Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

25 sep 2017

Ontdek je innerlijke kind in Happy Baby pose

/
Geplaatst door
/
Comments0

Happy baby pose wordt ook wel Ananda Balasana genoemd, een populaire houding in de hedendaagse practice en dat terwijl deze houding niet voorkomt in de traditionele Hatha Yoga houdingen.

Deze vrolijke houding heeft een aantal fijne effecten, zo vermindert het stress en maakt het de geest rustig. Daarnaast ontspant en versterkt Happy Baby pose de onderrug, armen, schouders en heupen. Als laatste kan deze houding ook zorgen voor een diepe heupopener, maar het is aan jou hoe ver je opent.

Wist je dat de naam van deze houding geïnspireerd is op het zichtbare plezier van baby’s wanneer ze hun benen omhoog gooien en hun voeten vastpakken?

De Happy Baby pose is een goed alternatief voor yogi’s die de yogasquat, Malasana, niet uit kunnen voeren vanwege knieklachten. Deze houding is een liggende variant van Malasana en heeft daardoor het voordeel dat je je gewicht niet met je knieën hoeft te dragen.

Je kunt de Happy Baby pose tegenkomen in zowel een yin als yang yogales.

happy baby pose

Hoe voer je Happy Baby pose uit?

Als je Happy Baby pose uit wilt gaan voeren, ga dan liggen op je rug op je yoga mat en breng je knieën naar je borst. Vervolgens breng je je knieën iets uit elkaar, zodat je met je handen de buitenkant van je voeten vast kunt pakken. Je houdt hierbij je armen aan de binnenkant van je benen.

Probeer je voeten recht boven je knieën te brengen en gebruik het gewicht van je handen om je voeten zachtjes naar beneden te drukken. Hoe meer druk je uitoefent met je handen, des te meer het een opening is in je heupen.

Houdt je hoofd en schouders ontspannen op de mat, je kunt ook een deken gebruiken onder je hoofd en schouders indien nodig. In principe probeer je je onderrug op de mat te houden, maar indien je geen rugklachten hebt mag je je onderrug van de vloer laten komen voor een zachte rek van je wervelkolom.

Wil je de houding actief maken beweeg dan met je armen je knieën richting de mat, voor een meer ontspannen houding laat je je armen hangen en rusten je schouders zwaar op de mat.

Voordelen van Happy Baby pose

De Happy Baby Pose kent verschillende voordelen, hieronder noem ik de belangrijkste voor je:

 1. Kalmerend
  Happy Baby pose heeft een kalmerende werking. Deze houding maakt de geest rustig, vermindert stress en vermoeidheid. Probeer ook je ademhaling te kalmeren in deze houding, een rustige, gecontroleerde ademhaling in en uit door je neus.
 2. Stimuleert meridianen
  Deze houding stimuleert je urineblaas- en niermeridiaan via je wervelkolom en onderrug.
 3. Ontspant
  Happy Baby Pose kan je helpen spanning los te laten in de onderrug. Probeer daarom ook je onderrug op de mat te houden en geef jezelf een kleine massage door van links naar rechts te bewegen.
 4. Opent je heupen
  Heb je (last van) strakke heupen? Dan is dit een goeie pose voor jou, want Happy Baby is namelijk een heupopener. Hoe meer je met je handen je voeten naar beneden beweegt, des te intenser de opening. Probeer zeker ook de variaties die hieronder beschreven zijn als je heupen te strak zijn om je voeten met je handen vast te pakken.
 5. Toepassen van de Yoga ademhaling
  Vergeet in deze houding ook zeker niet te ademen. Probeer je inademing eerst zo diep mogelijk in je lichaam sturen, richting je bekken. Vanuit je bekken vult je adem daarna ook je buik en borst. Door bewust bezig te zijn met je ademhaling in deze houding heeft dat ook weer een kalmerend en rustgevend effect.

happy baby pose

Aanpassingen en variaties op Ananda Balasana

Je kunt deze houding ook aanpassen, als voor jou de hierboven beschreven manier niet goed voelt.

In plaats van je voeten vast te pakken, kun je ook je schenen, enkels of de achterkant van je benen vastpakken.

Heb je last van je onderrug? Houdt dan je bekken in de vloer gedrukt. Je kunt een riem pakken en deze om de zolen van je voeten plaatsen of je voeten tegen een muur duwen als je strakke heupen hebt.

Je kunt bij deze houding ook eerst de ene voet doen en daarna de andere, het andere been houdt je gebogen of gestrekt op de mat.

En… heb jij wel eens een baby stil zien liggen in een wiegje? Nee, ik ook niet. Dus voel je vrij om wat van links naar rechts te bewegen in deze houding!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter