Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

8 jun 2017

Van ‘geleefd worden’ naar Zen master – 11 tips

/
Geplaatst door
/
Comments0

Geleefd worden is niet leuk.

Geleefd worden geeft je het gevoel dat je geen controle over je leven hebt. Je leven wordt bijna letterlijk voor je ingericht, zonder jij actief kunt bepalen waar je tijd en energie naar toe gaat.

Ik ken het gevoel van geleefd worden heel goed. Het voelt als gevangen zitten in je eigen leven. Je kunt geen kant op. Althans, zo lijkt het. Het geeft ontzettend veel stress en zorgt ervoor dat je maar weinig aanwezig bent in het hier en nu met je aandacht.

Best jammer, want juist het hier en nu is de enige plek waar je leven zich afspeelt en waarin je veranderingen kunt maken en dingen komt doen om een betere en leukere toekomst tegemoet te gaan.

Het is dus tijd om de regie weer in eigen handen te nemen. Maar hoe doe je dit? Hoe kom je uit de drukke vicieuze cirkel? In dit blog help ik je hiermee zodat je oude patronen kunt gaan doorbreken en weer bewust en met aandacht de dag door kunt, zoals een echte Zen master! 😉

Waarom wordt je geleefd?

Allereerst is het belangrijk om jezelf af te vragen waarom je het gevoel hebt dat je geleefd wordt.

Er zijn verschillende dingen die het gevoel van ‘geleefd worden’ bij je kunnen veroorzaken.

Bijvoorbeeld:

 • Een drukke baan.
 • Gezin en kinderen die veel tijd opeisen.
 • Te veel willen doen.
 • Geen ‘nee’ durven zeggen.
 • Een chaotische levensstijl.
 • Een te volle agenda.
 • Te veel verwachtingen.

Wees eens eerlijk naar jezelf en bedenk welke dingen in je leven er voor zorgen dat jij het gevoel hebt dat je geleefd wordt? Wat zijn één of meerdere belangrijke oorzaken?

Waarom is geleefd worden niet goed?

Als je het gevoel hebt dat je geleefd wordt, dan heb je het waarschijnlijk lekker druk. Te druk.

Ik vind het persoonlijk altijd een beetje vreemd, want in onze westerse wereld lijkt het altijd dat hoe drukker je bent, hoe beter. Alsof ‘druk zijn’ een soort statussymbool is. En dat wanneer je niet druk bent je een nietsnut bent.

Ik kijk hier iets anders tegenaan. Druk zijn is niet slecht, zolang je zelf maar het gevoel hebt dat je in balans bent.

Als je geen tijd meer hebt voor de dingen die je belangrijk vindt, dan heb je het te druk. Je wordt op dat moment geleefd en dit gaat ten koste van je geluk en je gezondheid.

Als je dit gevoel hebt, dan is het tijd om in te grijpen. Tijd om een stapje terug te doen en te reflecteren. Hoe kun je weer ruimte maken voor de dingen die je belangrijk vindt? Of met andere woorden, hoe zorg je ervoor dat je minder geleefd wordt?

Hieronder 11 tips.

geleefd worden

Minder geleefd worden – 11 tips

1. Je hoeft niet druk te zijn

Deze aller eerste tip is meer een ‘mind-shift’. Wees je bewust van het feit dat je niet druk hoeft te zijn.

Altijd maar in de weer zijn zonder moment van rust is niet normaal. Misschien denk je van wel, maar het is het niet. Je lichaam en geest hebben momenten van rust en ontspanning nodig om te kunnen herstellen, in balans te blijven en optimaal te kunnen functioneren.

2. Durf ‘nee’ te zeggen

Geen ‘nee’ durven zeggen is een killer voor je agenda. Het slokt al je tijd op zonder dat je aan het besteden bent aan de dingen die je echt belangrijk vindt.

Ook al wil je nog zo graag andere mensen helpen, soms is het oké om eerst voor jezelf te zorgen. Je kunt er niet altijd zijn voor anderen. Durf dus ook eens nee te zeggen. Bescherm je eigen tijd.

3. Minimaliseer

Minimalisme wordt steeds populairder. We willen allemaal altijd meer, groter en beter. Vooral als het gaat om spullen. Maar realiseer je dat meer spullen ook meer kosten, onderhoud en schoonmaken betekent. Tijd die je agenda vult dus.

Voordat je nieuwe spullen koopt, vraag jezelf dus eerst af of het het wel waard is om je tijd erin te gaan investeren. Misschien is het de volgende keer juist beter om iets weg te doen, in plaats van iets te kopen.

4. Versimpel

Kijk waar je je leven iets kunt versimpelen. Geleefd worden heeft vaak te maken met het feit dat we geneigd zijn om dingen veel te complex te maken.

Doe minder dingen en doe ze met aandacht.

5. Focus

In een wereld vol met afleidingen en prikkels is focus een van de belangrijkste dingen. Vraag jezelf af wat je nu echt belangrijk vindt in het leven. Waar wil je aan werken? Wat wil je bereiken? Kijk of je je alleen op die dingen kunt richten, die echt belangrijk voor je zijn.

6. Maak je hoofd leeg (Mediteer)

Het gevoel van geleefd worden is stressvol. Daarom is het heerlijk om elke dag even een aantal minuten te mediteren.

Mediteren kalmeert je geest, helpt tegen stress, verbetert je focus en helpt je om gelukkiger te zijn.

Lees hier meer over de voordelen van mediteren.

7. Aarden

Wanneer je geleefd wordt, zit je te veel in je hoofd. Je bent rond aan het rennen, aan het piekeren, nadenken en aan het stressen. Tijd om een versnelling lager te gaan (of een paar) en weer even tot rust te komen.

Aarden is hier een hele goede manier voor. Je kalmeert de energie in je lichaam waardoor je weer in balans komt.

8. Start een ochtend ritueel

Een ochtend ritueel is een hele goede manier om te zorgen dat je kunt werken aan de dingen die voor jou belangrijk zijn. Je doet het vroeg in de ochtend, en hierdoor kan niemand je dat meer afnemen, ongeacht welke vreemde wending de dag gaat krijgen.

Je neemt als het ware een voorsprong op de dag, waardoor je niet geleefd wordt, maar in controle bent.

Dingen die je tijdens je ochtend ritueel kunt doen zijn bijvoorbeeld:

 • Yoga
 • Meditatie
 • Lezen
 • Schrijven
 • De dag doorlopen
 • Gezond eten klaarmaken
 • Hardlopen / wandelen

9. Plan ‘me-time’ in

Wanneer je het druk hebt, vergeet je vaak jezelf. Hierdoor kun je er niet zo’n gezonde levensstijl op na houden. Gevolg is dat je weinig beweegt, niet gezond eet en niet in balans bent.

Je kunt dit voorkomen door tijd voor jezelf (me-time) in je agenda te zetten. Klinkt vreemd, maar het werkt wel. Zo zorg je ervoor dat je geen andere dingen inroostert op dat tijdstip.

Belangrijk is wel dat je deze tijd ook beschermt. Dus hou je aan je afspraak met jezelf. 😉

10. Wees egoïstisch

Dit klinkt misschien raar, maar soms moet je een beetje egoïstisch zijn. Bekijk het op deze manier…

Kun je beter je werk doen als je niet lekker in je vel zit? Kun je dan een betere vader of moeder zijn? Of een goede collega?

Alle mensen om je heen, zowel op het werk als privé, hebben meer aan je als je lekker in je vel zit, energie hebt en gelukkig en in balans bent.

Om dit te zijn en te blijven moet je soms aan jezelf denken. Wees dus soms een beetje egoïstisch als je denkt dat het nodig is. Denk aan jezelf en je eigen geluk en gezondheid, zonder je druk te maken over wat anderen daar van vinden.

11. Reflecteer

Neem regelmatig de tijd om eens te reflecteren op je leven. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Hoe voel ik me?
 • Waar gaat mijn tijd naar toe?
 • Welke dingen vind ik belangrijk in het leven?
 • Doe ik dingen waar ik gelukkig van word?
 • Neem ik genoeg tijd voor mezelf?
 • Leef ik iedere dag bewust?

Geef eerlijk antwoord op deze vragen en maak aanpassingen in je leven waar nodig!

Deze tips zullen je zeker helpen om het minder geleefd te worden en iedere dag bewuster en in controle te leven.

Mindfulness kan helpen om minder geleefd te worden

Zelf heb ik heel veel gehad aan Mindfulness. Mindfulness helpt je om meer te leven in het hier en nu en uit je stress-systeem te komen.

Het geeft een gevoel van vrijheid en controle over je leven. Je leeft weer met aandacht en leert weer genieten van kleine mooie dingen in plaats van dat je constant op de automatische piloot stand staat.

Alles wat ik zelf de afgelopen jaren over Mindfulness geleerd heb, heb ik ondergebracht in een nuchtere en effectieve cursus:

Mindfulness voor het dagelijkse leven: Hoe ga je van chaotisch en gestresst naar rustig en gelukkig?

Als je denkt dat je hier ook wat aan hebt, dan kan je op de link hierboven klikken voor meer informatie en om je aan te melden!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter