Vinyasa yoga voor beginners – 8 tips voor een soepele start (incl video!)
Vinyasa yoga is een heerlijke, dynamische yogastijl waarbij ademhaling en beweging naadloos in elkaar overgaan. Maar voor beginners kan Vinyasa yoga soms best overweldigend aanvoelen. Waar begin je? Hoe zorg je ervoor dat je de houdingen goed uitvoert? En hoe blijf je gemotiveerd?
In dit blog delen we praktische tips om als beginner soepel van start te gaan met Vinyasa yoga en vind je een lekkere easy ochtendflow die je direct mee kunt doen.
Vinyasa Yoga is een yogavorm die je veel bij ons ziet terugkomen, we maken er namelijk geen geheim van dat we Vinyasa Yoga heerlijk vinden! – Mel
Wat is Vinyasa yoga?
Vinyasa yoga is een dynamische yogastijl waarbij beweging en ademhaling synchroon lopen. Het woord ‘Vinyasa’ betekent letterlijk ‘op een bepaalde manier plaatsen’. Dit verwijst naar de vloeiende overgangen tussen de houdingen. Het is een speelse en creatieve vorm van yoga waarbij geen enkele les hetzelfde is.
Wist je dat Vinyasa yoga zijn oorsprong vindt in de Ashtanga yoga? Ashtanga yoga heeft een vaste serie houdingen, terwijl Vinyasa veel vrijer is en ruimte biedt voor variatie!
In onderstaande video leggen we wat meer uit over wat vinyasa yoga precies is.
Vinyasa yoga voor beginners – 8 praktische tips
1. Begin met de juiste mindset
Veel beginners denken dat ze ‘lenig genoeg’ moeten zijn voordat ze met Vinyasa Yoga starten. Maar goed nieuws: je hoeft absoluut niet flexibel te zijn om met Vinyasa yoga te beginnen! Het gaat er vooral om dat je openstaat voor de ervaring en met geduld en plezier oefent.
Zie Vinyasa yoga als een ontdekkingsreis. Het hoeft niet perfect te zijn! Elke keer dat je op de mat stapt, leer je iets nieuws over je lichaam en ademhaling.
2. Zorg voor een fijne yogamat
Omdat Vinyasa yoga een dynamische stijl is, is een goede yogamat belangrijk. Kies er een met voldoende grip zodat je niet wegglijdt in houdingen zoals de neerwaartse hond. Een te dunne mat kan oncomfortabel zijn voor je knieën, dus let op de dikte.
Een mat van minstens 4 mm dikte met een antisliplaag is ideaal voor Vinyasa yoga.
3. Oefen een aantal basis houdingen
Voordat je een hele Vinyasa-flow start als beginner, is het handig om een paar basis houdingen te oefenen. Dit zijn enkele van de meest gebruikte houdingen in Vinyasa yoga:
- Neerwaartse hond (Adho Mukha Svanasana): De ‘rusthouding’ in veel Vinyasa lessen.
- Plankhouding (Phalakasana): Bouw kracht op in je core en armen.
- Krijger 1 & 2 (Virabhadrasana I & II): Versterkt je benen en opent je heupen.
- Cobra of opwaartse hond (Bhujangasana / Urdhva Mukha Svanasana): Voor een open borst en sterke rug.
- Kindhouding (Balasana): Perfect om even uit te rusten en bij te komen.
Oefen deze houdingen een paar minuten per dag zodat je ze herkent in een flow.
4. Focus op je ademhaling
In Vinyasa yoga is ademhaling net zo belangrijk als de houdingen zelf. Je ademhaling bepaalt het ritme van de practice en helpt je om in het moment te blijven. Probeer te ademen via de neus en je in- en uitademing even lang te maken.
Oefen de Ujjayi ademhaling, waarbij je zachtjes een ruisend geluid maakt in de keel. Dit helpt om je focus te behouden en je lichaam op te warmen.
In onderstaande video leer je meer over deze ademhaling.
5. Start met een eenvoudige flow
Je hoeft niet meteen een hele les van een uur te doen. Begin klein! Daarom hebben we een fijne 15-minuten ochtendflow voor je klaargezet. Deze korte Vinyasa practice is heel geschikt voor beginners en helpt je om de dag fris en energiek te starten.
6. Luister naar je lichaam
Het is verleidelijk om in een Vinyasa-les meteen de moeilijkste varianten van houdingen te proberen, maar luister goed naar je lichaam. Pijn is een teken om een stap terug te nemen. Het draait niet om hoe diep je in een houding komt, maar om hoe het voelt.
Wees geduldig met jezelf en pas houdingen aan met blokken of een riem waar nodig.
7. Maak van yoga een gewoonte
Consistentie is belangrijker dan intensiteit. Liever drie keer per week een korte practice, dan één keer per maand een lange les. Door yoga een vast onderdeel van je routine te maken, zul je sneller de voordelen ervaren.
Plan vaste momenten in, bijvoorbeeld een ochtendflow voor je dag begint.
8. Sluit altijd af met ontspanning
Na een actieve flow is ontspanning essentieel. De eindontspanning (Savasana) helpt je lichaam en geest om alle bewegingen te integreren en echt tot rust te komen.
Blijf minstens 5 minuten liggen in Savasana. Je lichaam zal je dankbaar zijn!
Vinyasa yoga voor beginners – start vandaag nog!
Hopelijk heb je nu genoeg praktische tips om zelf aan de slag te gaan. Onthoud: Vinyasa yoga is een ontdekkingstocht en geen wedstrijd. Neem je tijd en geniet van het proces!
Wil je meer begeleiding? Op het Happy With Yoga Practice Platform vind je heel veel lessen die perfect zijn voor beginners.
Doe vandaag nog mee en ontdek zelf de kracht van Vinyasa yoga!
Dit vind jij ook leuk!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.