wat langzamer reist.

Ik ben twee jaar geleden met m’n gezin in ruim 5 weken naar Bazel gefietst. Op de fiets krijg je de omgeving echt mee: je ziet het landschap heel geleidelijk veranderen, je ruikt de bloemen en je eet kersen en wilde aardbeien onderweg. Maar als je op 1 plek blijft, kan je ervoor kiezen om vaker ergens te voet of te fiets naar te gaan en echt de tijd te nemen voor de reis i.p.v. bezig te zijn met de aankomst.

Wat zijn jouw vakantieplannen? Zou slow travel iets voor jou zijn?

Hier zijn nog wat leuke links voor als je de smaak te pakken hebt:

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter