Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

9 jun 2018

De kunst van het loslaten (voor de echte controlfreaks)

/
Geplaatst door
/
Comments0

Loslaten… Hoe goed ben jij daar eigenlijk in?

Vaak betrap ik mezelf erop dat ik alles graag onder controle heb. Op zich is daar niets mis mee, totdat de drang tot controle te ver doorschiet.

In dit blog ga ik daarom in op de voordelen van de kunst van het loslaten.

loslaten

De perfecte planning

Je herkent de situatie vast wel. Ieder gaatje in je agenda is gevuld en je planning klopt precies. Alles sluit zo mooi op elkaar aan dat het lijkt of alle puzzelstukjes perfect op hun plek vallen.

Je bladert eens door je agenda en een gevoel van voldoening stroomt door je heen; wat een efficiëntie!

Je begint je dag en tussen je eerste twee afspraken gaat het al mis. Je krijgt een lekke band en je hele planning gaat de mist in. Een gevoel van stress en frustratie borrelt op. Kan het dan nooit gaan zoals je in gedachte had?

Loslaten maakt het leven lichter

Wanneer je leert om los te laten, voelt het leven minder zwaar. Je legt jezelf minder hoge eisen op en het leven voelt wat luchtiger. Meer ruimte in je planning en minder hoge verwachtingen zorgen daarbij voor minder stress.

Benieuwd hoe je dat voor elkaar krijgt? Hieronder geef ik je tips om gemakkelijker te kunnen loslaten.

Tips om gemakkelijker te kunnen loslaten

 • Plan een maximaal aantal afspraken per dag in
  Door altijd wat ruimte in je agenda te houden, kan je een tegenslag gemakkelijker opvangen. Daarnaast voel je je een stuk minder gestresst en heb je wat meer ruimte voor spontaniteit.Kom je dus toevallig de buurvrouw tegen op straat? Geen probleem, jij hebt de tijd voor een gezellig praatje!
 • Neem de tijd voor jezelf
  Zorg ervoor dat je iedere dag “me-time” reserveert. Dat hoeft niet veel te zijn, maar zorg ervoor dat je iedere dag even een momentje voor jezelf pakt om tot rust te komen. Neem bijvoorbeeld een bad, of mediteer. Door goed voor jezelf te zorgen en iedere dag even te ontstressen, kun je drukte en stress makkelijker loslaten.
 • Maak je niet te druk over zaken uit het verleden of de toekomst
  Je leeft in het nu, focus je daarom ook op het heden. Door meer Mindful te leven geniet je meer van het leven. Het gaat daarbij natuurlijk wel om het vinden van de juiste balans, ga dus niet roekeloos leven.
 • Geef de controlfreak in jezelf de ruimte
  Plannen is helemaal niet erg. Al vanaf de basisschool worden we gestimuleerd om ons leven te plannen en gedisciplineerd te zijn. Gebruik deze skill, maar sla er niet in door.
 • Accepteer dat het leven onzeker is
  Accepteer dat het leven vol verassingen zit. Je kunt niet weten wat er in de toekomst op je pad komt. Probeer daar van te genieten, stel je namelijk eens voor hoe saai het leven zou zijn als je alles al wist!

Moeite met loslaten

Tips om beter te kunnen loslaten kun je altijd geven. Er daadwerkelijk naar gaan leven is echter een ander verhaal.

Heb jij moeite met loslaten? Laat het me weten in de reacties!

Ontvang ons gratis Ebook!

Download direct ons gratis Ebook t.w.v. € 17! Laat je email achter en je kan meteen beginnen met lezen! Ook word je gratis lid van onze nieuwsbrief met leuke Yoga tips en info!

Laat een reactie achter