Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

27 mrt 2017

7 eettips om de verschillende chakra’s te openen

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Kim van der Geest van Gezonde Geest.


Voor Happy With Yoga heb ik nu al een aantal blogs geschreven over gezonde voeding. Het leek mij dit keer een leuk idee om de verschillende chakra’s te koppelen aan gezonde voeding.

Zelf ben ik namelijk enorm benieuwd naar de invloed van voeding op de chakra’s en hoe je deze op een positieve manier kunt stimuleren. Voor het schrijven van dit blog ben ik dus zelf ook op onderzoek gegaan.

“Sky above, earth below, peace within.”

chakras en voeding

Wat zijn chakra’s ook alweer?

Rolf heeft hier al eens een blog over geschreven, maar ik zet nog even de belangrijkste dingen voor je op een rijtje.

Er zijn zeven chakra’s die verbonden zijn met de energielijnen die door het lichaam lopen. Ze lopen langs je wervelkolom tot aan je kruin.

Chakra betekent in het sanskriet ‘wiel’ en ze zijn te vergelijken met een soort energiebronnen, ze nemen energie op en geven energie af via energiebanen die door het lichaam stromen.

Alle chakra’s spelen een belangrijke rol bij ons welzijn. Elke chakra heeft een invloed op bepaalde lichaamsfuncties en emoties.

Waarom zijn chakra’s belangrijk?

Doordat elk chakra een belangrijk energiecentrum in ons lichaam vertegenwoordigt kan balans of disbalans een grote impact op ons welzijn hebben. Er wordt gezegd dat je chakra’s in balans zijn wanneer zij allemaal openstaan.

Als alle chakra’s open zouden zijn en evenveel actief zouden zijn, zou dit beteken dat je lichamelijk en geestelijk in balans bent. Soms ontstaan er blokkades of overactiviteit. Hierdoor kun je klachten ervaren, bijvoorbeeld; oververmoeidheid, depressie, last van bepaalde organen, spijsverteringsproblemen, boosheid, verdriet etc.

Gelukkig zijn er manieren om de chakra’s meer in balans te brengen, waaronder Yoga, maar ook voeding kan een rol spelen.

Chakra’s en de relatie met voeding

Als je bedenkt dat alles om ons heen uit energie bestaat, is het niet gek om te denken dat dit concept voor voeding hetzelfde is. Net zoals wij een bepaalde energiefrequentie hebben, heeft voeding dat ook.

Elk voedingsmiddel heeft een specifieke samenstelling, wat zich uit in een bepaalde energiefrequentie.

Elk chakra heeft ook een unieke frequentie en vibratie. Bepaalde voeding vibreert dus op dezelfde frequentie als een specifiek chakra.

De kleur, samenstelling en bereidingswijze bepalen de frequentie van de voeding. Je kunt dus op deze manier bepaalde voeding tot je nemen om een specifiek chakra meer te stimuleren of te openen.

Uiteraard zal het ook gaan om wat jij ervaart en voelt. Heb je bijvoorbeeld het idee dat jouw keelchakra gesloten is en meer opening kan gebruiken? Ga op ontdekkingsreis en neem voeding tot je die op dezelfde frequentie vibreert. Wat ervaar je? Wat voel je?

Hieronder geef ik een kleine weergave van mijn eigen zoektocht naar voeding passend bij de verschillende chakra’s.

Voeding en de zeven Chakra’s

1. Wortelchakra (rood)

Alle chakra’s hebben een andere kleur. Zo wordt het wortelchakra, gelegen in je stuitje, gekenmerkt door een rode kleur. Wat makkelijk is om te onthouden, is dat rode voedingsmiddelen deze chakra stimuleren tot meer activiteit.

Deze chakra is verbonden met de aarde en heeft te maken met het voelen van zekerheid en acceptatie van jezelf. Wanneer je het idee hebt dat deze chakra onder gestimuleerd is kun je bijvoorbeeld bieten, rode appel, granaatappel, rode kool, tomaten of rode bessen eten.

2. Sacraalchakra (oranje)

Deze chakra is gelegen net onder de navel en zorgt ervoor dat de wereld zich opent voor jou. Wanneer deze chakra geopend is zul je goed in contact met je omgeving staan en ben je in staat om je emoties op een gezonde manier te uiten.

Het element water hoort bij deze chakra. Bij een disbalans kun je denken aan het nuttigen van vloeistoffen en oranje gekleurde voeding, zoals; sinaasappel, pompoen, oranje paprika en wortelen.

3. Zonnevlechtchakra (geel)

Deze chakra bevindt zich net boven de navel en is het energiecentrum van onze persoonlijke identiteit. Het gaat bij deze chakra om waarnemen wie je echt bent. Deze chakra wordt als geel gekenmerkt doordat het bijbehorende element vuur is. Wanneer deze chakra uit balans is zijn we afhankelijk van goedkeuring en bevestiging van anderen, wat vaak hand in hand gaat met oververmoeidheid. Voeding die je kunt eten om meer in balans te komen zijn; ananas, kip, ei, honing en grapefruit.

4. Hartchakra (groen)

Deze bevindt zich in het centrum van het chakra systeem. Deze chakra vormt de brug tussen het aardse en spirituele. De functie van het hartchakra is gedreven door het principe van connectie en integratie, openen van liefde voor onszelf en anderen. Eten dat past bij deze chakra zijn: brocolli, bonen, kwak, zalm en groene paprika.

5. Keelchakra (lichtblauw)

Het keelchakra bevindt zich, zoals de naam al doet vermoeden, bij de keel. Het kanaliseert energie voor onze lichamelijke vitaliteit en spirituele ontwikkeling en het is de toegangspoort naar het hogere spirituele domein. Het bemiddelt tussen het voelen en het denken. Voeding die hierbij past zijn blauwe druiven, blauwe pruimen, blauwe bessen, kersen, rozijnen, olijven, zwarte sojabonen en bosbessen. Je merkt dat deze chakra uit balans is wanneer je onvoldoende luistert naar de stem van binnen en jouw ruimte niet goed in durft te nemen.

6. Derde oog chakra (indigo)

Deze chakra bevindt zich op het voorhoofd tussen de beide wenkbrauwen. Deze chakra opent de poorten naar een hoger spiritueel bewustzijn en versterkt de intuïtie. Het gaat verder dan de fysieke vorm van bewustzijn. Het drinken van donkere fruitsappen heeft een positief effect op deze chakra. Ook het eten van aubergine, pruimen, bramen en rode ui.

7. Kruinchakra (paars)

De zevende en laatste chakra staat centraal voor een diepere connectie met onszelf en een energie die groter is dan onszelf. Het openen van deze chakra gaat om complete overgave. Voornamelijk het laten gaan van de fysieke wereld die wij kennen. Het is belangrijk om er eerst voor te zorgen dat de andere chakra’s zich hebben geopend voordat je de kruinchakra opent. Het goed geaard zijn zal het openen van de energiestroom naar je kruin toe ten goede komen. Je systeem moet er als het ware ‘klaar voor zijn’ om de energie te kunnen voelen en openen. Het openen van de andere chakra’s zorgt ervoor dat de energie soepel naar boven kan stromen. Voeding die hierbij hoort zijn; paarse uien, kolen en artisjokken. Het openen van deze chakra zal voornamelijk gedaan worden middels meditatie en yoga.

Zelf op onderzoek uit

Het is natuurlijk goed om voor jezelf eens uit te zoeken of jouw chakra’s in balans zijn en hoe je merkt wanneer er een disbalans is ontstaan. Ik raad je dan ook aan om zelf op onderzoek uit te gaan en aan de hand van eventuele ongemakken of klachten zelf te ontdekken welke chakra hiermee in verband staat. Het is namelijk goed om zelf te kunnen voelen waar jij in jouw lichaam merkt dat er blokkades zijn. Zodra je dit hebt ontdekt, door bijvoorbeeld meditatie of yoga is het zeer vervullend om deze blokkades weer te herstellen.

Bronnen:

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter