Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

28 feb 2018

Haal alles uit je Yin Yoga practice met deze 6 basisprincipes

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Miriam Evers van Slowww.nl


Yin Yoga: Dat is toch ‘gewoon’ een paar minuten relaxen in een houding? Klopt! Toch is het goed om wat basis-principes te kennen en te snappen waar deze vandaan komen. Want waarom moet je nu wat langer in een houding blijven en waarom is het voelen van jouw grens zo belangrijk?

In dit blog leg ik de zes belangrijkste basisprincipes uit!

Yin Yoga

1. Kom in de houding tot je de juiste mate van weerstand ervaart.

Goed worden in (Yin-) Yoga is eigenlijk steeds beter leren voelen waar jouw grens ligt, welke mate van weerstand voor jou goed voelt. Waar gaat weerstand over in pijn?

Mijn leraar Johan Noorloos leerde mij om jezelf altijd af te vragen: dient deze houding mij, of doe ik mezelf geweld aan? (En deze vraag kan je jezelf natuurlijk in veel situaties buiten de yogamat stellen).

Het is goed om je je te realiseren dat deze mate van weerstand altijd verandert. Per dag of per moment van de dag. Blijf dus altijd open en nieuwsgierig naar wat je lichaam je vertelt terwijl je in de houding komt.

2. Blijf langere tijd in de houding

Je blijft gemiddeld 3-5 minuten in een Yin-houding, maar langer kan natuurlijk altijd als dat goed voelt.

Je lichaam (je bindweefsel) heeft tijd nodig om zich langzaam over te geven aan de houding en dit proces kan je niet versnellen.

Probeer je zelf voor te stellen dat bindweefsel van zichzelf een hard stuk boter is, en dat die boter gaat smelten als je wat langer in de houding blijft. Op het moment dat de boter gaat smelten wordt het bindweefsel soepel, en komt de doorstroming (van o.a. Chi) op gang, en dat is wat je wilt bereiken!

Bij Yin Yoga is tijd belangrijker dan je inzet.

3. Ontspan je spieren in de houding

Het is belangrijk om de spieren in en rond het gebied waar de stretch of druk plaatsvindt, volledig te ontspannen. De spieren vangen anders alle stretch of druk op, en dat bereik je niet het bindweefsel.

Je mag wel andere spieren (buiten dit gebied) licht aanspannen als je hiermee de houding effectiever of comfortabeler maakt.

4. Benader de houding met een Yin Yoga attitude

Kom op een zachte manier in de houding, zonder jezelf te forceren.

Eenmaal in de houding ga je rustig wachten op dat wat zich aandient, zonder dit te willen veranderen, beïnvloeden of te beoordelen. En zo ontstaat heel geleidelijk steeds meer begrip. Voor je lichaam, en jou als persoon. Niet een analytisch begrip, maar een dieper liggend begrip.

 5. Neem tijd om het effect van de houding na te voelen

Als je uit een houding komt, is het belangrijk om de tijd te nemen om de houding na te voelen. Tijdens een houding wordt de doorstroming van Chi en bloed in bepaalde gebieden tijdelijk geblokkeerd.

Als je na de houding op je rug gaat liggen en volledig ontspant, voel je waar de Chi naar toe stroomt en voel je hoe de doorstroming in je bindweefsel weer op gang komt. Dit kunnen hele intense fysieke sensaties zijn (tintelingen, warmte), en soms is het een heel subtiel gevoel of meer een gevoel van ruimte of lengte.

Na een tijdje nemen die sensaties af en voel je vaak een lekker ontspannen gevoel door je hele lijf. Als je hier regelmatig de tijd voor neemt na een houding, wordt je steeds gevoeliger voor (de stroom van) energie (Chi) in je lichaam.

6. Adem

Vergeet niet te ademen 🙂 en laat je adem helemaal vanzelf gaan. Een houding kan een bepaalde manier van ademen teweegbrengen. Laat dit gebeuren, en neem het waar als een externe toeschouwer.

Soms kan het helpen om je adem heel bewust te sturen naar een gebied waar je spanning en weerstand ervaart. Gebruik je adem ook als een punt van focus.

Je kan de beweging volgen die je kan waarnemen in je lichaam, je ademhaling tellen of bijvoorbeeld woorden koppelen aan de in- en uitademing. Op een inademing kan je dan in jezelf ‘in’ zeggen, of ‘ruimte’, en op een uitademing ‘uit’ of ‘ik ontspan’ of ‘ik laat los’.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter