Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

12 jan 2016

Wat is Karma Yoga en hoe begin je er mee?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Zoals je misschien weet zijn er veel verschillende soorten Yoga. Zoveel dat je misschien zelfs door de bomen het bos niet meer ziet.

Er bestaan vier hoofdstromingen binnen de Yoga:

  • Bhakti Yoga – De Yoga van het Goddelijke
  • Karma Yoga – De Yoga van het doen van het goede en verwachtingsloosheid
  • Jnana Yoga – De Yoga van kennis
  • Raja Yoga – De Yoga van bewustwording en het beheersen van de geest

De meeste bekende Yogasoorten zoals Hatha Yoga en Ashtanga Yoga behoren tot de Raja Yoga stroming.

Iedereen weet bijna wat Karma is. Karma is het doen van goede dingen zonder daar iets terug voor te verwachten. Hoe anderen op jouw goede intenties reageren is niet belangrijk. Jij handelt vanuit je hart.

Maar Karma Yoga is een Yogasoort waar je minder vaak van hoort.

Hieronder leg ik je meer uit over Karma Yoga.

Wat is Karma Yoga?

Het woord Karma betekent letterlijk ‘actie’ of ‘handelen’. Karma Yoga gaat er van uit dat goede en slechte dingen die in je leven niet zomaar toevallig gebeuren, maar dat dit een gevolg is van jouw handelen.

Of je nu bekend bent met Karma of niet, iedereen kent het oorzaak-gevolg principe: bepaalde acties leiden tot bepaalde gevolgen.

karma yoga

Samskara

Bij dit Karma-principe is nog een begrip wat heel belangrijk is binnen de Yoga, namelijk; Samskaras.

Samskaras zijn impressies (of gewoontes) die we van de wereld hebben en waardoor we op bepaalde dingen altijd op een bepaalde manier reageren. Jouw persoonlijke Samskaras zijn gevormd door dingen die je hebt meegemaakt in het verleden.

Voorbeeld: Ben je vroeger eens een keer een Yogales binnengestapt, maar was dit een hele ongemakkelijke ervaring? Dan heb je misschien wel de overtuiging opgebouwd dat Yoga niets voor jou is. Elke keer als Yoga op je pad komt, reageer je bijna automatisch met ‘dat is niets voor mij’. Dit is een Samskara.

Het is een bepaalde (vaak beperkende) overtuiging die je over iets hebt. Samskaras weerhouden je er van om de wereld te zien zoals hij echt is.

Samskaras zijn er in alle soorten en maten en hebben meer invloed op je leven dan je denkt. Nog enkele voorbeelden:

  • ‘Waarom heb ik altijd ongeluk?’
  • ‘Ik kan geen leuke baan krijgen want ik ben niet slim genoeg.’
  • ‘Zo ben ik nu eenmaal en ik kan niet veranderen.’
  • ‘Als ik een presentatie moet geven raak ik altijd in paniek.’

Deze Samskaras beïnvloeden we hoe we op dingen reageren en hoe we handelen. Vervolgens beïnvloedt ons handelen (Karma) en hoe we reageren de ervaringen die we mee maken en dus ook weer de Samskaras die we hebben.

Een vicieuze cirkel dus.

“Karma is experience, and experience creates memory, and memory creates imagination and desire, and desire creates karma again. If I buy a cup of coffee, that’s karma. I now have that memory that might give me the potential desire for having cappuccino, and I walk into Starbucks, and there’s karma all over again”. – Deepak Chopra

Yoga en meditatie helpen je om je los te maken van deze vaste automatische patronen. Dit is eigenlijk de essentie van Karma Yoga.

Je creëert dus meer bewustzijn over hoe je handelt en reageert in de wereld.

Karma Yoga houdt ook in dat we handelen en reageren op een manier waar anderen voordeel bij hebben. Dit betekent dat je je eigen ego opzij moet zetten.

Karma Yoga creëert vrijheid

Door Karma Yoga te beoefenen creëer je meer vrijheid in je leven.

Vrijheid van handelen: Je hoeft niet meer op een bepaalde manier te reageren. Je hebt een keuze. Er is ruimte tussen de prikkel en jouw reactie en kunt hierdoor een bewuste keuze maken.

Vrijheid van gedachten: Je brein draait niet op de automatische piloot. Je bent in staat om gedachten en emoties te observeren en ze te onderbreken.

Vrijheid van onwetendheid: Je krijgt een bepaald bewustzijn over jezelf en de wereld om je heen.

Hoe begin je met Karma Yoga?

Je vraagt je misschien af hoe je met Karma Yoga kunt beginnen en jezelf van oude diep ingesleten Samskaras kunt bevrijden…

Karma Yoga kan heel goed beoefend worden buiten de Yogamat. Je hoeft er dus niet per se allerlei Asana’s voor te doen.

Uiteindelijk draait Karma binnen de Yoga om balans te krijgen in je leven. Een mooi begin hiervan zijn de Yama’s en Niyama’s.

Met name het begrip ‘Apirigraha’ (hebzuchtloosheid) is hierbij belangrijk. Je niet meer hechten aan bepaalde resultaten of einddoelen, maar met passie en plezier de reis er naar toe bewandelen.

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

Laat een reactie achter