Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

31 mrt 2018

Vier manieren hoe (Yin) Yoga je kan helpen in je dagelijkse leven

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Miriam Evers van Slowww.nl


Tijdens m’n Yoga-opleiding hoorde ik iets wat ik langer wist of voelde, maar nog niet echt goed had gerealiseerd. Iedere houding (asana) en de manier waarop je hier mee omgaat op de mat, zegt iets over jou.

Hoe ga je om met grenzen, hoe ga je om met weerstand, zorg je goed voor jezelf en luister je goed naar dat wat je lichaam je vertelt? Als je hier op de mat steeds bewuster van wordt, neem je dit op een gegeven moment mee in je dagelijkse leven.

Miriam

Je leven buiten de mat is eigenlijk een aaneenschakeling van asana’s, die je op dezelfde manier kan ervaren als een houding op de mat.

Want hoe ga je in de ochtend om met het gevoel dat je geen zin hebt om je bed uit te komen (weerstand) of hoe reageer je op de vraag van je baas om dit weekend door te werken (grenzen)?

Voor mij is (Yin) Yoga een fantastische manier om te oefenen met alles wat je dagelijks ook tegenkomt. Hoe voelt het om een keer te blijven bij de weerstand of je grenzen heel duidelijk te voelen en te bewaken?

Waarschijnlijk werkt jouw Yoga-practice al op de een of andere manier door in je dagelijkse leven, bewust of onbewust.

Ter inspiratie deel ik hieronder vier manieren waarop (Yin) Yoga mij helpt in m’n leven buiten de mat

Grenzen voelen en bewaken

Ik noemde dit al even als voorbeeld in de inleiding, want dit is voor mij de belangrijkste les die ik op de Yogamat heb geleerd.

Zeker bij Yin Yoga is er alle ruimte en tijd om jouw grens in iedere houding te onderzoeken. Zodra je voorbij je grens gaat, voel je spanning ontstaan in je lichaam en verandert je ademhaling.

In je dagelijkse leven voelt dat eigenlijk precies hetzelfde. Als ik nu m’n eigen grens negeer, ben ik me daar vrij snel bewust van en handel ik er meestal naar. Ik zeg meestal, want wat in het aard van het beestje zit…

De kracht van een goede ademhaling

Op de mat ervaar ik iedere keer weer hoe lekker m’n lijf en m’n hoofd voelen door een goede diepe en rustige ademhaling. En voel ik nu heel goed wanneer ik dit niet doe.

Hier heb ik ook veel aan gedurende de dag. Ik ben me allereerst heel snel bewust van een onrustig gevoel in m’n lichaam, en dat heeft vaak te maken met een oppervlakkige ademhaling. Op zo’n moment haal ik een paar keer diep en adem en voel ik me meteen een stuk rustiger.

In drukke tijden herinner ik mezelf er ieder uur aan, simpelweg door op m’n telefoon de wekker ieder uur af te laten gaan (met een relaxed geluidje uiteraard).

Observeren versus reageren

Yin Yoga heeft me geleerd om in een houding op een Yin-manier naar alles wat je ervaart te kijken. Of dat nu een fysiek gevoel is, een emotie of een gedachte.

Een Yin-manier betekent dat je ‘alleen’ observeert, zonder in actie te komen. Observeren in plaats van reageren dus. Als je pijn ervaart, reageer je natuurlijk wel, maar in alle andere gevallen kan het heel fijn en leerzaam zijn om alleen te observeren. Alsof je er een beetje afstand van neemt.

‘Er is een gedachte’, ‘Er kriebelt een haartje in m’n gezicht’ of ‘Er is een onrustig gevoel’. En een paar ademhalingen verder blijkt dat gevoel of die gedachte er opeens niet meer te zijn. Misschien wel juist omdat je er niet in mee bent gegaan, er niet op hebt gereageerd.

Ik heb de neiging om in het dagelijks leven vrij snel op prikkels te reageren, of dat nu een e-mail is of een vervelende gedachte. Soms is dat goed en nodig, maar ik merk steeds vaker dat het heel goed voelt om niet meteen te reageren.

Je kunt daardoor zien wat er gebeurt, bij jezelf te voelen wat dit met je doet en op het moment dat het voor jou goed voelt in actie te komen (en dan kan ook betekenen dat je bewust besluit om niet in actie te komen).

Door eerst te observeren geef je jezelf de kans om heel bewust te besluiten of en hoe je wilt reageren. Dit blijft voor mij een lastige, maar door te oefenen op de mat met observeren in plaats van (automatisch) reageren, ga ik hier steeds bewuster mee om.

Omgaan met weerstand

In iedere Yoga-houding kom je op een bepaalde manier wat weerstand tegen. Je hebt weerstand nodig om verder te komen en als je dit helemaal niet ervaart, gebeurt er waarschijnlijk niet veel.

Weerstand kan soms vooral fysiek zijn, en soms vooral mentaal. Ik heb ervaren dat ik de neiging heb om weerstand een beetje uit de weg te gaan, door bijvoorbeeld wat eerder uit de houding te komen.

Ik heb nu ook ervaren wat er gebeurt als je heel ontspannen (goede ademhaling!) bij die weerstand blijft: die weerstand, dat onaangename gevoel in je lichaam of die onrust in je hoofd (wanneer mag ik uit deze houding???) wordt steeds minder en milder, en daarna merk je dat er echt iets is veranderd.

Je voelt bijvoorbeeld meer ruimte in een bepaald gebied of meer rust in je hoofd.

In je dagelijkse leven kom je ook weerstand tegen. De eerste keren dat ik na m’n opleiding Yogales ging geven, voelde ik bijvoorbeeld heel veel weerstand (spannend!) en heb ik vaak getwijfeld of dit nu echt wel wat voor me was.

Zodra ik op de mat stond als docent en begon met de meditatie ging ik zelf ook rustig ademen en voelde ik de rust over me heen komen. En na afloop van de les voelde ik me geweldig, iedere keer weer, (en nog steeds).

Ik ben nu zo blij dat ik die weerstand niet uit de weg ben gegaan, en weet zeker dat m’n ervaring op de mat me hierbij heeft geholpen.

 

Op welke manier helpt Yoga jou in je dagelijkse leven? Deel het in een reactie hieronder, altijd fijn ter inspiratie!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter