Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

6 okt 2014

Meditatieve Yoga, pure concentratie.

/
Geplaatst door
/
Comments0

Meditatieve Yoga is een vorm van Yoga waarbij de nadruk ligt op meditatie. Meditatie is een belangrijk onderdeel binnen veel Yogavormen. Van oorsprong is Yoga zelfs alleen gericht op meditatie!

Mediteren is simpel gezegd: onafgebroken concentratie voor een bepaalde tijd. Door je ogen te sluiten en comfortabel te zitten, biedt je jezelf de gelegenheid om optimaal te kunnen mediteren.

Dat de meeste Yogi mediteren heeft natuurlijk een reden. Meditatie zorgt namelijk voor meer innerlijke rust, het voordeel hiervan is dat je merkt dat je steeds minder gestresst bent.

Weinig stress leidt tot een verbeterde gezondheid. Met meditatie kun je er dus voor zorgen dat je “in balans” bent, of komt.

meditatieve yoga

Meditatieve Yoga als Yogavorm

Meditatieve Yoga is niet één specifieke Yogavorm. Meditatieve Yoga omvat eigenlijk allerlei stromingen binnen de Yoga die de nadruk leggen op meditatie. Ananda Yoga en Bharata Yoga zijn hier voorbeelden van.

Maar ook een Hatha Yoga les zou meditatie als uiteindelijke doel moeten hebben.

Binnen de Meditatieve Yoga worden veel Asana’s gebruikt met het doel om optimaal te kunnen mediteren. Het is dus lang niet altijd een kwestie van liggen of zitten, en mediteren maar!

De verschillende Yogahoudingen zorgen er namelijk stuk voor stuk voor dat je jezelf beter kunt concentreren. Iedere afzonderlijke houding heeft daarbij zijn eigen voordelen.

Zo warm je de essentiële lichaamsdelen op die ervoor kunnen zorgen dat je voor een langere periode comfortabel stil kunt zitten. Dit zorgt voor minder afleiding tijdens je meditatie.

Meditatieve Yoga en energie

Meditatie is de basis van waaruit de Meditatieve Yoga werkt. Natuurlijk moet je eerst het mediteren op zichzelf onder de knie krijgen, maar al snel wordt dit aangevuld met andere “tools” om de voordelen van de “mentale Yoga” te ervaren.

Wanneer je de meditatie onder de knie hebt past de Meditatieve Yoga vaak eerst verschillende Asana’s toe, hiermee kun je jouw meditatie verbeteren.

Vervolgens worden je verschillende soorten ademhalingsoefeningen geleerd. Deze oefeningen zorgen er in combinatie met meditatie en Asana’s voor dat je energie vanuit je lichaam kunt oproepen. Juist deze energie biedt hét grote voordeel van de Meditatieve Yoga!

Meditatieve Yoga en Chakra’s

De energie die binnen de Meditatieve Yoga als het ware “opgeroepen” wordt, ligt opgeslagen in je eigen lichaam. De zones waarin de energie zich bevindt worden ook wel je Chakra’s genoemd.

Binnen de Meditatieve Yoga leer je deze energie vrij te maken, en hier zorgvuldig mee om te gaan. Het vrijmaken van de energie vanuit je Chakra’s biedt veel voordelen. Je wordt er namelijk enorm energiek van!

De vrijgekomen energie zorgt ervoor dat je meer energie over hebt om te gebruiken in je dagelijks leven. Daarnaast zorgt de energie er in combinatie met de meditatie voor, dat je meer tot rust komt.

De onderscheidende kracht van de Meditatieve Yoga zit hem dan ook in het creëren van een energiek, stressloos gevoel!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter