Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

12 apr 2018

Alles wat je moet weten over je Derde oog

/
Geplaatst door
/
Comments13

Wat is je derde oog?

Wat is het? Waar zit het? Wat doet het? En waarom is het belangrijk?

Je hebt vast wel eens van je derde oog gehoord. Maar heb je eigenlijk wel een idee van wat dit eigenlijk is? En weet je waarom het je derde oog wordt genoemd?

In deze blog wil ik je graag meer uitleggen over je interessante en belangrijke derde oog.

derde oog chakra

Derde oog betekenis

Je derde oog is een andere benaming voor het zesde chakra. Het zesde chakra staat ook wel bekend als Ajna of het voorhoofd chakra. Andere benamingen voor het derde oog zijn ‘Het oog van Shiva’ of ‘het oog van wijsheid’ of ‘guru chakra’.

Het woord ‘Ajna’ betekent waarnemen, weten, commanderen of opdracht. Het kan dus gezien worden als een soort van besturingscentrum. Hierop kom ik later terug.

Het Ajna chakra bevindt zich in het midden van het voorhoofd. Vlak boven het puntje tussen je wenkbrauwen. Dit puntje correspondeert met de dieper gelegen epifyse of pijnappelklier in het midden van het brein.

Het derde oog chakra

Het derde oog is een chakra. Om beter te begrijpen welke functie het heeft, is het handig om eerst even te kijken naar wat een chakra precies is en wat het doet.

In je lichaam zijn zeven belangrijke energiecentra aanwezig. Deze staan bekend als Chakra’s.

Chakra is een woord dat uit het Sanskriet komt en betekent letterlijk ‘wiel’. Een chakra kan je je daarom voorstellen als een draaikolk die energie door je lichaam laat stromen, of in andere woorden, een ‘draaiend wiel van energie’.

Je kunt de zeven chakra’s op veel verschillende manieren beschrijven. Elk van de zeven ‘draaikolken van energie’ heeft zijn verschillende eigenschappen die bij een bepaald gebied in het lichaam horen.

Om ons leven in balans te houden en niet ziek, depressief, angstig, verdrietig etc. te raken moeten we er voor zorgen dat de chakra’s niet gebroken raken en dat de energie goed door het lichaam kan stromen.

Het zesde Chakra wordt dus ook wel het derde oog genoemd, omdat het desbetreffende Chakra zich net iets boven en tussen de wenkbrauwen bevindt.

Het geweten speelt een grote rol in het bewustzijn en de keuzes die je in het leven maakt.

Spirituele functie van het derde oog chakra

Je kunt je Ajna chakra zien als een soort commandocentrum. Vanuit het zesde chakra worden de lager gelegen chakra’s bestuurd. Het is het chakra van de geest en deze dient in balans te zijn voordat we ons verder ontwikkelen op het spirituele pad.

Ajna vertegenwoordigd een hoger niveau van bewustzijn. Het wordt soms ook wel het ‘oog van intuïtie’ genoemd. Het is hier waar we een visie voor ons leven vormen. Het is het zien zonder het gebruiken van zintuigelijke waarnemingen. Het oog van de geest. Zonder een een goed functionerend derde oog leven we in feite met oogkleppen op. Er is geen spiritueel bewustzijn.

Wanneer het derde oog chakra geopend is kun je dit merken aan een groeiende intuïtie, veel creativiteit, verbeterde cognitieve functies, je bent open-minded en je blik op de wereld is anders dan voorheen.

Je derde oog en de pijnappelklier

Naast de energetische en spirituele functie van je derde oog, is er aan de biologische kant ook een klier met het derde oog chakra verbonden, namelijk de pijnappelklier.

De pijnappelklier of epifyse produceert hormonen en heeft ongeveer de grootte van een doperwt. Hij is zo belangrijk dat de Franse filosoof Descartes de pijnappelklier ‘de zetel van de ziel’ heeft genoemd.

De pijnappelklier is gevoelig voor impulsen die via het oog binnen komen. Deze belangrijke klier reageert dus op licht. Het doet dit onder andere door neurotransmitters om te zetten in het hormoon melatonine.

Melatonine is een hormoon wat erg belangrijk is voor je slaap-waak ritme. Het beïnvloedt dus je bioritme. De productie van melatonine is afhankelijk van de hoeveelheid licht die er binnen komt. Bij veel licht, wordt er minder melatonine geproduceerd waardoor je minder goed in de ‘slaap-modus’ komt. Dit ritme kan verstoord worden door kunstmatig licht van bijvoorbeeld smartphone, computers en televisie. Die kunnen ons slaap-waak ritme daarom dus ernstig verstoren.

Derde oog openen en ontwikkelen

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je derde oog chakra te openen en verder te ontwikkelen.

Dit kan bijvoorbeeld met Yoga asanas en ademhalingsoefeningen. Veruit de beste manier is door middel van meditatie. Er zijn verschillende derde oog meditaties die je kunt doen. Mijn advies is om dit altijd te doen onder begeleiding van een ervaren docent.

De meest eenvoudige derde oog meditatie is simpelweg bewustwording. Je kunt je tijdens je meditatie bewust worden van en concentreren op het Ajna Chakra. Dit verhoogt je bewustwording en connectie met deze fysieke en energetische plek in je lichaam.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

13 Responses

 1. isabelle saeys

  Hoi!wat leerrijk ook alweer!Maar die derde oog meditatie is die zo speciaal dat ze met een ervaren docent moet gebeuren?Is ze eng ofzo?groetjes daar!Isabelle

  1. Rolf

   Fijn om te horen Isabel! Het is niet eng, maar om zeker te weten dat je het op de juiste manier doet is het fijn als je de meditatie uitgelegd krijgt, en begeleid wordt door een ervaren docent. Bewustwording van het derde oog kan wel zonder al te veel instructie! Groetjes!

 2. JOY

  Goedenmorgen,

  Graag zou ik willen weten wat het betekent als je druk voelt tijdens meditaties op verschillende chakra’s. Einde van de meditatie voel ik tintelingen in dezelfde chakra’s.

  Groet Joy

  1. Sven Poldervaart

   Hi Joy!

   De tintelingen die je ervaart in de chakra’s zijn vaak een teken dat je deze geactiveerd hebt. Omdat de chakra’s met elkaar in verbinding staan is het helemaal niet gek als je dit gevoel ervaart in meerdere chakra’s 🙂

   Groetjes!

 3. Judith

  Ik zie tijdens meditatie vaak allemaal ogen, ze komen en ze gaan, vphet voelt zeker goed, maar ik hoor daar niemand over, als ik hier informatie over zoek.. bedankt voor je artikel

  1. Sven Poldervaart

   Hi Judith,

   Iedereen beleeft een meditatie anders, het is daarom eerder logisch dan een uitzondering dat het soms lastig is om dezelfde ervaringen te vinden bij andere mensen. Het is dus niets om je zorgen over te maken maar heel normaal 🙂

Laat een reactie achter