Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

21 aug 2014

Yoga Vis houding, ontspanning na een lange werkdag!

/
Geplaatst door
/
Comments0

De Yoga Vis houding wordt in het Sanskriet ook wel Matsyasana genoemd. Een houding die na een lange werkdag als rustgevend ervaren kan worden.

Benieuwd hoe deze houding je kan helpen de stress van de dag van je af te laten glijden? Lees dan snel verder!

yoga vis

Photo credit: yogamama.co.uk

Voordelen van de Yoga Vis houding

De Yoga Vis houding wordt vaak als oefening na de Yoga Schouderstand uitgevoerd. Op deze manier open je het gebied rond de nek extra en wordt de werking van de schildklier optimaal gestimuleerd.

Daarbij is het een geweldige tegengestelde oefening van de Yoga Schouderstand. Deze brengt de kin op de borst, terwijl de Yoga Vis de kruin juist naar achteren strekt. Het achter elkaar uitvoeren van tegengestelde oefeningen (Asana’s) zorgt voor optimaal effect.

Er ontstaat bij het openen van de borst ook bij de ademhaling ruimte. Bij stressvolle situaties kan de adem heel snel gaan en hoog in de borst komen te zitten. De Yoga Vis geeft ruimte en rust in dit gebied.

Daarnaast worden de spieren tussen de ribben gestimuleerd. Net als de borstspieren en de spieren aan de voorkant van de nek.

Verder breng je de schouders naar achteren en houd je deze laag in de Yoga Vis. Zo zorgt deze houding er ook voor dat er een goede houding gestimuleerd wordt.

Gebieden in de nek en schouders staan er ook om bekend in drukke tijden veel spanning te verzamelen. De Yoga Vis zorgt er zo ook voor dat deze gebieden stretchen en de spanning van zich af laten glijden.

Hoe voer ik de Yoga Vis houding uit?

De Yoga Vis houding voer je als volgt uit:

  • Ga liggen in de Lijkhouding. Hierbij lig je op je rug op de grond met je benen iets uit elkaar, en je armen slap langs je lichaam.
  • Buig vervolgens de knieën en zet de voeten net achter het zitvlak neer.
  • Daarna plaats je de handen onder je zitvlak. De handpalmen maken hierbij contact met de grond.
  • Adem in. Open de borst en breng deze van de grond, of de Yoga mat, af door te steunen op je onderarmen en ellebogen.
  • De schouderbladen breng je naar elkaar toe.
  • Plaats de kruin van je hoofd ook op de grond, maar steun hier niet op. De kracht komt uit je ellebogen en onderarmen.
  • Adem rustig door in deze houding en voel de ruimte in de borst. Als het goed aanvoelt, kun je ook de benen neerleggen. Blijf hierbij wel de bovenbenen aanspannen en strek weg richting de hielen.

Een richtlijn voor het blijven in deze houding is ongeveer 30 seconden, maar voel vooral zelf aan wanneer het goed is om uit de houding te komen.

Het is belangrijk dat je eerst rustig in de Lijkhouding terug komt. Leg de rug en de rest van het hoofd langzaam op de grond.

Het te snel uit de houding komen kan anders voor blessures of duizeligheid zorgen.

Variaties op de Yoga Vis houding

Vooral beginners kunnen in het begin veel druk voelen op het hoofd. Steunen op het hoofd kan veel negatieve effecten hebben. Zorg er dus voor dat je dit goed in de gaten houdt.

Mocht je signaleren dat je teveel druk op het hoofd en de nek ervaart, is het aan te raden om een rolletje of opgerolde handdoek tussen de schouderbladen te plaatsen.

Zo hoef je de kracht niet uit je onderarmen en ellebogen te halen. Ook haal je gemakkelijker de druk op het hoofd weg, maar kun je wel de ruimte in de borst ervaren.

Yogi’s die meer uitdaging in de Yoga Vis zoeken, kunnen ook de benen een stukje van de grond optillen.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter