Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

24 aug 2019

Mediteren volhouden – met deze 5 tips houd je het leuk!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Mediteren volhouden.. Het is vaak geen gemakkelijke uitdaging.

Wanneer we de stap zetten om regelmatig te mediteren, doen we dat vaak als we gestresst zijn.

Als de stress weer wegzakt schiet een regelmatige meditatie er weer bij in, en zo komen we al snel terecht in een patroon waarin we óf regelmatig óf nooit mediteren…

Het zal geen verrassing zijn als ik je vertel dat meditatie het beste resultaat geeft als je het regelmatig doet. In dit blog deel ik daarom graag 5 tips om je meditatie leuk en afwisselend te houden!

mediteren volhouden

Mediteren volhouden – 5 tips!

1. Routine vs. afwisseling

Als je al een tijdje mediteert, is de kans groot dat je dit op een vast moment doet. Het is fijn om meditatie in je ochtend of avondroutine in te bouwen, omdat het dan een gewoonte wordt.

Gewoontes zijn handig, je hoeft niet steeds na te denken of je wel of niet zal gaan mediteren. Je doet het gewoon, het is een routine geworden.

De valkuil van routine is dat het als een sleur kan gaan voelen. Iets saais, iets dat moet. Je kan gaan twijfelen aan het nut van je meditatie.

Als je dat bij jezelf opmerkt (dan ben je op zich al heel goed bezig!), dan ben je mogelijk toe aan wat afwisseling.

Misschien heb je behoefte om je routine iets aan te passen of wil je gewoon 1 dag iets anders doen en pak je de dag erna je normale routine weer op.

Doe in ieder geval eens een keer een andere meditatie dan normaal, zit eens op een andere plek in huis, of doe een geleide meditatie.

In de video hieronder ervaar je een geleide meditatie van Mel!

2. Studeer

Nadat het mij was gelukt om meditatie in m’n routine te krijgen, kwam er een punt waarop ik merkte dat ik m’n interesse aan het verliezen was.

Ik kon geen directe effecten benoemen van m’n beoefening (die waren er mogelijk wel, maar die zag ik zelf niet) en ik vroeg me af of wat ik deed eigenlijk wel zin had.

In die periode startte ik met een verdiepende yoga cursus waarin ook meditatie lessen zaten. Ik vertelde de docent waar ik tegen aan liep en zij vertelde me toen dat mediteren hand in hand gaat met studeren.

Door te praten en te lezen over meditatie, leer je nieuwe dingen en krijg je weer nieuwe energie.

Dus als je merkt dat je je interesse begint te verliezen, lees een artikel of een boek, luister een podcast over meditatie of praat met iemand die ook mediteert.

Een frisse blik en nieuwe informatie doet echt wonderen voor je eigen beoefening!

meditatie quote

3. Mediteren volhouden met een meditatie partner

Mediteren volhouden gaat soms beter met een meditatiepartner. Samen mediteren, ook al doe je het op verschillende locaties, heeft namelijk grote invloed.

In het boek The Miracle Morning, staat geschreven ‘highly recommended: get an accountability partner’, oftewel zoek een buddy!

In het boek gaat dit niet specifiek over alleen mediteren, maar over het creëren van een ochtendroutine (waar meditatie natuurlijk mooi in past!).

Ik heb zelf in 2015 met een vriend de afspraak gemaakt om 66 dagen een dagelijkse meditatie sessie te doen. Dat heeft voor mij heel erg geholpen om meditatie in m’n routine te krijgen.

Ook als meditatie al in je routine zit, is het fijn om samen met iemand te mediteren. Het is eigenlijk net als een sportmaatje die je helpt om gemotiveerd te blijven en door te zetten. Je geeft elkaar een stok achter de deur.

Het is natuurlijk het makkelijkst als je dit met iemand kunt doen die je regelmatig ziet, maar je kunt elkaar ook op afstand motiveren.

Sommige apps, zoals Headspace, hebben ook de mogelijkheid om ‘vrienden’ met elkaar te worden. Dan kun je zien wanneer de ander voor het laatst heeft gemediteerd en dan kan je de ander vriendelijk een reminder geven om te mediteren.

4. Ga op retraite

Heb je niet veel mensen in je omgeving die mediteren? Wil je je meditatie beoefening een stapje verder helpen en je meditatie verdiepen? Of wil je beginnen met mediteren maar weet je niet hoe? Op retraite gaan is altijd een goed idee.

Hier komt eigenlijk alles bij elkaar. Je bent samen met gelijkgestemde mensen en je gaat samen mediteren.

Daarbij heb je de mogelijkheid om vragen te stellen aan een docent, leer je nieuwe dingen en lukt het vaak beter om afstand te nemen van de dagelijkse dingen waardoor je de meditatie dieper kunt ervaren.

Retraites zijn er in overvloed, dus er is bijna altijd wel iets te vinden dat past bij wat je zoekt. De eerste keer dat je op retraite gaat is altijd spannend (ik spreek uit eigen ervaring), maar ik kan het echt enorm aanraden.

Ik ga inmiddels zelf elk jaar minstens één keer op retraite en ik laad daar altijd heel erg van op.

mediteren volhouden

5. Wees lief voor jezelf

Het leven verloopt met golfbewegingen. Soms gaat alles je voor de wind en een volgende periode lijkt alles grijs en grauw te zijn. Zo gaat dat ook met meditatie.

Met periodes doe je het misschien veel en lijkt het als vanzelf te gaan, om vervolgens in een soort zwart, onduidelijk, saai gat te vallen.

Dat is normaal en hoort erbij. Als het een tijdje niet lukt om te mediteren of je merkt dat je er weerzin tegen krijgt, verander je beoefening of stop er (tijdelijk) mee. Hoewel discipline belangrijk is, is er een grens.

Bij meditatie en yoga gaat het om balans en jezelf forceren is echt absoluut niet de bedoeling. Wees lief voor jezelf, zowel in als buiten je meditatie beoefening.

Als je merkt dat het mediteren moeilijk gaat, hoef je jezelf daar niet voor af te straffen. Het is dan zelfs nog belangrijker om goed voor jezelf te zorgen.

Neem wat afstand en gun jezelf het proces van vallen en opstaan, ontdekken en proberen. Laat meditatie iets zijn wat voor jou is, iets dat bij jou past en wat jij fijn en leuk vindt.

Het mooiste van meditatie is dat je het elk moment op kunt pakken. Elk moment is een nieuw moment, dus het is nooit te laat om te beginnen!

 

Heb jij nog nuttige tips om je meditatie leuk en afwisselend te houden? Deel ze dan onder dit blog! 🙂


Dit is een gastblog van Jorine Kuilman van Jorinekuilman.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 1700+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter