Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

23 mei 2017

3 redenen waarom ik moeite had met de Wim Hof ademoefeningen

/
Geplaatst door
/
Comments0

De Wim Hof ademoefeningen, ook wel ‘Hoffen’ genoemd, beoefen ik nu voor een aantal jaren. Het is een ademhaling die mij ontzettend veel gebracht heeft, maar die niet gemakkelijk ging in het begin.

Nadat anderen voor de eerste keer kennismaken met de Wim Hof ademoefeningen, krijg ik vaak te horen dat ze óf een geweldige ervaring vonden óf dat ze het juist helemaal geen prettige ademhalingsoefening vonden.

Vandaag 3 moeilijkheden op een rij, maar ook waarom doorzetten een echte aanrader is!

ademoefeningen

1. Hyperventilatie en de Wim Hof ademoefeningen

Een aantal jaren terug heb ik zelf heel veel last gehad van hyperventilatie. De eerste keer dat ik de Wim Hof ademoefeningen deed, merkte ik dat er veel weerstand naar boven kwam in mijn lichaam en in mijn geest. Tijdens de ademhalingsoefening voelde het ademen heel ongemakkelijk. En in de retentie was ik snel afgeleid en volgde eigenlijk alweer een automatische inademing. Er werd van alles in de strijd gegooid om deze Wim Hof ademhaling tegen te gaan.

Totdat ik merkte dat het iets langzamer, maar toch vollediger dan normaal ademen door de neus mij veel meer bracht. Ik hoefde niet zo snel te ademen als degene die naast me lag op het matje. Zolang ik me maar focuste op een volledige en iets krachtigere inademing door de neus.

De retentie bleef een tijdje een struggle. Ik merkte dat de hyperventilatie een klein trauma was geweest dat mijn lichaam opgeslagen had.

Ik moest (en vandaag de dag nog steeds) dus even dealen met datgene wat er was. Door mijn focus te verplaatsen naar het puntje tussen mijn wenkbrauwen tijdens de retentie, merkte ik dat mijn lichaam en geest gemakkelijker tot rust kwamen.

En als de inademing dan misschien toch iets sneller kwam, dan dat het eigenlijk noodzakelijk was, dan was dat maar zo. Zonder te oordelen, iedere keer op zoek naar een klein beetje weerstand. En dat werkte!

2. Koud en tintelingen tijdens de Wim Hof ademoefeningen

Naast mijn struggle met de Wim Hof ademoefeningen door mijn hyperventilatie achtergrond, merkte ik ook op dat er verschillende dingen gebeurden als ik de Wim Hof ademoefeningen deed.

Ook vandaag de dag merk ik nog steeds diverse sensaties op in mijn lichaam en geest, maar vooral in het begin was dit heel erg aanwezig.

Ik schoot automatisch in de ‘denk-stand’, want was dit nu wel goed voor me? Of was de Wim Hof ademhaling misschien helemaal niet geschikt voor mij en deed ik het helemaal verkeerd?

Rillingen, oorsuizen, tintelingen, het was er allemaal. En nu?

Totdat ik na research en een aantal workshops erachter kwam dat dit juist heel erg normaal is. Je wilt deze tintelingen juist een beetje opzoeken. Dit was juist een van de doelen van de oefening!

Goed, ook hierbij was dus misschien loslaten de beste optie? Ik probeerde… en het werkte!

3. Afleidingen van buitenaf tijdens de Wim Hof ademoefeningen

Doordat er zoveel bij me naar boven kwam tijdens de Wim Hof ademoefeningen, merkte ik dat ik het erg lastig vond om te dealen met de geluiden van buitenaf. Als er een ander naast me lag te ‘Hoffen’ in een ander ritme, of als er veel om me heen gebeurde, merkte ik dat ik niet zo goed naar binnen kon keren en los kon laten.

Ik creëerde een eigen plek voor mezelf. Door af en toe gebruik te maken van kalmerende muziek, merkte ik dat ik deze rust wel kon vinden. Minder prikkels van buitenaf, zorgden er ook voor dat ik beter de stilte in kon gaan.

4. Waarom doorzetten van de Wim Hof ademoefeningen een aanrader is.

Nu ik een aantal jaren aan het ‘Hoffen’ ben en de Wim Hof ademoefeningen iedere ochtend toe pas, merk ik gigantisch veel voordelen.

Door kleine aanpassingen en het aan de slag gaan met deze ademhaling binnen mijn eigen mogelijkheden, voel ik me energieker, zijn mijn spieren minder snel verzuurd en creëer ik meer ruimte voor de ademhaling. Ook in het borstgebied dat voorheen erg nauw was door mijn hyperventilatie.

Op dit moment zijn er nog steeds allerlei onderzoeken aan de gang die keer op keer weer bewijs leveren waarom deze ademhaling zo onwijs goed werkt voor je lichaam en je geest.

Mocht je graag iets dieper in de theorie willen duiken, dan raad ik je zeker aan om eens de boeken ‘Koud Kunstje’ en ‘What doesn’t kill us’ te lezen. Daarbij geven wij regelmatig workshops in de Wim Hof Methode.

 

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

Laat een reactie achter