Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

26 mei 2014

Bikram Yoga houdingen, een warme work-out!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Bikram Yoga houdingen vormen een aparte categorie binnen de Yoga. Bikram Yoga houdingen worden namelijk uitgevoerd in een warme omgeving van ongeveer 40 graden Celsius!

De kracht van Bikram Yoga houdingen zit hem in de combinatie van warmte met Yoga.

In een verwarmde ruimte zorgt een combinatie van een goede ademhaling met Bikram Yoga oefeningen voor meer flexibiliteit van de spieren, en een kalmerende gevoel.

Bikram Yoga houdingen

Hoe ziet een les met Bikram Yoga houdingen eruit?

Bikram Yoga houdingen worden altijd in dezelfde volgorde uitgevoerd. In totaal zijn er 26 verschillende houdingen die in een vaste volgorde worden afgewerkt.

De houdingen verschillen van staande-, tot liggende- en zittende houdingen. Hierdoor wordt in één les je stabiliteit op alle drie de gebieden getraind.

Het afwerken van de 26 verschillende houdingen gebeurt in 90 minuten. In anderhalf uur heb je er dus een volledige Bikram Yoga work-out op zitten!

Waarvoor zijn Bikram Yoga houdingen goed?

Bikram Yoga houdingen hebben veel voordelen. Naast dat de oefeningen goed zijn voor het trainen van je balans en kracht, hebben de oefeningen een belangrijke meerwaarde ten opzichte van de andere Yoga vormen.

In vergelijking met een “standaard” Yoga les, zorgt de warme omgeving voor een groter gevoel van ontspanning en geestelijke rust. Daarnaast komen de spieren meer los in een warme omgeving, waardoor deze een stuk flexibeler zijn.

Een ander voordeel van Bikram Yoga houdingen is het verlies van afvalstoffen uit het lichaam. Doordat deze vorm van Yoga gemakkelijk tot zweten leidt, word je lichaam gereinigd van afvalstoffen terwijl je zweet! Hierdoor is het zelfs mogelijk om met Bikram Yoga af te vallen.

Waarvoor zijn Bikram Yoga houdingen minder geschikt?

Zoals bijna iedere Yoga vorm, heeft ook de Bikram Yoga haar minder sterke kanten. Omdat Bikram Yoga houdingen altijd in dezelfde volgorde worden afgewerkt, raakt het lichaam gewend aan de houdingen.

Weinig variatie in oefeningen zorgt voor weinig uitdaging van de spieren. Balans en spierkracht worden daardoor maar heel beperkt getraind. Wanneer je lichaam eenmaal gewend is aan de bewegingen zul je daarom relatief weinig resultaat boeken ten opzichte van andere Yoga vormen.

De vaste volgorde van oefeningen is ook minder geschikt voor mensen die graag uitgedaagd worden. Bikram Yoga houdingen zijn, wanneer je ze eenmaal onder de knie hebt, niet zo moeilijk meer.

Een uitdaging zoals het aanleren van een nieuwe houding zul je daarom in de Bikram Yoga niet tegenkomen. Verbetering of verzwaring van de houdingen kan natuurlijk wel altijd.

Wil je graag iedere les weten wat je te wachten staat, en biedt Bikram Yoga jou meerwaarde? Dan kan het leuk zijn om eens een Bikram Yoga les te proberen!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter