Yoga Kosha – Wat je moet weten over de 5 Kosha’s
Wanneer je dieper duikt in de filosofie van Yoga, kom je er al snel achter dat Yoga niet slechts een fysieke workout is om het lichaam fit te houden, maar dat er een hele levensfilosofie achter zit.
Een van de begrippen die je ongetwijfeld vroeg of laat tegenkomt als je je verdiept in de wetenschap van Yoga, is het begrip ‘Kosha’.
De Kosha’s laten ons perfect zien waarom Yoga zo alomvattend is, en waarom we bezig zijn met meer dan slechts ons fysieke lichaam. Een gezond lichaam bestaat uit meer dan slechts een fysiek gezond en sterk lichaam. Aan de hand van de Kosha’s is dit goed uit te leggen.
In dit blog dus meer over een belangrijk begrip binnen de Yoga filosofie: De Kosha’s.
Wat zijn de Kosha’s?
Het woord ‘Kosha’ betekent letterlijk laag, maar kan ook vertaald worden als energielichaam.
Volgens de Yoga traditie bestaan we als mens uit vijf verschillende Kosha’s. Dit zijn de vijf verschillende dimensies, of lagen, van ons bestaan.
Een van die dimensies is ons fysieke lichaam. Het voertuig waarmee we op deze aarde rondlopen.
Wanneer we aan gezondheid en welzijn denken, denken we vaak alleen aan ons fysieke lichaam wat in goede conditie moet zijn. Yoga en de Kosha’s leren je dat er meer dimensies zijn waar we ons op moeten richten. Namelijk de andere vier Kosha’s.
De 5 Kosha’s
1. Annamaya Kosha – Het fysieke lichaam
De eerste laag van de Kosha’s is de Annamaya Kosha. Dit is ons fysieke lichaam. Het is de buitenste laag van ons bestaan.
En het is belangrijk om goed voor deze laag te zorgen, want het is moeilijk om van het leven te genieten en de beste versie van jezelf te belichamen, als je fysieke lichaam zich in slechte conditie bevindt.
2. Pranamaya Kosha – Het energetisch lichaam (Prana)
De tweede laag van ons bestaan is ons energetisch lichaam, de Pranamaya Kosha. Prana betekent energie. Het is de vitale kracht en sturende kracht achter alles wat we doen.
Blokkades in deze energetische dimensie hebben een groot effect op het functioneren van ons fysieke lichaam, de buitenste laag. Maar daarnaast heeft de Pranamaya Kosha ook een effect op de de volgende laag, ons mentale, of emotionele lichaam.
Prana is gerelateerd aan de adem. Wanneer onze ademhaling onregelmatig en oppervlakkig is, is prana dit ook. Als prana onstabiel is, ben je mentaal ook onrustiger en instabieler.
Met pranayama oefeningen kunnen we deze vitale energie proberen te controleren en te sturen.
3. Manomaya Kosha – Het mentale lichaam
De derde laag van ons bestaan is de Manomaya Kosha. Manas betekent geest. De Manomaya Kosha heeft betrekking op je geest, je gedachten, emoties en je zenuwstelsel. Het gaat hierbij vooral om het verwerken van gedachten op een lager niveau. Onze ingeprogrammeerde reacties, emoties en denkpatronen. Oftewel, de automatische piloot.
Bij veel mensen is de Manomaya Kosha overactief. Onze gedachten en ons zenuwstelsel zijn uit balans. Het wordt te veel gestimuleerd door de prikkels van de wereld om ons heen.
Met Yoga en meditatie kunnen we deze laag, en daarmee onze gedachten, emoties en ons zenuwstelsel weer in balans brengen.
4. Vijnanamaya Kosha – Het intellectuele lichaam
Onder de eerste drie lagen en onze constante stroom aan gedachten, de prikkels, emoties, en onze reacties daarop, ligt een nog subtielere laag; De Vijnanamaya Kosha. Vijnanamaya Kosha is de vierde laag en representeert ons intellectuele lichaam.
De Vijnanamaya Kosha is het thuis van onze hogere zelf, intuïtie, bewustzijn, wijsheid en intellect. Deze laag stelt je in staat om je ego, of Ahamkara, aan de kant te schuiven en te observeren wat er nu eigenlijk gaande is. We ontwikkelen een dieper niveau van bewustzijn als we door kunnen dringen tot deze laag en veranderen de manier waarop we naar de wereld kijken.
Dit is waarom Yoga vaak gerelateerd wordt aan het kalmeren van de geest (yogas chitta vritti nirodha). Yoga helpt je om de rondrazende gedachten te kalmeren, zodat we kunnen luisteren naar het intellectuele lichaam. Op de mat strippen we alles waarmee we onszelf omringen weg, en we kijken wat er over blijft. Wat horen we?
5. Anandamaya Kosha – Spirituele lichaam
De laatste en meest subtiele laag is de Anandamaya Kosha. Deze laag is ons spirituele lichaam en is gerelateerd aan of gelukzaligheid. Het is het contact met de meest pure vorm van bewustzijn. De Engelse vertaling van ‘Ananda’ is ‘Bliss’. Het is je ‘spirit’. Je pure authentieke zelf.
Van buiten naar binnen via de Kosha’s
Met Yoga richten we ons op alle vijf de Kosha’s. Hoe we ons voelen, hoe gezond we zijn en hoeveel betekenis we aan ons leven kunnen geven, hangt af van hoe goed we in staat zijn om alle dimensies van wie we zijn te verzorgen en tot zijn recht te laten komen.
Yoga omvat dit allemaal. Niet slechts het fysieke lichaam. Maar ook niet alleen maar het spirituele lichaam. Alle Kosha’s staan in verbinding met elkaar en beïnvloeden elkaar.
Een simpel voorbeeld:
Wanneer ons fysieke lichaam gespannen is, is er minder ruimte om soepel en diep adem te halen. De ademhaling is hierdoor onrustig waardoor ons mentale lichaam onrustig is. Door een onrustige geest zijn we niet in staat om in contact te komen met ons intellect en gelukzaligheid te ervaren.
Dit is in feite het recept van Yoga in een notendop. Doe er je voordeel mee! 😉
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.
goed en helder beschreven! Dank daarvoor!
Dankje Esther! ?
Duidelijk taal. Een leerzame blog
Bedankt!
Dankje Vanja!
Helder en beknopt uitgelegd. Dank daarvoor!
Dankjewel voor je complimentje, en graag gedaan! 🙂
dit is een mooie beschrijving en inderdaad heel helder , dankjewel
Dankjewel Margriet, fijn dat je er wat aan hebt! 🙂