Sattva guna handleiding – een compleet overzicht
De sattva guna, wat is dat eigenlijk?
Binnen de yoga filosofie wordt alles in de wereld verdeeld in twee hoofdcategorieën; purusha en prakriti.
Purusha wordt beschouwd als dat wat niet veranderlijk is, ofwel het bewustzijn, de essentie, het zelf. Prakriti omvat alles wat veranderlijk is.
Prakriti kun je zien als natuur, materie, en de wereld om ons heen. Ook de wereld binnen in ons zelf, gedachten en gevoelens vallen hieronder. Alles wat veranderlijk is dus.
Yoga helpt je om onderscheid te maken tussen purusha, dat wat onveranderlijk is (ook wel de realiteit genoemd), en prakriti, dat wat veranderlijk is (ook wel de illusie genoemd).
Prakriti wordt onderverdeeld in drie eigenschappen en dit worden de Guna’s genoemd. Deze guna’s heten sattva (dit is de neutrale kracht), rajas (de actieve kracht) en tamas (de passieve kracht).
Als je begrijpt hoe deze guna’s zich uiten en hoe ze samenwerken, dan kun je betere keuzes maken in je leven.
Ben je benieuwd wat de guna’s inhouden? In deze serie blogs lees je er alles over!
In dit blog over de Sattva guna kom je onder andere meer te weten over:
- De guna’s in het algemeen
- Wat de sattva guna precies is
- De relatie tussen voeding en sattva
- De relatie tussen yoga en sattva
- Overige richtlijnen voor sattva
Wat is de sattva guna?
Sattva wordt gezien als de kwaliteit van het leven. Het wordt ook wel vertaald als licht of puurheid. Deze guna heeft betrekking tot bewustzijn, spirituele intelligentie en het huidige moment.
Het wordt gezien als een helende kracht. Daarom is de yoga en ayurveda erop gericht om juist deze guna verder te ontwikkelen en tot uiting brengen.
Sattva Guna being pure, is illuminating, and it frees one from all reactions of bad karma. Those situated in that mode become conditioned by a sense of happiness and knowledge. – Bhagavad Gita 14.6
Kenmerken van de sattva guna
Elke guna kun je omschrijven aan de hand van bepaalde kernwoorden. Voor sattva is dit als volgt:
- Balans
- Harmonie
- Goedheid
- Puurheid
- Vertrouwen
- Bescheidenheid
- Holistisch
- Constructief
- Vrijheid
- Creatief
- Opbouwend
- Licht
- Sereen
- Vredig
- Stilte
- Helderheid
- Neutrale kracht
Verhoudingen van de guna’s
Alle drie de guna’s zijn aanwezig in alles, in mensen, voedsel, dieren, objecten, ervaringen.
De guna’s zijn altijd allemaal aanwezig, in verschillende verhoudingen. Die verhouding is steeds aan verandering onderhevig. Er is echter per moment altijd één guna die overheerst.
Als sattva overheerst voel je kalm, in balans en ervaar je helderheid en begrip.
Ondanks dat de yoga en ayurveda zich voornamelijk focust op het cultiveren van sattva, zijn alle drie de guna’s belangrijk. Ze hebben allemaal hun eigen plaats, tijd en doel in de wereld.
Je kiest er bijvoorbeeld misschien voor om ’s ochtends te mediteren en zonnegroeten te doen. Je bent dan bezig met het cultiveren van sattva.
Op het moment dat je aan het werk bent en doelen en resultaten wilt behalen, dan heb je de actieve energie van rajas nodig.
Later op de avond, wanneer je wil gaan slapen, dan heb je je juist de energie van het donker, van tamas nodig.
De sattva guna en je unieke zelf
Het is trouwens ook niet zo dat de guna’s bij iedereen op dezelfde manier gestimuleerd of geremd kunnen worden. De ene activiteit kan voor de ene persoon een sattva verhogend effect hebben, terwijl het voor een ander persoon een tamas verhogend effect heeft.
Iedereen is nou eenmaal anders, dit zie je ook terug in de verschillende dosha types. Wat de ene persoon nodig heeft is niet wat de andere persoon nodig heeft.
Het is daarom altijd belangrijk om te kijken naar wat je start punt is. In welke staat verkeer je? Wat heb je nodig om daar balans in aan te brengen?
Sattva brengt uiteindelijk de meest gebalanceerde, positieve kwaliteiten naar voren. Maar zonder rajas en tamas is er geen sattva. Alle drie de guna’s zijn dus nodig.
De relatie tussen sattva en voeding
In yoga en ayurveda wordt ook gesproken over de 5 elementen en deze kun je linken aan de guna’s. Sattva is gerelateerd aan ruimte, rajas aan lucht en tamas aan aarde.
Sattva en rajas samen vormen vuur en sattva en tamas samen vormen water. Dit kun je ook weer verder onderverdelen in de drie dosha’s.
Ook voeding kun je onderverdelen volgens deze verschillende categorieën.
Voeding heeft de kwaliteiten van de guna’s in zich. Welke guna in welke mate aanwezig is, hangt af van het soort voeding en de manier van bereiding.
Vanuit de yoga en ayurvedisch perspectief is het het beste om een sattvisch dieet aan te houden. Hiermee wordt bedoeld dat je voedingsmiddelen eet die puur, vers, natuurlijk, schoon en eerlijk zijn.
Ze dragen bij aan een goede balans, rust, helderheid en een verhoogd bewustzijn van lichaam en geest.
Sattvische voeding:
- Fruit
- Groenten
- Granen
- Kruiden thee
- Rijst
- Bonen
- Ghee/boter
- Gember
- Kurkuma
- Vers, sappig en met liefde bereid eten
- Voedzaam en licht verteerbaar
- Voornamelijk vegetarisch
- Vrij van kunstmatige toevoegingen
Nog belangrijker dan wat je eet, is misschien wel de manier waarop je het eet. Eet je snel terwijl je boos bent en negatieve gedachten hebt? Of eet je langzaam, met aandacht en dankbaarheid voor het eten?
Als je er vanuit gaat dat alles energie is, dan maakt het ook uit met welke energie jij je eten opeet.
Het is ook goed om af en toe een maaltijd helemaal in stilte te eten zodat je echt met je aandacht volledig bij de maaltijd kunt zijn.
De relatie tussen yoga en de sattva guna
Door yoga, in de ruimste zin van het woord, creëer je balans en helderheid.
Eigenlijk alles wat je doet op het gebied van yoga, of dat nou te maken heeft met yama’s en niyama’s, asana of meditatie, draagt bij aan het cultiveren van de sattva guna.
Als je al in een sattvische staat verkeerd, dan heb je eigenlijk yoga op dat moment niet echt ‘nodig’. Je geest is helder en je lichaam is in balans.
Toch kan het heel fijn zijn om iets van yoga te beoefenen, omdat je daardoor nog dieper of langer in een sattvische staat kunt zijn.
Als je lichaam en geest in balans zijn, kun je heel goed vertrouwen op je intuïtie en aanvoelen waar je behoefte aan hebt. De ene keer is dat misschien een korte meditatie, de andere keer een actieve en dynamische asana beoefening.
Het is hiervoor belangrijk om mentaal in balans te zijn en blijven. In de video hieronder vertelt Rolf je meer over hoe je zo’n staat van zijn kunt bereiken:
Overige richtlijnen voor sattva
Als je sattva wil verhogen kun je dit doen door bijv. asana’s te beoefenen, mediteren en leven volgens de niyama’s en yama’s.
Hieronder zie je nog een aantal voorbeelden die bij kunnen dragen aan het cultiveren van sattva:
- Ga vroeg naar bed en sta vroeg op
- Besteed tijd in de natuur
- Verlangzaam en besteed tijd zonder technologie
- Hou jezelf en je omgeving schoon
- Doe aan karma yoga of bhakti yoga
- Omring jezelf met de juiste mensen
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.
Wat een duidelijk en helpend artikel bedankt!