Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

14 okt 2017

Workshop Wim Hof Methode met Happy With Yoga

/
Geplaatst door
/
Comments0

Merel heeft een tijdje geleden een Wim Hof Methode workshop bij ons gevolgd. In dit blog deelt ze haar ervaringen van de workshop als echte koukleum.


Bewonderd, maar vooral verbaasd, leerde ik meer en meer over Wim Hof, ook wel de Iceman genoemd. Ik weet niet eens meer precies hoe het begon, maar waarschijnlijk heb ik net zoals jij berichten op Facebook, tijdschriften en/of in het nieuws wat voorbij zien komen.

In deze blog deel ik ervaringen hoe ik een paar maanden later in een ijsbad lag tijdens de workshop Wim Hof Methode met Happy With Yoga.

Mijn eerste gedachte bij het volgen van een workshop Wim Hof Methode was “Ik als koukleum in een ijsbad?!”. Ik ben namelijk iemand die ontzettend kan genieten van een warme douche, een warm bad en sauna. Noem het maar op, als het maar warm is.

Naarmate ik mij meer verdiepte in de theorie achter de Wim Hof Methode en de iceman himself, wilde ik toch wel een gokje wagen. De Wim Hof Methode heeft namelijk verschillende voordelen, deze grepen mij het meest.

  • Lichaam en geest wordt meer in balans gebracht
  • Een verbeterde bloedcirculatie
  • Trainen om de geestelijke wil te beïnvloeden
  • Bewust je autonome zenuwstelsel kunnen aansturen

Kortom, mijn besluit stond vast, nu kwam het aan op daadkracht. Het begon met koud douchen in de zomer.

Wim-Hof-Methode-met-Happy-With-Yoga

Koud afdouchen

Ter voorbereiding aan de workshop adviseert Rolf (gecertificeerd Wim Hof Methode instructeur) om te beginnen met koud afdouchen. Hierdoor kun je alvast ervaren wat voor effect dit heeft op je lichaam en hoe je door middel van het controleren van de ademhaling niet gillend onder de douche vandaan springt.

“Helder, moet lukken!” dacht ik.

Vol goede moed draai ik na een heerlijke warme douche aan de temperatuurknop. Ik kan je alvast verklappen dat dit toch minder rooskleurig was dan ik in mijn hoofd had. Het was namelijk echt even schrikken! Om je even een idee te geven: je wilt het liefst onder de douche vandaan springen, waarschijnlijk komt er een gil of zucht en heb je je schouders opgetrokken naar je oren door de stress. Ohja, en daarnaast denk je “Waarom doe ik dit!”.

Waarom je het doet wordt al snel duidelijk. Nadat je ademhaling weer gecontroleerd is en je redelijk ontspannen onder de koude douche staat merkt je dat de stress uit je lichaam verdwijnt. Vervolgens voelt die eerst zo verschrikkelijke waterstraat niet meer zo koud meer.

Disclaimer: Het voelt helaas niet hetzelfde als die lekkere warme douche.

“Adem in, adem uit” gaat door m’n hoofd, waardoor deze held op sokken het langer dan 3 seconde weet vol te houden. Naar aanloop van de workshop Wim Hof Methode heb ik geprobeerd dit afdouchen steeds iets te verlengen. Eerlijk is eerlijk, er zijn momenten geweest waarbij “koud” en “afdouchen” niet in mijn woordenboek voorkwamen. Maar ik merkte wel vooruitgang wanneer ik het toch regelmatig toepaste.

Bijkomend effect was dan ook dat ik mij fitter voelde. Na een koude douche ben je dan ook gelijk wakker! Daarnaast vond ik het vooral heel stoer van mezelf, waardoor ik super zelfverzekerd de dag doorkom. Het leuke is dat deze twee effecten snel te merken zijn.

Workshop Wim Hof Methode

En dan is het zover! Iets wat gespannen sta ik op, eet ik een broodje en stap ik in de auto. Bij aankomst spot ik gelukkig nog geen ijsbad en door het warme onthaal van Melanie en Rolf wordt mijn aandacht even weerlegt van de rede waarom ik hier daadwerkelijk ben.

Na een gezellig praatje en een lekker warm kopje thee gaat de middag van start. Met een man of 15 nemen we plaats op yoga matjes en trappen we af met een voorstel rondje. Hierbij kom ik er gelijk achter dat ik niet de enige ben die het spannend vind, wat ons ook weer bindt als groep. Toch fijn wat morele support!

Ook Rolf en Melanie stellen zich voor, waarbij Rolf hierbij ook het verhaal achter de blog Happy with Yoga toelicht. Bijna ontroert en ja-knikkend op al hun beslissingen en na meer achterliggende theorie over de Wim Hof Methode raak ik alleen maar meer gemotiveerd om het ijsbad in te gaan.

Voordat dit ook echt gaat gebeuren staan er nog een aantal andere activiteiten op het programma. Zo beginnen we met een korte yoga les. Hierdoor is mijn lichaam wat opgewarmd en mijn mind meer gefocust, waardoor ik dat ijsbad toch steeds meer zie zitten. Ook passen we zeer geconcentreerd de Wim Hof ademhalingsoefening toe, wat er onder andere voor zorgt dat je je lichaam goed onder controle weet te houden tijdens die extreme stressprikkel die nog op het programma staat.

Het ijsbad

Na een korte pauze met heerlijke warme thee wordt het dan toch echt tijd dat we ons gaan omkleden. Met een handdoek omgeslagen lopen we naar buiten waarbij een blauw ijsbad direct mijn aandacht trekt. De keuze om daadwerkelijk dit onderdeel mee te doen en in een ijsbad te stappen laat Rolf geheel aan ons over. Ondanks de openheid en ruimte die je krijgt om op dit punt te stoppen wil ik toch graag doorzetten.

Verdeeld rondom het ijsbad staan we in onze badkleding in opperste concentratie naar de ijsblokjes in het ijskoude water te staren. Om alvast te aanschouwen wat ons staat te wachten doet Melanie het even voor. Na een kort moment van concentratie stapt ze vastberaden het ijsbad in. Aan haar gezicht is niks schokkends af te lezen waardoor ik bijna begon te denken dat het misschien wel mee valt.

Na een korte meditatie oefening is het dan de beurt aan ons. Omstebeurt stappen de eerste bikkels net zo vastberaden het ijsbad in. Ook aan hun gezichten lees is naast opperste concentratie niet iets angstigs af. Met de begeleiding van Rolf zie ik iedereen na de eerste secondes toch weer aardig ontspannen zitten.

En dan is het mijn beurt. Ik sta voor het ijsbad en neem nog een klein momentje om echt even te focussen. Vervolgens stap ik over de rand van het badje en kom tot zitten. In de voorafgaande theorie had ik inderdaad gehoord over een schrikreactie, oftewel stress. Maar jongens wat is het koud! Ik voel hoe de kou als pijn aanvoelt op mijn huid en hoe mijn spieren strak trekken.

En daar is Rolf! Hij begeleid je door dit proces heen door de aandacht te leggen op je ademhaling. Super fijn, want in alle stress is dit makkelijk te vergeten. Naarmate mijn ademhaling langer en rustiger wordt voel ik de pijn van de kou wegtrekken. Vervolgens kan ik zelfs mijn schouders iets laten zakken. Het gevoel wat je dan hebt is niet in woorden te omschrijven.

“Ontspannen in een ijsbad, wie had dat gedacht!”.

Het is ongelooflijk waartoe je lichaam in staat is. Nadat ik uit het ijsbad ben gestapt en me echt realiseer wat ik zojuist gedaan had ontstond er een grote glimlach! Wat een kick!

Er volgen nog een paar mensen na mij en in gedachte steun ik ze. Nog altijd is iedereen in opperste concentratie en volgt er een welverdiend applaus wanneer iemand het bad weer verlaat. En terecht. Wat is dit gaaf!

Meer weten?

Ben jij net zoals ik enthousiast geraakt door de Wim Hof Methode en wil je je wat meer verdiepen in de theorie? Lees dan hier verder. Ook vind je hier de eerstvolgende workshop die door Rolf wordt gegeven. Ook vind je meer informatie, zoals wetenschappelijke artikelen over deze methode en een documentaire op de website van de iceman Wim Hof.

Tip

Ook leuk als bedrijfsuitje! Lees hier verder.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter