Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

16 mrt 2017

3 dingen die ik geleerd heb in een ijsbad

/
Geplaatst door
/
Comments0

Een ijsbad?

Waarom zou je met je gezonde verstand in een ijsbad stappen? En is dat niet gevaarlijk?

Sinds ik begonnen ben met de Wim Hof Methode naast Yoga, stap ik regelmatig in een ijsbad en sta ik elke dag onder de koude douche.

Je denkt misschien dat ik gek ben, maar er zijn een aantal hele sterke redenen te noemen om in een ijsbad te stappen.

En naast een aantal gezondheidsvoordelen, heb ook een aantal wijze lessen geleerd na het nemen van een ijsbad. En hoe vaker ik het doe, hoe meer die lessen bevestigd worden.

In deze blog wil ik je graag meenemen door een klein reisje van de wondere en ‘coole’ wereld van ijsbaden.

Lees je mee?

ijsbad gezond

Is een ijsbad gezond?

Elke dag overlijden er in Nederland ongeveer 100 mensen aan een hart- of vaatziekte. Hiermee zijn hart- en vaatziekten en van de belangrijkste doodsoorzaken in ons land.

Het is dus belangrijk om de kans op hart- en vaatziekte zo klein mogelijk te houden. Dit kan onder andere door je vatenstelsel te trainen.

In ons lichaam hebben we ongeveer voor 120.000 km aan bloedvaten lopen. Die lopen vanaf je hart tot de meest afgelegen lichaamsdelen zoals je vingers en je tenen.

Door onze moderne en vaak ongezonde levensstijl heeft ons hart en het vatenstelsel het vaak moeilijk. Stress, slechte voeding en weinig beweging spelen hierbij een belangrijke rol.

Met blootstelling aan koude, zoals een ijsbad of een koude douche, proberen we onder andere ons vatenstelsel weer gezond te maken. Temperatuur heeft een effect op je vatenstelsel.

Bij warmte gaan de vaten openstaan om warmte af te geven. En bij kou vernauwen de vaten zich om de temperatuur in de kern van je lichaam hoog te houden.

Door regelmatig te trainen met koude, kunnen we dus die 120.000 km aan vaten in ons lichaam trainen. Het vatenstelsel wordt hierdoor gezonder, waardoor bloed en daarmee zuurstof, voedingsstoffen en andere belangrijke stofjes makkelijker en beter door ons lichaam vervoerd kunnen worden.

En ons hart hoeft minder hart te werken om dit te bereiken. Kortom, die hele systeem wordt dus gezonder en veerkrachtiger.

Een ijsbad nemen is dus wel degelijk gezond.

Er zijn nog meer redenen te noemen waarom een ijsbad nemen gezond is, maar dit is een van de belangrijkste.

Daarnaast zijn naast het fysieke ook een aantal mentale voordelen te behalen. Ook hier zou je een hele lange lijst van kunnen maken. Maar het leek me waardevol om de meest belangrijke dingen die ik zelf heb ontdekt te beschrijven.

3 dingen die ik over mezelf geleerd heb in een ijsbad

ijsbad nemen

1. Het mag oncomfortabel zijn

Vanaf kleins af aan wordt ons vaak geleerd om dingen die niet comfortabel zijn uit de weg te gaan. En we gaan vervolgens op zoek naar alles wat juist wel comfortabel is.

Daar is niets mis mee. Maar het zorgt er wel voor dat we ons lichaam en onze geest weinig trainingsprikkels geven. We zijn niet erg veerkrachtig en kunnen niet goed omgaan met dingen die niet comfortabel voelen.

Een ijsbad is oncomfortabel. En een van de dingen die ik geleerd hebt tijdens het nemen van een ijsbad, is dat het oké is om je even oncomfortabel te voelen. Je hoeft je er niet per se tegen te verzetten. Het mag er gewoon zijn.

En vaak merk je dat wanneer je okt bent met iets wat oncomfortabel voelt, het gek genoeg opeens veel comfortabeler gaat voelen. Maar dat gebeurt alleen wanneer je je er aan overgeeft.

2. Je hoeft je niet tegen te laten houden door angsten

De eerste keer dat ik een ijsbad in stapte, merkte ik van te voren veel angsten op komen. Hoeveel pijn ging het doen? Kon mijn lichaam het wel aan? Zou ik niet onderkoeld raken? Zou ik niet in paniek raken?

Geen monkey mind die me gek maakte, maar een hele troep aapjes.

Toen bedacht ik me dat ik juist voor deze uitdaging gekomen was. Ik wilde mezelf hiermee confronteren om ervan te leren en er sterker uit te komen. Ik nam een aantal diepe ademhalingen, bracht me aandacht naar het hier en nu en ik was er klaar voor.

Ik besloot dat de angst er was en mocht zijn, maar dat ik me niet zou laten tegenhouden door deze angst.

Als we van A naar B willen in het leven, komen we op de weg daar naar toe vaak bepaalde obstakels tegen. Dit kunnen onder andere angsten zijn. Het is volkomen normaal om ergens angst voor te voelen, maar als we iets willen in het leven, dan moeten we ons niet laten leiden door deze angsten.

Vertrouw op je lichaam, vertrouw op jezelf en kijk hoe je het beste kunt dealen met datgene wat naar voren komt in een ijsbad.

3. De ademhaling is je beste vriend

Op het moment dat je in een ijsbad stapt en je grote teen raakt het eerste ijsblokje gaat er van alles door je heen. Pijn, kou, angst, je voelt je oncomfortabel, je ademhaling wordt schokkerig en je wilt er zo snel mogelijk weer uit het bad stappen.

Je gaat toch zitten in het bad en deze gevoelens worden alleen maar sterker. Na een paar seconden realiseer je je dat je je moest focussen op je ademhaling. Je doet dit, en langzaam aan worden je ademhaling en je mind weer rustig.

Het oncomfortabele gevoel is er nog steeds, maar jij bent in controle. Je weet dat je ademhaling je beste vriend is in een ijsbad.

Ijsbad nemen tijdens een Wim Hof Methode workshop

Ja, in een ijsbad stappen is oncomfortabel. Dat is de bedoeling. Het leert je omgaan met angsten en dingen niet oncomfortabel zijn. Want ook in het dagelijkse leven komen deze dingen op ons pad.

In het ijsbad leer je je focus te vinden en contact maken met jezelf op het moment dat je geconfronteerd wordt met een grote uitdaging. Wat je leert over jezelf in een ijsbad, neem je mee in het dagelijkse leven.

Ik heb de laatste jaren mensen van allerlei verschillende leeftijden en achtergronden een ijsbad in zien stappen, en iedereen vond het een geweldige en unieke ervaring. Ook de mensen die vooraf veel angst hadden.

Als je nog niet afgeschrikt bent en je wilt de uitdaging van een ijsbad aan gaan, dan ben je je van harte welkom tijdens een van onze Wim Hof Methode workshops. Hierin gaan we aan de slag met de basiselementen van de Wim Hof Methode.

Daarnaast krijg je tips en technieken mee om de uitdaging van een ijsbad aan te gaan in een veilige en vertrouwde omgeving.

Interesse?

Kijk op deze pagina voor de aankomende Wim Hof Methode workshops inclusief een duik in een ijsbad!

Workshop Wim Hof Methode

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter