Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

27 mrt 2018

Steel jij weleens van jezelf? 3 ideeën om de yama Asteya toe te passen

/
Geplaatst door
/
Comments0

Asteya – Niet stelen.

Niet alleen het niet stelen van spullen hoort hierbij. Maar ook woorden en gedachten stelen van anderen. Ook het vergaren van spullen die je niet nodig hebt. Het verlangen naar het toe-eigenen van macht, geld en roem hoort hier ook bij en wordt aan banden gelegd.

Bovenstaand stukje heb ik van Rolf ‘gestolen’. Een goede manier om met een blog over ‘niet stelen’ te beginnen toch? 😉

Eerder schreef ik over de yama’s Ahimsa en Satya. De derde yama is Asteya, oftewel niet stelen. Maar wat bedoelen we nou eigenlijk precies met niet stelen? Rolf legt het hierboven al heel mooi uit. Niet stelen gaat inderdaad niet alleen maar over het niet stelen van spullen. Niet, niet, niet.. en wat dan wel?

In deze blog ga ik daar dieper op in en deel ik 3 ideeën om Asteya toe te passen!

asteya

Wat is Asteya?

We begrijpen allemaal (tenminste, dat hoop ik wel) dat een tros bananen uit de winkel meenemen zonder dat je betaald hebt, wordt gezien als stelen.

Als iemand een prachtig verhaal heeft geschreven over die tros bananen (ja, je weet het maar nooit, mensen doen gekke dingen) en jij vertelt het verhaal vervolgens aan iemand en doet alsof je het zelf hebt bedacht, dan steel je ook.

Of er ligt een tros bananen op tafel en jij pakt twee bananen, waardoor je buurvrouw er geen een meer heeft. Op dit moment neem jij iets wat je niet nodig hebt en dat kun je ook stelen noemen (tenzij je al 30 dagen niet gegeten hebt en echt superveel honger hebt.. Maar dan nog, je weet niet of je buurvrouw misschien nog wel meer honger heeft! Oké, dat terzijde).

Of je stelt 100 vragen aan je buurvrouw over waar die bananen precies vandaan komen, hoe ze geproduceerd worden, waarom ze deze afmeting hebben, hoe lang het heeft geduurd om ze hier op tafel te krijgen en waarom geen enkele banaan een bruin vlekje heeft (ik zei al, mensen doen soms gekke dingen). Je buurvrouw heeft daar misschien helemaal geen tijd voor en ze kan zich ook niet rustig focussen op het eten van haar banaan. Je ‘steelt’ dan dus als het ware haar tijd.

Oké, dit betekent natuurlijk niet dat je nooit meer twee bananen achter elkaar mag eten of dat je nooit meer vragen over bananen mag stellen (bij serieuze interesse raad ik je de documentaire Food Waste op Netflix aan), maar je begrijpt het idee hopelijk.

Asteya gaat over het toe-eigenen van dingen die niet van jou zijn, die niet aan jou gegeven zijn.

Als we kijken waar de wens om iets ‘te stelen’ uit voort komt, is dit vaak uit een gevoel van gemis of een gevoel van gebrek. We ervaren hebberigheid, begeerte, wensen en we willen dat gevoel van gebrek opvullen. Het kan dan net lijken alsof het gras bij de buren altijd groener is..

“Comparison is the thief of joy” – Theodore Roosevelt

Stel je nou eens voor dat alles, echt alles in overvloed zou zijn en we zouden dit ook allemaal zo voelen en ervaren, zou de term ‘stelen’ dan nog wel bestaan?

3 Ideeën om Asteya toe te passen

Asteya toepassen kunnen we dus doen door te leven vanuit overvloed. Maar hoe doen we dat?

1. Wees jezelf en waardeer je eigen krachten

Investeer in jezelf en wees lief voor jezelf. Als jij weet wie je bent, wat jij belangrijk vindt in het leven en echt gelooft in je eigen krachten, dan kan niemand dat van je afnemen. Dan kan je datgene wat jij belangrijk vindt zelf creeëren en ervaar je geen gemis. Als je jezelf niet waardeert en niet in jezelf gelooft, dan steel je eigenlijk van jezelf. En wees eerlijk, jij bent wel de laatste persoon van wie je zelf iets wil stelen toch?

2. Wees tevreden en dankbaar voor wat je hebt

We zijn geneigd om de dingen te zien die we niet hebben. Misschien heb je niet dat dure huis, die geweldige carriere, die perfecte relatie. Maar wat is er wel? Een lieve kat, een prachtige zonsondergang, een gezond lichaam, een goed gesprek? Neem het niet als vanzelfsprekend! (Ik ben persoonlijk nog steeds blij dat ik in Nederland kan slapen zonder klamboe!) Door tevreden te zijn met wat je hebt in plaats van te focussen op de dingen die je mist, zul je automatisch meer rijkdom ervaren. En wie wil dat nou niet?

3. Dromen, durven, doen

De titel van het welbekende boek van Ben Tiggelaar. Ik wil me verder nu niet per se uitlaten over dit boek, maar ik vind de titel wel toepasselijk. We kunnen stil blijven zitten en hopen dat de wereld met al zijn overvloed naar ons toe komt, maar ik denk niet helemaal dat dat zo werkt. Je moet er wel wat voor doen! Dus als jij droomt van die fantastische relatie, dan zul je je moeten durven openstellen voor de ander en daarna wil je ook blijven investeren in de relatie om het ook fantastisch te houden.

Dromen, durven, doen dus!

Heb jij nog meer ideeën over hoe je Asteya toe kunt passen? Leuk als je dat hieronder laat weten door middel van een berichtje!


Dit blog is een bijdrage van Jorine van Jorinekuilman.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter