Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

27 aug 2019

Vijnanamaya kosha handleiding – Alles over de vierde kosha

/
Geplaatst door
/
Comments0

De Vijnanamaya Kosha, is de vierde Kosha binnen het Kosha systeem.

Het Kosha systeem bestaat uit vijf lagen, die allemaal een van onze vijf lichamen symboliseren. Van buiten naar binnen zijn dit het:

  1. Fysieke lichaam
  2. Energetische lichaam
  3. Mentale lichaam
  4. Intellectuele lichaam
  5. Spirituele lichaam

Hoe dichter je bij de kern komt, hoe subtieler en dieper de Kosha wordt.

In dit blog leg ik je graag uit wat de functie van de Vijnanamaya Kosha is, hoe je erachter komt of deze uit balans is, en hoe je deze weer in balans kunt krijgen.

Ook geef ik je graag een paar nuttige tips voor je practice om optimaal voor deze Kosha te zorgen!

vijnanamaya kosha

Wat is de Vijnanamaya kosha?

De Vijnanamaya Kosha is de vierde laag in het Kosha systeem. ‘Vijnana’ staat voor begrijpen en ‘maya’ staat voor laag of sluier. Dit is dus de intellectuele laag van ons lichaam.

Deze laag reikt tot bijna een meter buiten ons lichaam en is subtieler dan de eerste drie lagen.

De eerste drie lagen representeren een constante stroom aan gedachten, gevoelens, emoties en onze reacties daarop. Deze Vijnanamaya laag overstijgt die stroom en heeft een diepe intelligentie.

In de afbeelding hieronder zie je hoe de Vijnanamaya Kosha zich tot de andere Kosha’s verhoudt:

de 5 kosha's

Functie van de Vijnanamaya kosha

Zoals net beschreven, overstijgt deze laag de wat meer ‘lagere’ gevoelens, emoties, gedachten en reactiepatronen. Je zou deze laag kunnen zien als het hogere niveau van de geest.

Deze laag staat boven alle ruis die binnenkomt van de indrukken vanuit de zintuigen en het bewustzijn.

Vijnanamaya kosha staat dus voor een diepe wijsheid, zelfkennis en kennis die verkregen is door levenservaring.

De Vijnanamaya Kosha zorgt er dus eigenlijk voor dat je kunt zien en voelen waar het echt om draait. Wat er daadwerkelijk aan de hand is.

Deze laag werkt met ons bewustzijn, intuïtie en ons onderbuik gevoel. Deze laag helpt ons dus om de wereld of een situatie te bekijken zonder dat ons ego daar tussen komt. Hierdoor kan de kijk op de wereld dus veranderen.

Je kunt verder kijken dan het ‘gekleurde’ beeld wat we al hebben van de wereld.

De Vijnanamaya Kosha helpt je dus om je ego aan de kant te schuiven zodat je echt kunt observeren wat er aan de hand is.

vijnanamaya kosha

De vierde kosha uit balans

Wanneer deze laag uit balans is, zal ons ego heel erg aanwezig zijn. Natuurlijk hebben ons ego nodig om te leven, maar wij kunnen de leiding nemen in plaats van dat onze ego de leiding neemt.

We durven bijvoorbeeld niet op onze intuïtie te vertrouwen of we nemen ons onderbuik gevoel niet serieus.

Het kan ook zijn dat we erg vertroebeld zijn en dat we niet eens meer het verschil kunnen waarnemen tussen ego en onze intuïtie.

Deze laag kan vertroebeld raken door disbalans in de andere lagen. Alle lagen zijn namelijk diep verbonden met elkaar.

Als je het fysieke lichaam niet goed verzorgt, kan je intuïtie vertroebeld raken. Denk maar aan veel junkfood of ander ongezond eten.

Ook wanneer we onze gedachten de vrije loop laten, kan het zijn dat we in een storm terecht komen. We zien dan alle gedachtes als waarheid en daardoor raken we in de war.

Wanneer we mentaal te druk bezig zijn, krijgen onze intuïtie en wijsheid geen ruimte. Het wordt daardoor lastig om ernaar te luisteren.

De vierde kosha in balans

Als onze Vijnanamaya Kosha in balans is, zullen we in verbinding staan met onze intuïtie en ons onderbuikgevoel.

We kunnen zelf aanvoelen wat voor ons juist is en welke keuzes we kunnen maken en durven hierop te vertrouwen.

In ons leven hebben we diepe wijsheid opgebouwd met al onze ervaringen en deze wijsheid kunnen we gebruiken in hoe we handelen in het dagelijks leven.

In een Yoga les zul je merken dat er diepe wijsheid ontstaat in de houding. Je overstijgt het lichaam en de sensaties.

Je kunt voelen wat de energetische invloed van de houding is. Zodra je dit opmerkt, hoor je de stem van het intellectuele lichaam.

Je zult zelf diepe inzichten opdoen wanneer je vanuit dit lichaam naar jouw leven kijkt, zien wat voor patronen je hebt gecreëerd en je kunt jezelf daarvan los koppelen. Ook kun je jezelf los zien van de ‘automatische piloot’ reacties.

melanie van baalen

Practices voor de Vijnanamaya kosha

Het belangrijkste om deze laag in balans te krijgen, is meditatie. Het doel van Yoga is om de mind onder controle te krijgen en daar kan je met yoga en meditatie heel goed aan werken.

In een meditatie focus je op bijvoorbeeld de ademhaling, een chakra of een ander punt van focus. Het kan ook een geleide meditatie zijn.

Een meditatie helpt om jouw aandacht te focussen, zodat op een afstand kunt bekijken wat er allemaal door je heen raast.

Vaak als onze mind, ego erg actief is, kunnen we niet meer zien wat er daadwerkelijk aan de hand is.

Door te mediteren, kun je afstand nemen en zien wat er gebeurt. Vanaf die afstand kun je dan een inzicht krijgen over wat er aan de hand is en wat jouw reactie daarop is.

Als je de ruimte creerrt, krijgt je diepe, innerlijk weten, jouw onderbuikgevoel en intuïtie de ruimte om naar voren te komen.

Wil je eens een geleide meditatie ervaren? Mel neemt je in de video hieronder graag mee op reis in een geleide meditatie!

Andere methodes

Naast mediteren, kan mantra’s chanten ook goed helpen om deze laag in balans te brengen.

Naast dat de klanken van een mantra een helende werking hebben, ben je ook weer je mind aan het trainen om te focussen. Je focust je op de mantra en die herhaal je. Zo creëer je ook een rust van binnen.

Ook is het interessant om je gedachten te observeren. Observeer eens wat er allemaal door je heen gaat.

Welke gedachtes zijn positief? En welke gedachtes zijn negatief? Welke gedachtes herhalen zich en komen telkens terug?

Zo kun je inzicht krijgen in welke gedachtes je in balans houden en uit balans krijgen. Vanuit die wijsheid kun je dan bewustere keuzes maken over welke gedachtes er rondstromen en hoe je reageert en omgaat met bepaalde situaties!

Dankjewel voor je aandacht! In de volgende blog gaan we dieper in op de laatste laag, de Anandamaya Kosha.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter