Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

16 apr 2020

Onzekerheid overwinnen – 5 tips om direct toe te passen!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Onzekerheid overwinnen. Voor veel van ons is het iets waar we gewoonlijk al veel mee bezig zijn.

Soms zijn er echter periodes waarin de gebeurtenissen om ons heen onze onzekerheid nog verder aanwakkeren. De wereld lijkt even op z’n kop te staan.

Je onzekerheid aanpakken is op zo’n moment nog lastiger dan het normaal gesproken al kan zijn. Om je daar doorheen te helpen geef ik je graag 5 tips om je onzekerheid te overwinnen!

Ik ga daarbij onder andere in op:

  • Hoe onzekerheid ontstaat
  • Op welke manier je onzekerheid leert accepteren en waarderen
  • Hoe je je eigen onzekerheden kunt overwinnen

En nog veel meer 🙂

onzekerheid overwinnen

Wanneer ontstaat onzekerheid?

Onzekerheid ontstaat op verschillende manieren. Zo kan er ineens een grote verandering in je leven plaatsvinden die je uit balans brengt, maar het kan ook een gevoel zijn dat er al tijden is.

Wat vaststaat is dat onzekerheid iets is dat zich afspeelt in jezelf. Het heeft namelijk te maken met hoe je de wereld om je heen en jezelf daarin ziet. 

De volgende twee inzichten geven je een beter beeld van hoe dat precies werkt:

1. Niets in het leven is zeker

Misschien krijg je het spontaan benauwd als je er over nadenkt, maar wat vaststaat is dat niets in ons leven zeker is.

We vinden het vanzelfsprekend dat er morgen weer een nieuwe dag zal zijn en we maken vaak lange termijn plannen.

Natuurlijk is het leuk om iets te hebben om naar uit te kijken maar tegelijkertijd kunnen we hierdoor ook teveel in de toekomst gaan leven.

Plannen op de lange termijn kan er namelijk voor zorgen dat we van het ene naar het andere moment in de toekomst leven en daardoor geen oog meer hebben voor het nu-moment.

Onzekerheid maakt het leven spannend en geeft het ook meer betekenis. Wanneer je dat omarmt kun je iedere nieuwe dag zien als een mooie nieuwe start om te groeien als persoon.  

Wanneer je het leven teveel wilt controleren kan dat veel onzekerheid oproepen, maar juist door het te accepteren leer je meer van ieder moment te genieten. Loslaten is daarvoor essentieel.

2. Resultaatgericht leven

In het verlengde van wat ik hierboven beschreef, zijn we in de westerse wereld vaak gericht op resultaatgericht leven. We stellen onszelf doelen en willen op die manier het maximale uit het leven halen.

Doelen stellen is ontzettend goed maar het gevaar zit hem er daarbij in dat we alleen nog maar van doel naar doel gaan leven en teleurgesteld kunnen raken als het leven anders loopt dan we gepland hadden.

Door je te richten op het proces in plaats van de bestemming kun je dit probleem tegengaan en onzekerheid vermijden.

Je werkt op die manier iedere dag aan jezelf met je opgestelde doel als mooie bijkomstigheid als je het behaalt. Het enige verschil is dat je niet meer afhankelijk bent van dat ene moment van resultaat, dit behaal je namelijk iedere dag.

In de video hieronder vertel ik je hier graag iets meer over 🙂

5 tips om onzekerheid te overwinnen

Hoewel onzekerheid op zichzelf dus eigenlijk niet zo erg hoeft te zijn, is het toch prettig als je leert omgaan met je persoonlijke onzekerheden.

Niet alles heeft namelijk te maken met grote veranderingen in je leven. Soms is onzekerheid veel algemener en heeft het meer te maken met hoe je jezelf in de wereld ziet. 

Met de vijf tips hieronder hoop ik je te helpen om hier beter mee om te kunnen gaan.

Tip 1: Leef in het hier en nu

Je hebt het me al eindeloos vaak horen zeggen, maar leven in het hier en nu is ook essentieel bij het aanpakken van onzekerheid.

Wanneer je teveel in de toekomst leeft stuur je namelijk veel energie naar een bepaald moment dat er misschien nooit zal komen, of niet precies op de manier zoals je het voor je zag.

Dat creëert angst, stress, teleurstelling of een mix van al deze gevoelens.

Door iedere dag weer zo goed mogelijk aan jezelf te werken kom je elke dag weer een beetje sterker in je schoenen te staan. Dat gevoel is niet alleen betrouwbaarder maar ook duurzamer dan een korte hoge ‘succespiek’.

Tip 2: Kom in actie

Zeker wanneer er plotseling veel in je leven verandert heb je twee keuzes. Je neemt een passieve rol aan of je neemt het heft in eigen hand.

Door in actie te komen richt je je niet op wat je tekort komt maar juist op waar je mogelijkheden liggen.

Wanneer we ons onzeker voelen komt dat vaak doordat we ons richten op wat we allemaal niet kunnen, niet hebben of niet zijn. Denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen is essentieel om dat patroon te doorbreken.

Ga daarvoor bijvoorbeeld aan de slag met ademhalingsoefeningen, stap dagelijks de mat op en mediteer regelmatig. Je zult jezelf verrassen hoeveel meer je kan dan je dacht!

Onzekerheid quote

Tip 3: Richt je op dat wat er echt toe doet

Wat onzekerheid met je doet is dat je soms wegzakt in een gevoel van zelfmedelijden. Je richt je op de dingen waar je niet blij over bent en maakt deze veel groter dan hoe de mensen om je heen dit zien.

Vaak snappen ze zelfs niet dat je je daar nou zo druk om maakt 

Verleg je aandacht in plaats daarvan naar dingen die echt belangrijk voor je zijn. Denk bijvoorbeeld aan de relaties met de bijzondere mensen om je heen.

Is het niet veel belangrijker en fijner om je energie daaraan te besteden?

Tip 4: Blijf consistent

Regie over je leven nemen is essentieel bij onzekerheidsvermijding. Zeker wanneer je leven in korte tijd snel verandert is het belangrijk om visie te blijven houden en daar consistent aan te werken.

Zorg er daarom voor dat je dagelijks aan jezelf werkt zodat je lichamelijk, geestelijk en spiritueel in balans blijft.

Tip 5: Wees dankbaar

Ik heb het eerder al een beetje genoemd. Onzekerheid heeft eigenlijk alles te maken met je mindset.

Door je te richten op alles wat je wel hebt in plaats van niet, leer je om meer van jezelf en je leven te houden. Relativeren is daarbij essentieel.

Door je hieraan vast te houden wordt het leven een stuk minder negatief en leer je jezelf aan om dankbaarder en positiever in het leven te staan.

 

Welke onzekerheden ervaar jij op dit moment? En hoe heb je vroegere onzekerheden overwonnen? Laat het me weten in een reactie! 

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter