Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

28 apr 2021

Karma Yoga – wat is het en hoe begin je ermee?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Karma Yoga. Wat is dat eigenlijk?

Bijna iedereen weet wel wat Karma is. Karma is het doen van goede dingen zonder daar iets terug voor te verwachten. Hoe anderen op jouw goede intenties reageren is niet belangrijk. Je handelt vanuit je hart.

Maar Karma Yoga is een Yogasoort waar je minder vaak van hoort. In dit blog leggen we je daarom graag meer uit over Karma Yoga. Je komt onder andere te weten:

  • Welke verschillende soorten Yoga er allemaal zijn
  • Wat karma Yoga precies is
  • Hoe karma Yoga je kan helpen om meer vrijheid te vinden
  • Waar je aan de slag kunt gaan met karma Yoga

En nog veel meer!

karma yoga

Verschillende soorten Yoga

Zoals je misschien weet zijn er veel verschillende soorten Yoga. Zoveel zelfs dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet.

Grofweg bestaan er vier hoofdstromingen binnen de Yoga:

  • Bhakti Yoga – De Yoga van het Goddelijke
  • Karma Yoga – De Yoga van het doen van het goede en verwachtingsloosheid
  • Jnana Yoga – De Yoga van kennis
  • Raja Yoga – De Yoga van bewustwording en het beheersen van de geest

Veel van de meest bekende Yogasoorten zoals Hatha Yoga en Ashtanga Yoga behoren tot de Raja Yoga stroming. Maar in dit blog staan we dus uitgebreid stil bij karma yoga. In de video hieronder vertellen we je er graag wat meer over!

Wat is Karma Yoga?

Het woord Karma betekent letterlijk ‘actie’ of ‘handelen’. Karma Yoga gaat er van uit dat goede en slechte dingen die in je leven niet zomaar toevallig gebeuren, maar dat dit een gevolg is van jouw handelen.

Of je nu bekend bent met Karma of niet, iedereen kent het oorzaak-gevolg principe: bepaalde acties leiden tot bepaalde gevolgen. Binnen de wetenschap is dit zelfs een van bekende wetten van Newton.

karma yoga

Samskara

Bij dit Karma-principe is nog een begrip wat heel belangrijk is binnen de Yoga, namelijk; Samskaras.

Samskaras zijn impressies (of gewoontes) die we van de wereld hebben en waardoor we op bepaalde dingen altijd op een bepaalde manier reageren. Jouw persoonlijke Samskaras zijn gevormd door dingen die je hebt meegemaakt in het verleden.

Voorbeeld: Ben je vroeger eens een keer een Yogales binnengestapt, maar was dit een hele ongemakkelijke ervaring? Dan heb je misschien wel de overtuiging opgebouwd dat Yoga niets voor jou is. Elke keer als Yoga op je pad komt, reageer je bijna automatisch met ‘dat is niets voor mij’. Dit is een Samskara.

Het is een bepaalde (vaak beperkende) overtuiging die je over iets hebt. Samskaras weerhouden je er van om de wereld te zien zoals hij echt is.

Samskaras zijn er in alle soorten en maten en hebben meer invloed op je leven dan je denkt. Nog enkele voorbeelden:

  • ‘Waarom heb ik altijd ongeluk?’
  • ‘Ik kan geen leuke baan krijgen want ik ben niet slim genoeg.’
  • ‘Zo ben ik nu eenmaal en ik kan niet veranderen.’
  • ‘Als ik een presentatie moet geven raak ik altijd in paniek.’

Deze Samskaras beïnvloeden we hoe we op dingen reageren en hoe we handelen. Vervolgens beïnvloedt ons handelen (Karma) en hoe we reageren de ervaringen die we mee maken en dus ook weer de Samskaras die we hebben.

Een vicieuze cirkel dus.

In de video hieronder vertellen we je hoe je positiever kunt leren denken:

Loskomen van negatieve overtuigingen

“Karma is experience, and experience creates memory, and memory creates imagination and desire, and desire creates karma again. If I buy a cup of coffee, that’s karma. I now have that memory that might give me the potential desire for having cappuccino, and I walk into Starbucks, and there’s karma all over again”. – Deepak Chopra

Yoga en meditatie helpen je om je los te maken van deze vaste automatische patronen. Dit is eigenlijk de essentie van Karma Yoga. Je creëert dus meer bewustzijn over hoe je handelt en reageert in de wereld.

Dit houdt ook in dat we handelen en reageren op een manier waar anderen voordeel bij hebben. Dit betekent dat je je eigen ego opzij moet zetten.

Karma Yoga creëert vrijheid

Door Karma Yoga te beoefenen creëer je meer vrijheid in je leven.

Vrijheid van handelen: Je hoeft niet meer op een bepaalde manier te reageren. Je hebt een keuze. Er is ruimte tussen de prikkel en jouw reactie en kunt hierdoor een bewuste keuze maken.

Meer vrijheid van gedachten: Je brein draait niet op de automatische piloot. Je bent in staat om gedachten en emoties te observeren en ze te onderbreken.

Vrijheid van onwetendheid: Je krijgt een bepaald bewustzijn over jezelf en de wereld om je heen.

Hoe begin je met Karma Yoga?

Je vraagt je misschien af hoe je met Yoga kunt beginnen en jezelf van oude diep ingesleten Samskaras kunt bevrijden…

Karma Yoga kan heel goed beoefend worden buiten de Yogamat. Je hoeft er dus niet per se allerlei Asana’s voor te doen. Uiteindelijk draait Karma binnen de Yoga om balans te krijgen in je leven. Een mooi begin hiervan zijn de Yama’s en Niyama’s.

Met name het begrip Aparigraha (hebzuchtloosheid) is hierbij belangrijk. Je niet meer hechten aan bepaalde resultaten of einddoelen, maar met passie en plezier de reis er naar toe bewandelen.

Als je dit verder wilt ontwikkelen is minimalisme een ontzettend mooie filosofie om dit te trainen. In onze minimalisme cursus leer je hier alles over!

Online-cursus-minimalisme

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter