Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

22 sep 2019

Anandamaya kosha handleiding – Alles over de vijfde kosha

/
Geplaatst door
/
Comments0

De Anandamaya Kosha, is de vijfde en ‘laatste’ Kosha binnen het Kosha systeem.

Volgens de Yoga filosofie hebben we naast ons fysieke lichaam ook nog 4 andere lichamen. Zo’n lichaam wordt een Kosha genoemd.

Kosha betekent letterlijk ‘laag’. Het begint met ons fysieke lichaam en elke laag, dus elke Kosha, wordt subtieler en gaat dieper.

Het Kosha systeem bestaat dus uit vijf lagen die allemaal een van onze vijf lichamen symboliseren. Van buiten naar binnen zijn dit het:

  1. Fysieke lichaam
  2. Energetische lichaam
  3. Mentale lichaam
  4. Intellectuele lichaam
  5. Spirituele lichaam

Hoe dichter je bij de kern komt, hoe subtieler en dieper de Kosha wordt.

In dit blog leg ik je graag uit wat de functie van de Anandamaya Kosha is, hoe je erachter komt of deze uit balans is, en hoe je deze weer in balans kunt krijgen.

Ook geef ik je graag een paar nuttige tips voor je practice om optimaal voor deze Kosha te zorgen!

anandamaya kosha

Wat is de Anandamaya kosha?

De Anandamaya Kosha is de laatste, vijfde laag. Maya betekent sluier, laag. Ananda staat voor ‘bliss’, gelukzaligheid. En zelfs die twee woorden kunnen al niet goed omschrijven wat deze laag inhoudt.

Deze laag staat 106 centimeter van ons lichaam af en wordt ook wel ons spirituele lichaam genoemd. In deze laag zit ons innerlijke, directe bewustzijn. Het is de diepste laag van ons lichaam.

In de afbeelding hieronder zie je hoe de Anandamaya Kosha zich tot de andere Kosha’s verhoudt:

de 5 kosha's

Functie van de Anandamaya kosha

Dit is de laag vanuit waar we contact maken met onze diepste kern, onze ziel. In deze laag rust ons diepe, innerlijke bewustzijn. Hierin ligt de waarheid over wie wij echt zijn in onze diepste kern. Je pure, authentieke zelf. 

Het intellectuele weten en het voelen zijn in deze laag verbonden. En je bent je hier bewust van.

Zonder mentaal te redeneren, zonder je intuïtie of onderbuikgevoel te gebruiken, kun je vanuit deze laag ZIJN. 

De vijfde kosha uit balans

Aangezien dit de diepste laag is van het lichaam, is deze laag ook het ‘moeilijkste’ te bereiken. Alle andere 4 lagen hebben namelijk enorm veel invloed op deze laag.

Bij de meeste mensen is deze laag is heel moeilijk te bereiken of waar te nemen.

We zullen namelijk eerst alle andere lagen in balans moeten brengen voordat we het ‘bliss’ gevoel van deze laag kunnen waarnemen.

Bij bijvoorbeeld alleen al een blessure, merken we de invloed daarvan in alle andere lagen die we hebben.

Je kunt niet gauw spreken over een disbalans in dit lichaam, want dit is het lichaam dat je bereikt als alle andere lagen in balans zijn. Dan pas kun je ‘bliss’ voelen wat in dit lichaam hoort.

vijfde kosha

De Anandamayakosha in balans

Wanneer deze laag in balans is, zul je merken en voelen dat ook de rest van de lichamen in balans is.

Ons fysieke lichaam, de ademhaling, de gedachtes, de gevoelens, alles zal in balans zijn en handelen vanuit balans.

Dus eigenlijk is het meer dat deze laag naar voren treedt in plaats van dat de laag in balans is. Deze Kosha heeft nu de ruimte om zich te laten zien en aanwezig te zijn.

Je staat in directe verbinding met je ziel, je kern, je innerlijke bron van energie.

Tijd en ruimte zullen geen rol meer spelen. Je zult je een voelen met jezelf en alles om je heen. De wereld, de natuur, dieren en de mensen om je heen.

Als je in deze laag belandt, zul je je compleet voelen, zonder dat je daarbij iets nodig hebt van buitenaf.

Je bent aanwezig met volledig bewustZIJN bij alles wat je doet. ZIJN staat in hoofdletters geschreven, want dat is een staat. Een staat van ZIJN, meer niet.

Misschien heb je wel eens een moment gehad (bijvoorbeeld in een Yoga les of meditatie) waarin je opeens realiseerde dat je helemaal stil bent geweest van binnen. 

Het is dan dat moment van stilte waarop je in jouw Anandamaya Kosha zat.

Zodra je je daar bewust van werd en dat opmerkte, zit je eigenlijk weer een laag terug, in de Vijnanamaya Kosha. 

In deze laag zul je diepe rust en stilte ervaren. Je zult onvoorwaardelijke liefde voelen door je heen voelen stromen zonder dat daar een verhaal of persoon aan vast zit.

Je zult harmonie, zekerheid en bescherming voelen en je voelt je verbonden met het grotere geheel. 

meditatie

Practices voor de Anandamaya kosha

Eigenlijk beginnen alle oefeningen voor de Anandamaya Kosha op alle andere levels. Je kunt dit lichaam niet waarnemen als je niet alle andere lichamen in balans hebt gebracht.

Tijdens alle oefeningen zul je dan ook alle lagen eerst in balans moeten brengen, zodat je het Anandamaya Kosha kunt waarnemen.

Om helemaal tot deze laag te komen, zul je gedisciplineerd aan de slag moeten en verantwoordelijkheid nemen voor jezelf.

Verantwoordelijkheid voor je lichaam, gevoelens, gedachtes en de (re)acties die je onderneemt.

Zorgen voor je lichaam

Begin met het goed zorgen voor je lichaam. Wees je bewust van de voeding die je tot je neemt, zorg voor voldoende beweging en rust.

Maak ook bewuste keuzes voor waar jij jezelf mee omringt, wat lees of kijk je, en welke mensen zijn er om je heen?

Ademhaling

Neem de tijd op een dag (en het liefste de hele dag door) voor diepe, bewuste, langzame ademhalingen.

Zorg dat je voldoende prana en energie tot je kunt nemen, zodat het zich door je hele lichaam kan verdelen.

Zorg dat je yoga practice verbonden is met je ademhaling en hou je aandacht bij je hele lichaam tijdens de les. Adem naar de bekkenbodem toe en laat alle energie door heel je lichaam heen gaan.

Meditatie

Maak tijd om te mediteren, al is het maar 5 minuten per dag. Maar neem de tijd om te luisteren naar wat er van binnen gebeurt.

Neem de tijd om te observeren welke gedachten, gevoelens en emoties er door je heen stromen zonder dat je daarin mee gaat. Meditatie helpt je om dit vanaf een afstandje te observeren. 

Zo creëer je ook ruimte om te luisteren naar jouw diepe, innerlijke weten en kun je zonder alle invloeden van buitenaf of oude patronen voelen en handelen.

Wil je eens een geleide meditatie ervaren? Mel neemt je in de video hieronder graag mee op reis in een geleide meditatie!

De Anandamaya Kosha – geen eindstation

Belangrijk om te weten, is dat de Anandamaya Kosha geen eindstation is. Natuurlijk voel je de bliss en verbondenheid in deze laag, maar het leven geeft jou ups en downs.

Het ene moment voel je je ‘goed’ en het volgende moment voel je je minder.

‘Goed’ staat tussen haakjes omdat er in werkelijkheid geen goed of fout is. Dat hoort ook bij het leven. Je maakt van alles mee, waardoor je van alles ervaart en voelt.

Het is aan jou de taak om ondanks alle emoties, gevoelens en gedachtes, te voelen dat jij er nog steeds bent en dat je niet ‘minder’ bent, ondanks dat je je een keer niet goed voelt.

 Het leven is een grote leerschool en het geeft je alleen maar wat je aan kan, zodat jij kunt groeien om telkens weer in jouw kracht te gaan staan.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter