Kan Yoga gevaarlijk zijn?
Yoga gevaarlijk? Kan dat? Een vraag die vaak gesteld wordt en zelfs het nieuws gepasseerd heeft.
Vele verhalen doen de ronde over of Yoga gevaarlijk is of niet. Graag zetten we voor jullie de feiten even op een rijtje. Lees hieronder snel verder!
Wanneer is Yoga gevaarlijk?
Net zoals bij alle andere bewegingsvormen of sporten, kan Yoga gevaarlijk zijn. Logisch, want zoals bij alle vormen van beweging kunnen ook bij Yoga blessures optreden.
Het grote gevaar zit het in het verkeerd uitvoeren van de oefeningen. Zo kan bijvoorbeeld de Bhastrika ademhaling bij een verkeerde uitvoering juist veel teveel energie laten vrijkomen, waardoor je geen controle meer hebt over je eigen lichaam.
Ook kun je andere verschillende lichamelijke klachten krijgen als je de oefeningen forceert, je je lichaam teveel belast of de oefeningen verkeerd uitvoert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kopstand, die bij een verkeerde uitvoeren voor ernstige lichamelijke klachten kan zorgen.
Zorg dus voor een juiste opbouw van Yoga oefeningen. Voer de oefeningen op een juiste manier uit en pas deze aan waar nodig. Zo zorg je ervoor dat het risico op blessures zo klein mogelijk gehouden wordt.
Luister naar je lichaam!
Ieder lichaam is anders. Dat betekent dat elk lichaam ook weer andere dingen nodig heeft. Het allerbelangrijkste is dat je leert te luisteren naar je eigen lichaam. Wat heb ik nodig? Op dat moment wordt Yoga juist een verrijking.
Daarbij is het ook van groot belang dat je je eigen grenzen kent. Wanneer vindt mijn lichaam het genoeg? Op welk moment zal ik even moeten minderen, misschien aan moeten passen of moeten stoppen?
Zie het kennen van je eigen grenzen niet als falen, maar juist als een sterke eigenschap. Daardoor zul je namelijk op langere termijn veel meer voldoening halen uit het uitvoeren van Yoga.
Schakel voor bovenstaande punten in het begin een professional in. Je grenzen kennen of naar je lichaam luisteren kan vooral in het begin lastig zijn. Daarbij kan je karakter er voor zorgen dat je ongemerkt toch forceert.
Een professional kan je precies vertellen welke aanpak bij je past. De docent kan je observeren en eventueel ingrijpen als het nodig is. De docent kan zelfs een passend plan van aanpak voor je samenstellen.
Yoga gevaarlijk? Zie het in perspectief!
We focussen ons natuurlijk op de grote voordelen die Yoga met zich mee kan brengen. Zelfbeheersing, goede kennis van Yoga en het kennen jezelf maakt het risico minimaal.
Laat je dus vooral niet tegenhouden om vandaag nog met Yoga te beginnen!
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.