Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

25 mrt 2024

Afvallen met het kapha dieet & lifestyle

/
Geplaatst door
/
Comments0

Om in balans te blijven, kun je – als dat nodig is – een Kapha dieet volgen. Voor veel mensen is het einde van de winter een goed moment om Kapha iets te verlagen en af te vallen dankzij aanpassingen in voeding én levensstijl.

kapha dieet

Wat is een Kapha dieet?

Een Kapha-dieet is een voedingsplan dat is gebaseerd op de principes van de Ayurvedische geneeskunde, een traditionele gezondheidsleer uit India.

Volgens de Ayurveda worden we beïnvloed door drie Dosha’s: Vata, Pitta en Kapha

Te veel Kapha in je lichaam wordt geassocieerd met overgewicht. Een Kapha dieet richt zich op het balanceren van de Kapha-energie door voedingsmiddelen te kiezen die de eigenschappen van Kapha (zwaar, vet, zoet en koud) verlagen.

Lees verderop in dit artikel meer over welke specifieke dingen je kunt eten om Kapha te verlagen.

Wat is Kapha?

Kapha bestaat uit de elementen aarde en water en het is de kracht van groei en voeding. Kapha geeft het lichaam stabiliteit, bouwt de structuren op en zorgt voor smering van weefsels en gewrichten.

Als je kijkt naar de kwaliteiten van Kapha, dan kan je je voorstellen dat wanneer Kapha zich in je lichaam opbouwt, je je ook zwaarder, vermoeider en lethargisch kan gaan voelen.

Energiedips, opbouw van slijm (verkoudheid) en een zwaar gevoel in de maagstreek zijn ook tekenen van een teveel aan Kapha in je systeem.

Het is daarbij ook belangrijk om zogenaamde “energy leaks” tegen te gaan, oftewel dingen die je energie opslurpen. Hieronder vertelt Rolf je daar wat meer over.

Wanneer is Kapha het meest aanwezig?

De late winter en de lente zijn de seizoenen waarin Kapha van nature het meest prominent aanwezig is in je lichaam. De winter is een tijd voor wijsheid, een tijd voor reflectie, het zetten van intenties, winterslaap en innerlijke focus.

Wat is er lekkerder dan met een goed boek en een mok warme thee op je bank plaats te nemen? Maar de winter is ook het seizoen waarin veel mensen zich een beetje somber voelen.

De eigenschappen van Kapha zijn koud, zwaar, olieachtig en stagnerend en kunnen je het gevoel geven dat je nooit meer uit bed wilt komen.

Hoewel het terugtrekken in je ziel een natuurlijk iets is om te doen in de winter, willen we dat evenwicht van Yin en Yang-energie, van actie en rust behouden om gezond, gelukkig en energiek te blijven.

Dus hier een aantal tips om Kapha weer in balans te brengen en vol energie aan de lente te beginnen!

Hoe breng je Kapha in balans?

Om Kapha in balans te houden, gebruiken we de tegenovergestelde eigenschappen van Kapha. Bestrijd de zware, koude en olieachtige eigenschappen met lichte, droge en verwarmende substanties.

Als Kapha dominanter wordt, zul je naast de fysieke effecten van een zwaarder en lethargisch gevoel waarschijnlijk ook merken dat je de neiging hebt om meer vast te houden aan bestaande routines of gewoonten.

Je bent minder makkelijk in beweging te brengen op allerlei vlakken. Je zintuigen hebben dan extra stimulatie nodig door nieuwe beelden, geluiden en ervaringen!

Door een Kapha dieet te volgen (dat wil zeggen dingen in je dieet aan te passen naar waar je in dit seizoen behoefte aan hebt en veranderingen in je levensstijl aan te brengen) kun je de balans in je leven hervinden. – Rolf

Naast het volgen van een dieet kan ook je Yoga practice bijdragen aan het in balans brengen van Kapha. Op het HWY practice platform vind je een les die hier heel geschikt voor is, omdat hij speciaal gericht is op het begin van de lente. 

Lente

Afvallen met het Kapha dieet

Als Kapha dosha bij jou dominant aanwezig is, dan is de kans groot dat je je aangetrokken voelt tot koolhydraten en suikers. Als je daaraan toegeeft, kan zich dat uiten in overgewicht, waardoor je daarna wellicht weer wil afvallen.

Het is daarom voor Kapha types belangrijk goed op de voeding te letten. Zo voorkom je grote schommelingen in je gewicht.

Het Kapha-dieet moedigt warme, lichte en droge voedingsmiddelen aan, zoals gekookte groenten, granen, peulvruchten en kruiden met verwarmende eigenschappen.

Het vermijdt zuivelproducten, suiker, vetrijk voedsel en koude gerechten.

 • Integreer de scherpe smaak in je Kapha dieet. Deze smaak is samengesteld uit de elementen vuur & lucht die Kapha direct bestrijden. Ook de bittere smaak, zoals in bladgroenten, is een goede toevoeging aan je dieet.
 • Voeg verwarmende kruiden toe aan je eten, zoals gember, kaneel, komijn en zwarte peper.. Dit verwarmt je lichaam van binnenuit en stimuleert je spijsverteringsvuur. Beperk het gebruik van zout. Als je je slaperiger en zwaarder begint te voelen, voeg dan meer scherpe kruiden toe, zoals cayennepeper en chilipeper.
 • Gebruik honing als zoetstof. Honing heeft een wrange smaak en een schrapend/reinigend effect.
 • Vermijd yoghurt, vooral ’s ochtends als het de Kapha-tijd van de dag is. Verminder of vermijd ook harde kaas, rood vlees, witte koolhydraten en noten, aangezien deze voedingsmiddelen zeer vergelijkbare eigenschappen hebben als Kapha.
 • Vermijd tussendoortjes tussen maaltijden.
 • Vermijd gefrituurd eten, veel olie en suikers.

Leefstijltips voor Kapha types

 • Focus op geven, delen en loslaten. Deel de overvloed die je van nature hebt.
 • Breng genoeg lichaamsbeweging in je routine, vooral dynamische bewegingen zoals joggen of een lekkere Vinyasa yogales. Beweeg tot het zweet zich begint te vormen op je voorhoofd. Concentreer je bij Yoga op houdingen die het Kapha-gebied in je lichaam stimuleren, zoals hartopeners, twists en zijwaartse strekkingen.
 • Voeg verwarmende pranayama toe aan je routine, zoals kapalabhati en bhastrika
 • Borstel je hele lichaam af met een droge borstel voordat je gaat douchen. Gebruik een borstel met natuurlijke haren om jezelf mentaal, energetisch en fysiek in beweging te krijgen door de bloedsomloop en het lymfestelsel te stimuleren. Dit wordt vooral in het vroege voorjaar aanbevolen!
 • Als je je zwaar of verdrietig voelt, maak dan een wandeling naar de opkomende zon om te voelen dat elke dag een nieuwe kans is.

In het vroege voorjaar, wanneer de lucht warmer wordt en de zon meer kracht krijgt, wordt de Kapha in je lichaam vloeibaar.

Het vroege voorjaar is het perfecte moment om een ​​lentereiniging of detox te doen en je lichaam te ondersteunen bij het verdrijven van overtollige Kapha – een perfect moment om als Kapha type af te vallen.

Een detox is ook een uitstekende manier om hooikoorts en allergieën te voorkomen.

Wat merk jij van de Kapha-energie in je lichaam? Lukt het jou om elke lente de balans weer te vinden? Laat je horen in de comments!


Dit is een gastblog van Karen van tripti.earth

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter