Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

9 feb 2024

Beter slapen met avond yoga – Top 10 houdingen

/
Geplaatst door
/
Comments0

avond yoga

Wat is avond Yoga?

Avond Yoga is meestal een extra ontspannende vorm van Yoga. ‘s Avonds is het belangrijk om het lichaam voor te bereiden op een rustige slaap.

Daarom is Yoga in de avond bedoeld om de spanning van de dag los te laten en het tempo te vertragen. Dit is zo’n beetje het tegenovergestelde van Yoga in de ochtend, waarbij we energie en alertheid juist willen opwekken.

Bij avond Yoga kiezen we daarom voor zachte, rustgevende yogahoudingen om het lichaam te ontspannen en de geest tot rust te brengen.

Denk aan kindhouding (Balasana), liggende twist (Supta Matsyendrasana), vlinderhouding (Baddha Konasana) of de lijkhouding (Savasana).

“[…] Vaak als we op een bepaalde manier zitten of bewegen, sluipt er wat spanning in het lichaam en kan er wat stijfheid ontstaan, en deze [avond Yoga] stretches helpen met name een aantal gebieden stretchen en losmaken die we normaal gesproken niet zo snel losmaken. […] Dat is erg fijn om te doen, om wat meer ruimte in het lichaam te maken, zodat we straks lekker ontspannen kunnen gaan slapen.” – Rolf van Baalen 

Voor wie is Yoga in de avond geschikt?

Avond Yoga is geschikt voor bijna iedereen, ongeacht leeftijd, fitnessniveau of ervaring met Yoga. Het is perfect voor mensen die stress willen verminderen, spanning loslaten en de geest willen kalmeren.

Eén op de vier Nederlanders heeft slaapproblemen. Als jij ook moeite hebt om in slaap te vallen, kun je heel veel baat hebben bij een fijne yogasessie in de avond.

Bekijk onderstaande video van voor een goed voorbeeld van Yoga in de avond. Of doe meteen mee als je zin hebt!

Vergeet niet om je meteen te abonneren op ons kanaal voor nog meer fijne yogalessen!

Wie kan er beter geen avond Yoga doen?

Hoewel avond Yoga over het algemeen geschikt is voor de meeste mensen, zijn er enkele uitzonderingen.

Mensen met ernstige blessures of medische aandoeningen kunnen beter eerst even met hun arts overleggen voordat ze aan een yogapractice beginnen. Dat geldt voor yoga op elk tijdstip van de dag, dus ook voor Yoga in de avond.

Waar kun je ’s avonds Yoga beoefenen?

Het allermakkelijkst is om vanuit het comfort van je eigen huis ‘s avonds je yogales te volgen.

Dat kan met onze yogacursussen.

Speciaal voor mensen die yoga in de avond willen oefenen, hebben we een uitgebreide ‘slaap lekker’ yogacursus met twaalf lessen. Heb je moeite met in slaap vallen of door slapen? Dan is onze cursus absoluut een aanrader!slaap lekker avond yoga

Waarom zou je avond Yoga beoefenen?

De vraag kan beter zijn: waarom zou je geen avond Yoga beoefenen?! 😉

Yoga in de avond heeft zoveel voordelen, je zou het eigenlijk elke avond moeten doen. Het helpt om stress en zorgen te verminderen, het verbetert de slaapkwaliteit, vermindert angst en vergroot de innerlijke rust. 

Gun jezelf de tijd om te vertragen en bewust te worden van je ademhaling en je lichaam. Dat is echt het beste cadeautje dat je jezelf kunt geven!

Hoe verloopt een yogales in de avond?

Meestal begint een yogales in de avond met een paar minuten meditatie. Dat is simpelweg aandacht schenken aan je ademhaling, zodat deze rustig wordt en je je geest en lichaam kalmeert.

Daarna doen we wat zachte, rustige yogahoudingen die gericht zijn op het rekken en ontspannen van de spieren. Zo bevorderen we een gevoel van ultieme ontspanning.

De les eindigt meestal met een liggende houding, zoals Savasana, waarin je de kans krijgt om volledig te ontspannen en tot rust te komen voordat je je klaarmaakt voor de nacht.

Top 10 yogahoudingen om ’s avonds beter te slapen

Onderstaande yogahoudingen zijn ideaal om in de avond te doen. Doe ze ongeveer een uur voordat je naar bed gaat, dan slaap je als een roos!

1.Kindhouding (Balasana)

Kindhouding strekt de rug, heupen en dijen en ontspant de spieren in de rug en nek. Laat alle zorgen van je rug afglijden, net als de druppels water van de rug van een eend. Welterusten!

2.Liggende twist (Supta Matsyendrasana)

Ga op je rug liggen en laat je knieën naar één kant vallen. Gebruik indien nodig een kussen onder je onderste knie.

Deze liggende twist opent de heupen en strekt de rug, en het helpt bij het loslaten van spanning in de onderrug en de wervelkolom. Een heerlijke houding om stress te verminderen.

3.Benen tegen de muur (Viparati Karani)

Nog zo’n perfecte pose voor avond Yoga. Benen tegen de muur, oftewel de Gebroken kaars, is een eenvoudige inversie die alle spanning in de benen weg doet vloeien. Perfect om te doen na een lange dag gestaan of gelopen te hebben.

4.Liggende vlinderhouding (Supta Baddha Konasana)

Spanning hoopt zich op in je heupen (in je psoas), dus elke houding die je heupen opent en spanning daar loslaat is goed om in de avond te doen. Vlinderhouding strekt ook de liesstreek en de binnenkant van de dijen.

Het vermindert spanning in het bekkengebied en is een fijne yogahouding om op bed te doen.

5.Staande vooroverbuiging (Uttanasana)

Elke vooroverbuiging werkt kalmerend. Het richt je aandacht naar binnen toe en brengt je energie op een lager pitje.

De staande vooroverbuiging strekt je benen, maar het is meer de bedoeling dat het je rug strekt door je knieën te buigen en je buik op je dijen te laten rusten.

6.Kat-koe houding (Marjaryasana/Bitilasana)

Deze dynamische beweging tussen kat– en koehouding laat spanning in de rug en de wervelkolom los. Laat je ademhaling leiden en volg je ademhaling met je lichaam. Adem dus eerst in en hol dan je rug. Adem uit en bol dan je rug, etc.

7.Zittende vooroverbuiging (Paschimottanasana)

Een kalmerende vooroverbuiging die de rug en de achterkant van de benen strekt. Gebruik een kussen tussen je benen en je borst voor maximaal comfort. Buig je knieën eventueel om je torso te kunnen rusten. 

8.Rugligging met gebogen knieën (Supta Pawanmuktasana)

Dit noemen ze ook wel de ‘wind release pose’. Het kan helpen overtollig gas in de darmen te verwijderen, wat goed is om te doen voor het slapen gaan. 

9.Gewone meditatiehouding (Sukhasana)

Een gewone meditatiehouding waarbij je in kleermakerszit op een kussen zit, doet wonderen voor je nachtrust.

Focus je op je ademhaling en op het bewegen van je buik of torso op het ritme van je ademhaling. Ontspan je gezicht, je kaken en je nek en voel de stress verdwijnen.

10.Lijkhouding (Savasana)

Savasana is een diep ontspannende houding waarbij je op je rug ligt met je armen langs je zij en je ogen gesloten. Dit is dé houding om je avond Yoga mee af te sluiten.

Doe hem op je yogamat of op je bed, maar de kans is groot dat je in slaap valt als je hem op bed doet!

In onderstaande video vind je nog meer houdingen die je kunt doen voor het slapengaan. Doe je mee?

Is avond Yoga ook iets voor jou?

Samengevat is avond Yoga dus uitermate geschikt voor mensen die een simpele vorm van Yoga zoeken om te ontspannen en beter te slapen.

Een yogasessie voor in de avond bestaat uit kalmerende houdingen, waarbij het doel is om de energie te verlagen en het lichaam voor te bereiden op de nacht. Zie onze cursus avond yoga voor meer begeleiding.


Wat vind jij van onze top 10 van yogahoudingen voor in de avond? Missen we er nog eentje? Heb jij een andere favoriet? Laat het ons weten in de comments!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter