Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

1 jul 2019

Manomaya kosha handleiding – Alles over de derde kosha

/
Geplaatst door
/
Comments0

De Manomaya Kosha, is de derde Kosha binnen het Kosha systeem.

Het Kosha systeem bestaat uit vijf lagen, die allemaal een van onze vijf lichamen symboliseren. Van buiten naar binnen zijn dit het:

  1. Fysieke lichaam
  2. Energetische lichaam
  3. Mentale lichaam
  4. Intellectuele lichaam
  5. Spirituele lichaam

Hoe dichter je bij de kern komt, hoe subtieler en dieper de Kosha wordt.

In dit blog leg ik je graag uit wat de functie van de Manomaya Kosha is, hoe je erachter komt of deze uit balans is, en hoe je deze weer in balans kunt krijgen.

Ook geef ik je graag een paar nuttige tips voor je practice om optimaal voor deze Kosha te zorgen!

manomaya kosha

Wat is de Manomaya kosha?

De Manomaya Kosha is de derde laag. Manas / Mano staat voor geest, verstand en Maya staat voor laag, sluier. Deze laag staat tot ongeveer 45 centimeter van ons lichaam af.

Dit wordt ook wel onze psycho – emotionele laag genoemd. Deze laag heeft namelijk te maken met de geest, gedachtes, gevoelens en het zenuwstelsel, en verwerkt de gedachtes en gevoelens.

In deze laag zitten onze ingeprogrammeerde reacties, dat zijn onze emoties en reactiepatronen die op de automatische piloot gaan.

In de afbeelding hieronder zie je hoe de Manomaya Kosha zich tot de andere Kosha’s verhoudt:

koshas

Functie van de Manomaya kosha

Deze laag zorgt dus voor het verwerken van onze gevoelens en gedachtes. Het zorgt ook voor de reacties die we hierop hebben. Dit kunnen dus vaak reacties zijn die vanuit de automatische piloot komen.

Dit kan betekenen dat het reacties zijn, die ontstaan uit patronen die we al lang bij ons dragen. Soms kan een reactie dan iets anders zijn, dan dat we achteraf gezien zouden willen.

Deze laag verwerkt de gedachtes die voorbij komen op een dag, En volgens onderzoeken zouden dat er 40 tot 60 duizend per dag kunnen zijn! Deze laag kan dus enorm druk zijn.

Ook kunnen we met deze laag pijn en plezier voelen. Zo dus ook alle emoties die daar bij horen en onze reacties daar weer op.

De derde kosha uit balans

Alle Kosha’s staan in verbinding met elkaar en hebben invloed op elkaar. Zo kun je je bijvoorbeeld misschien wel voorstellen, dat wanneer je veel pijn ervaart in jouw lichaam, de gevoelens erbij niet altijd plezierig zullen zijn.

Misschien ben je wel boos of gefrustreerd omdat je de pijn voelt.

We kunnen ook enorm balen van die pijn en daar veel gedachtes over vormen, die op den duur weer stress kunnen creëeren.

We kunnen onszelf bijvoorbeeld de schuld geven van de pijn en dat de pijn ons belemmert in ons dagelijks leven.

Deze laag is in onze maatschappij vaak overactief. We zijn vaak veel verzonken in onze mind.

We denken heel veel na en soms raken we daar in verdwaald. Onze gedachtes nemen dan vaak de overhand. Denk maar aan piekeren of overdenken.

Ook staat deze laag natuurlijk in verbinding met onze ademhaling. In de blog over de Pranamaya Kosha leg ik daar meer over uit. Onze ademhaling vertelt namelijk veel over hoe we ons voelen.

Wanneer onze gedachtes heel snel gaan of de overhand nemen, zal dit terug te zien zijn in onze ademhaling.

Onze ademhaling zal heel snel of oppervlakkig zijn. Zo kun je goed merken dat beide lagen in verbinding staan met elkaar en dat ze invloed op elkaar hebben.

yogaquote

De derde kosha in balans

Een mooie manier om te zien hoe het met deze laag is, is in een meditatie of in een yoga houding. Je houdt dan een positie voor langere tijd vast en zo kun je observeren wat er in jouw mind gebeurt.

Wanneer je een yoga houding voor een langere periode vasthoudt, kun je de ogen sluiten of focussen op een bepaald punt.

Focus je dan op jouw ademhaling. Volg elke in – en uitademing met aandacht en kijk hoe lang het duurt voordat er een stroom van gedachtes binnen stroomt.

Natuurlijk zullen gedachtes altijd komen en gaan en dat is ook helemaal oke. Het gaat erom hoe jij met die gedachtes omgaat. Ga je er helemaal in mee of kun je de gedachtes vanaf een afstandje observeren?

Hetzelfde geldt voor in een meditatie. In een meditatie wil je niet zozeer dat alle gedachtes stoppen, want dan verwacht je gelijk iets heel hoogs van jezelf.

In een meditatie wil je de focus houden op bijvoorbeeld de ademhaling. Zo kun je jouw aandacht trainen.

Als deze laag in balans is, kun je ook merken dat de emoties en gevoelens er nog wel zijn, maar dat jouw reactie daarop milder en gelijkmoediger is.

Je zult niet helemaal meegezogen worden in alles wat je ervaart en voelt. De reacties zullen daardoor iets minder intens ‘voelen’.

Practices voor je derde kosha

Aangezien Manomaya Kosha te maken heeft met gedachten en gevoelens, kan meditatie ons goed helpen om deze laag tot rust te brengen. Als we mediteren, zijn we onze mind aan het trainen. Dit doen we door ons te focussen.

Je kunt in een meditatie bijvoorbeeld de ademhaling volgen of de aandacht langs de chakra’s brengen.

Er zijn veel verschillende soorten meditaties, dus er is altijd wel een manier die goed bij jou past. Stap met een open mind in de meditatie en blijf je focussen.

Het maakt niet uit als de aandacht opeens ergens anders naar toe gaat, zodra je dat merkt, breng je de aandacht weer gewoon terug. Zo ben je je mind aan het trainen.

Mindfulness kan je ook helpen om deze laag in balans te brengen. Met Mindfulness leer je te kijken naar de situatie en de gevoelens zoals ze op dat moment zijn. Zonder dat daar per se een heel verhaal aan vast zit. Je leert dan de gevoelens en situatie te accepteren, zoals ze zijn.

Mindfulness kan jou ook helpen om de situatie vanaf een afstandje te bekijken. Dus in plaats van dat je in een storm zit, sta je in het midden en kijk je om je heen wat er gebeurt.

Als onze mind overactief is, kan het ook zijn dat we alleen maar met de toekomst of het verleden bezig zijn.

Mindfulness helpt ons ook om de aandacht terug te brengen naar het nu. Dit moment en wat er op dit moment gebeurt en wat je ervaart.

Yoga kan je ook helpen om deze laag in balans te brengen. In een Yoga practice, verplaats je de aandacht meer door het lichaam heen in plaats van in onze, vaak al overactieve, mind.

Kijk maar eens of je je aandacht goed bij je ademhaling kunt houden, terwijl je een houding langer vast houdt. Zo train je je mind ook nog eens om hier en nu aanwezig te blijven.

 

Hopelijk ben je nu meer te weten gekomen over de derde kosha. In de volgende blog gaan we dieper in op de Vijanamaya Kosha!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter