Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

4 nov 2015

Savasana, een houding met vele gezichten

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Monique Martens van Yogamo.nl.

Savasana is een houding van niets (meer) hoeven doen. Je hoeft alleen maar te liggen en ademen.

Het is een oefening die bedoeld is om het lichaam, gedachten en de geest te ontspannen. Tegelijkertijd is het ook een houding van alertheid en opmerkzaamheid.

Een houding dus met verschillende gezichten.

Deze houding wordt normaal gesproken aan het einde van de les gedaan, maar wist je dat het ook voordelen heeft om het op andere momenten te doen?

In deze blog leg ik uit:

  • Wat de voordelen zijn van de Savasana houding aan het begin van de les
  • Wat de voordelen zijn van de Savasana houding na een (serie) houdingen
  • Wat de voordelen zijn van de Savasana houding aan het eind van de les

Lees je mee?

savasana liggen

Vraag en antwoord

1. Wat is het nut van Savasana?

Savasana voer je uit om ultieme ontspanning te ervaren. Niet alleen in het lichaam, maar ook in de geest. Je neemt als het ware afstand van je lichaam en geest. Afstand van je ego. Je observeert het.

2. Hoe voer je Savasana uit?

Laat je voeten naar buiten vallen. Breng het bekken van de Yoga mat en leg deze weer terug op de mat.

Laat de handpalmen naar boven wijzen en laat de armen iets naar buiten vallen. Strek de kruin van je weg en leg het hoofd neer op de mat.

In onderstaande video deelt Melanie 5 tips voor een fijnere savasana.

Savasana aan het begin van de les

Savasana aan het begin van de les geeft deelnemers de tijd om aan te komen in het hier en nu, om achter zich te laten waar ze mee bezig waren voordat ze aan de les begonnen, om los te laten wat ze nog willen of moeten doen.

Soms komen deelnemers vlak voor tijd binnen en het is voor het vervolg van de les fijner als ze meer aanwezig zijn in hun lichaam. Daarom laat ik hen altijd even liggen op de rug, vraag ik hen hoe ze erbij liggen (zonder oordeel, hun eerste indruk).

Vervolgens vraag ik hen hun aandacht meer in hun lichaam te brengen door met hun aandacht naar de achterkant van hun lichaam te gaan, de raakvlakken van hun lichaam met de grond te voelen.

De aandacht begint in de benen en gaat zo via het hele lichaam op omhoog naar de achterkant van het hoofd.

Aansluitend nodig ik hen uit hun aandacht te brengen naar de beweging van hun adem, zonder deze te veranderen, door alleen maar op te merken hoe de adembeweging gaat.

Is ie hoog of laag, diep of oppervlakkig, snel of langzaam, is ie vloeiend of niet? Ik voeg ook altijd toe dat er geen goed of fout is aan de adembeweging, hij gaat zoals het lichaam het aangeeft op dat moment.

Wanneer ze afgeleid worden door gedachten vraag ik hen daar verder niet op in te gaan, maar hun aandacht weer terug te brengen in hun lichaam, naar de achterkant van hun lichaam of hun adembeweging.

Meer dan vijf minuten laat ik hen zo liggen, afhankelijk van hoe ze erbij liggen; soms zie ik mensen nog gespannen op de mat liggen, dan laat ik allen wat langer liggen.

Daarna kunnen zij na een paar volledige ademhalingen weer langzaam hun lichaam in beweging brengen en gaan we verder met de les.

Savasana midden in de les

Savasana na een houding of serie houdingen geeft deelnemers de gelegenheid om te ontdekken wat het effect is van de houding die ze hebben gedaan. Maar ook hoe ze in de houding(en) hebben gestaan.

Het komt voor dat er als vanzelf een paar diepe zuchten volgen als ze gaan liggen; ik attendeer hen daar dan op; wat gebeurt er met de ademhaling, adem je nu weer “gewoon” door?

Verder vraag ik wat ze opmerken in hun lichaam, welke delen van het lichaam vinden het heerlijk om te liggen, vinden het fijn om te ontspannen, welke delen voelen warmer aan, welke delen voelen vermoeider aan?

Soms vraag ik ook specifiek naar een bepaald deel van het lichaam wat we geoefend hebben, voelen ze daar iets of vraagt vooral een ander deel van het lichaam de aandacht?

En ook hier geldt: er is geen goed of fout: het gaat erom opmerkzaam te zijn wat ze voelen in hun lichaam. Want ook als je niets voelt is het goed.

En hoe zit dat bij jou? Ga je tussendoor wel eens liggen in Savasana? En wat merk je dan op?

Savasana aan het eind van de les

Een zucht van verlichting soms aan het einde van de les als ik zeg: “en lig op je rug voor de ontspanning”. “Oh dat is fijn, heerlijk liggen op de rug, ik hoef even niets meer te doen”, lees ik dan vaak van de gezichten af.

Herkenbaar?

Deelnemers liggen er vaak verschillend bij aan het eind van de les.

De een trekt nog even de knieën op boven de buik zodat de onderrug zich nog wat meer kan ontspannen of laat de knieën op omhoog wijzen om zo het onderlichaam meer richting grond te laten zakken.

Er zijn deelnemers die nog bepaalde lichaamsdelen aanspannen, zoals de armen, die dan vlak langs het lichaam liggen met de handpalmen omlaag. Of het hoofd, waarvan de kin schuin omhoog wijst; na mijn aanwijzigingen kunnen ze dat meer loslaten.

Er zijn ook deelnemers die hun hele lichaam meteen al ontspannen op de grond neerleggen, en dan als bijna vanzelf in slaap vallen.

Aan het eind van de les is mijn instructie meer gericht op het echt even helemaal niets meer hoeven doen, maar wel aanwezig blijven, zonder dat men in slaap valt.

Ik laat ze voor hun gevoel hun lichaam zo breed mogelijk neerleggen op de mat. De benen iets uit elkaar en de voeten als vanzelf naar buiten gevallen, de billen breed op de mat, schouders los, armen iets van je lichaam af met je handpalmen omhoog gedraaid, schouderbladen breed op de mat, je kin iets ingetrokken zodat je nek lang blijft, kaken los, tong los, wenkbrauwen los, oogbollen naar beneden gedraaid en je oogleden daar ontspannen overheen.

En hoe lig je er nu bij? Je eerste indruk.

Misschien vraagt een bepaald deel van je lichaam nog de aandacht. Geef dat deel je aandacht door via dat deel als het ware in en uit te ademen.

Laat je hele lichaam richting grond zakken, laat met elke uitademing je lichaam steeds zachter worden, vertrouw je lichaam toe aan de grond, aan de mat waarop je ligt; laat met elke uitademing je lichaam steeds meer richting grond zakken”.

En als laatste instructie om de adembeweging te blijven volgen met al hun aandacht, de in- en de uitademing…….Vaak laat ik mensen een kleine 10 minuten zo liggen.

Misschien een keer fijn om uit te proberen, savasana toepassen in je eigen programma?

Zowel aan het begin, tussendoor en eind?

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter