Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

29 mei 2021

8 Angle pose – binnen 5 stappen in Astavakrasana!

/
Geplaatst door
/
Comments0

8 angle pose of op zijn Sanskriet ‘Astavakrasana’ staat ook wel bekend als een armbalans met je benen naar rechts. Voor de meeste yogi’s een ver van je bed show maar na deze tips is de 8 angle pose binnen handbereik!

In dit blog gaan we dieper in op hoe je in deze houding komt. Verder ontdek je:

  • Welke houdingen je als ‘warming-up’ kunt gebruiken
  • Hoe je stap voor stap in de 8 angle pose komt
  • Tips voor meer diepgang in de houding
  • De voordelen van 8 angle pose

En nog veel meer, Lees je mee?

8 angle pose

Geschikte houding ter warming-up voor de 8 angle pose

Het is belangrijk dat je je lichaam voorbereid op een gevorderde houding als 8 angle pose.

Een goede voorbereiding bestaat uit milde stretches in de gebieden waar je ruimte nodig hebt gevolgd door een activatie in de spieren die je gewicht moeten dragen. Denk hierbij echter ook aan aardende bewegingen die je in balans brengen. Tenslotte kan je denken aan oefeningen die ervoor zorgen dat je in de juiste mindset komt.

De juiste voorbereiding is voor een uitdagende houding als deze zeker het halve werk!

Voorbereidende poses voor de 8 angle pose

1. De zijwaartse plank

De eerste pose waar je aan kan denken ter voorbereiding op de 8 angle pose, is de zijwaartse plank.

De zijwaartse plank zorgt voor een activatie in je buikspieren, armen en gehele bovenlichaam. Precies die onderdelen die voor een opwaartse energie zorgen.

2. Turtle pose

Voor het openen van de liezen kan je denken aan turtle pose. Deze houding creëert ook gelijk een opening in het schoudergewricht.

Maar ook een vlinder houding, staande of zittende vooroverbuiging of Happy baby pose kan je in je flow verwerken ter voorbereiding.

3. Easy scale pose

Om de armen en buikspieren te activeren is Easy scale pose (Sukha Tolasana) aan te raden. Bij deze houding kom je zitten en kruis je de schenen voor je romp.

Vervolgens buig je iets voorover terwijl je de handen in de mat duwt. Dit is dezelfde beweging als in 8 Angle pose.

4. Table pose

Warm daarnaast ook je polsen goed op en stretch ze mild. Bijvoorbeeld in Table pose waarbij je de handen wat dichter naar de benen brengt en je gewicht voorover.

Of je plaatst in plaats van de handpalm de bovenkant van de hand aan de mat en duwt rustig in de vloer. Je voelt nu een stretch aan de bovenkant van de onderarm.

5. Baby cradle

Als laatst raden we Baby Cradle (Hindolasana) aan. Deze naam zegt je wellicht niet één, twee drie iets. Maar je pakt je rechteronderbeen vast als een baby en wiegt het rustig heen en weer. Wissel vervolgens met links.

In 5 stappen naar 8 Angle pose

Als je de voorbereidende poses onder de knie hebt en de 8 angle pose wilt gaan uitproberen zijn de volgende 5 stappen een perfecte opbouw om in de houding te komen:

  1. Kom zitten met je benen voor je.
  2. Zwiep je rechterbeen als een rugtas over je schouder of buig je rechterknie richting je borstkast en plaats je rechterarm onder je rechterbovenbeen.
  3. Terwijl je jouw rechterknie zo dichtmogelijk bij je oor houdt (niet je oor bij je knie, maar je knie bij je oor 😉) breng je jouw linkerenkel over je rechtervoet.
  4. Plaats je handen en vingertoppen stevig in de mat naast je heupen en lift je heupen. Oefen deze stap een aantal keer.
  5. Breng nu terwijl je de heupen lift je benen naar rechts en je gewicht over je pols meer in de vingertoppen.

Extra tips

Wees niet bang om te ‘vallen’. Dit is een opendeur, maar relativeer. Je bent al bijna met je hoofd bij de mat, dus zo’n mega smakker zal het niet worden 😉

Verder vind je in de video hieronder een paar nuttige tips om je Asana’s aan te kunnen passen 🙂

Nu je meer weet over hoe je houdingen kunt aanpassen geven we je graag nog een paar extra tips:

  • Maak gebruik van een Yoga blok

Wanneer je het lastig vindt om je heupen te liften bij stap 4 kan je gebruik maken van blokken. Plaats 3 à 4 blokken in de breedte op elkaar. Ga daar opzitten en breng dan je handen naar de mat (stap 4).

Nu heb je een soort stoel vanaf waar je kan inbeelden hoe de uiteindelijke houding aanvoelt, zonder dat het je kracht kost of dat je instabiel wordt.

Observeer waar in de handen/vingers het meeste gewicht gedragen wordt.

Er zijn ook docenten die van grond af aan omhoog werken. Dit houdt in dat je eerst je hoofd aan de mat brengt en je heupen lift. Om vervolgens vanuit de kracht in je rug weer lengte te creëren aan de voorkant van het lijf en de borst liften. Voor yogi’s die bang zijn om head first richting de mat te vallen is dit een goed alternatief.

  • Gebruik een spiegel

Maak gebruik van een spiegel en een afbeelding. Heb je geen docent bij de hand die het een aantal keer voor kan doen. Dan kan een spiegel en een goed voorbeeld (afbeelding) helpen.

Kijk naar je lichaam. Welk onderdeel komt overeen met de afbeelding en welk onderdeel niet.

Het meest gemaakte verschil zit hem in het ‘wegglijden’ van de knie. Deze moet altijd tussen de elleboog en het schoudergewricht zijn.

  • Pas verschillende elleboogstanden toe

Let op de verschillende elleboog standen in 8 Angle pose. Zo wijst de binnenkant van de linker elleboog naar voren en de binnenkant van de rechter elleboog naar binnen wanneer je de benen naar rechts brengt.

Breng je de benen naar links, dan wijst de binnenkant van de rechterelleboog naar voren en de binnenkant van de linkerelleboog naar binnen.

De levensles van de 8 Angle pose

Deze lastig uitziende armbalans is makkelijker dan gedacht. Het is ook een echte houding waarbij je probeert, nog eens probeert en nog eens 10 keer probeert om vervolgens ineens de smaak te pakken te hebben! Blijf dus oefenen.

Iedere keer dat je 8 Angle pose oefent bouw je kracht op in je polsen, armen en buikspieren. Het verbetert je zelfvertrouwen, concentratie en spijsvertering.

Astavakrasana is een mooi metafoor voor het dagelijks leven. Zo leer je geduldig te zijn, moet je discipline laten zien en vertrouwen hebben in jezelf.

Wees niet bang om een beginner te zijn en geniet van het proces!

 

Wij zijn benieuwd: Welke aanvullende tips heb jij? En als je zo ver bent plaats dan een foto van jouw 8 Angle pose online en tag ons!


Dit is een gastblog van Roos Kweekel van www.zenergieonline.nl en te volgen via @yoga.met.roos en Yoga met Roos

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter