Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

24 feb 2021

Kapha dieet & lifestyle – blijf in balans in het kapha seizoen!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Een Kapha dieet. In deze tijd van het jaar helpt het je goed om in balans te blijven. Maar ook tips voor de rest van je levensstijl zijn niet overbodig in deze tijd van verandering.

De tweede helft van de winter is namelijk aangebroken en binnen de Ayurveda betekent dat een overgang van het Vata seizoen naar het Kapha seizoen.

Genoeg reden dus om eens stil te staan bij de kenmerken van dit seizoen en hoe je Kapha in balans kunt houden. We bespreken onder andere:

 • Hoe Ayurveda de wisseling van de seizoenen uitlegt
 • Wat Kapha precies is
 • Hoe je Kapha weer in balans brengt

En nog veel meer!

kapha dieet

Wisseling van de seizoenen

Deze tijd van het jaar is voor ons de perfecte tijd om de natuur te volgen en ons over te geven aan de stilte van het seizoen.

De winter is een tijd voor wijsheid, een tijd voor reflectie, het zetten van intenties, winterslaap en innerlijke focus.

Wat is er lekkerder dan met een goed boek en een mok warme thee op je bank plaats te nemen? Maar de winter is ook het seizoen waarin veel mensen zich een beetje somber voelen.

Volgens het ritme van de natuur zijn de late winter en lente de seizoenen waarin Kapha van nature het meest prominent aanwezig is in je lichaam.

De eigenschappen van Kapha zijn koud, zwaar, olieachtig en stagnerend en kunnen je het gevoel geven dat je nooit meer uit bed wilt komen.

Hoewel het terugtrekken in je ziel een natuurlijk iets is om te doen in de winter, willen we dat evenwicht van Ying en Yang-energie, van actie en rust behouden om gezond, gelukkig en energiek te blijven.

Dus hier een aantal tips om die winterblues te vermijden en vol energie aan de lente te beginnen!

Wat is Kapha (in een notendop)?

Kapha bestaat uit de elementen aarde en water en het is de kracht van groei en voeding. Kapha geeft het lichaam stabiliteit, bouwt de stucturen en zorgt voor smering van weefsels en gewrichten.

Als je kijkt naar de kwaliteiten van Kapha dan kan je je voorstellen dat wanneer Kapha zich in je lichaam opbouwt, je je ook zwaarder, vermoeider en lethargischer kan gaan voelen.

Energiedips, opbouw van slijm (verkoudheid) en een zwaar gevoel in de maagstreek zijn ook tekenen van een teveel aan Kapha in je systeem.

Het is daarbij ook belangrijk om zogenaamde “energy leaks” tegen te gaan, oftewel dingen die je energie opslurpen. Hieronder vertelt Rolf je daar wat meer over.

Hoe breng je Kapha in Balans?

Om Kapha in balans te houden, gebruiken we de tegenovergestelde eigenschappen van Kapha. Bestrijd de zware, koude en olieachtige eigenschappen met lichte, droge en verwarmende substanties.

Als Kapha dominanter wordt zul je naast de fysieke effecten van een zwaarder en lethargischer gevoel, waarschijnlijk ook merken dat je de neiging hebt om meer vast te houden aan bestaande routines of gewoonten.

Je bent kortom minder makkelijk in beweging te brengen op allerlei vlakken. Je zintuigen hebben dan extra stimulatie nodig door nieuwe beelden, geluiden en ervaringen!

Door een kapha dieet te volgen, dat wil zeggen dingen je dieet aan te passen naar waar je in dit seizoen behoefte aan hebt en veranderingen in je levensstijl aan te brengen, kun je de balans in je leven hervinden.

Het kapha dieet en aanvullingen daarop door middel van een passende levensstijl, bespreken we graag hieronder:

Kapha dieet

 • Integreer de scherpe smaak in je kapha dieet. Deze smaak is samengesteld uit de elementen vuur & lucht die Kapha direct bestrijden. Ook de bittere smaak, denk aan bladgroenten, is een goede toevoeging aan je dieet.
 • Voeg verwarmende kruiden zoals gember, kaneel, komijn, zwarte peper en andere veel voorkomende keukenkruiden toe aan je eten. Dit verwarmt je lichaam van binnenuit en stimuleert je spijsverteringsvuur. Beperk het gebruik van zout. Als je je slaperiger en zwaarder begint te voelen, voeg dan meer scherpe kruiden toe, zoals cayennepeper en chilipeper.
 • Gebruik honing als zoetstof. Honing heeft een wrange smaak en een schrapend/reinigend effect.
 • Vermijd yoghurt, vooral ’s ochtends als het Kapha-tijd van de dag is. Verminder of vermijd ook harde kaas, rood vlees, witte koolhydraten en noten, aangezien deze voedingsmiddelen zeer vergelijkbare eigenschappen hebben aan Kapha.
 • Vermijd tussendoortjes tussen maaltijden.

Aanvullingen op het Kapha dieet

 • Focus op geven, delen en loslaten. Deel de overvloed die je van nature hebt.
 • Breng genoeg lichaamsbeweging in je routine, vooral dynamische bewegingen zoals joggen of een lekkere vinyasa yoga les. Beweeg tot het zweet zich begint te vormen op je voorhoofd. Concentreer je bij yoga asana op houdingen die het Kapha-gebied in je lichaam stimuleren, zoals hartopeners, twists en zijwaartse strekkingen.
 • Voeg verwarmende pranayama toe aan je routine, zoals kapalabhati en bhastrika.
 • Borstel uw hele lichaam af met een droge borstel voordat je gaat douchen. Gebruik een borstel met natuurlijke haren om jezelf mentaal, energetisch en fysiek in beweging te krijgen door de bloedsomloop en het lymfestelsel te stimuleren. Dit wordt vooral in het vroege voorjaar aanbevolen!
 • Als je je zwaar of verdrietig voelt, maak dan een wandeling naar de opkomende zon om te voelen dat elke dag een nieuwe kans is.

In het vroege voorjaar, wanneer de lucht warmer wordt en de zon meer kracht krijgt, wordt de Kapha in je lichaam vloeibaar.

Het vroege voorjaar is het perfecte moment om een ​​lentereiniging te doen en je lichaam te ondersteunen bij het verdrijven van overtollige Kapha. Een lentereiniging is ook een uitstekende manier om hooikoorts en allergieën te voorkomen.

Ben je benieuwd naar zo’n detox en lijkt het je fijn dit in een groep, online en onder begeleiding te doen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief op www.tripti.earth.


Dit is een gastblog van Karen van tripti.earth

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter