Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

20 jan 2018

Verandering van oude gewoontes – Hoe doe je dat?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Julia Vergeer van BeleefWatJeEet.nl


Verandering van oude gewoontes!

Het is januari. Het begin van een nieuw jaar. Nieuwe doelen, nieuwe intenties. Misschien wil jij afscheid nemen van bepaalde gewoontes. Maar dat kan nog best lastig zijn. Soms zit je vast in een bepaald patroon dat het best moeilijk is om iets anders te gaan doen. Je wilt graag afvallen, gezonder gaan eten, stoppen met roken of bijvoorbeeld eerder naar bed gaan.

Al deze veranderingen kun je alleen bereiken als je het zelf wilt. Je moet er zelf echt klaar mee zijn. Iedereen kan jou van alles opleggen maar dan verval je heel snel weer in je oude patroon. Vaak zorgen patronen voor stagnatie in je lichaam en geest. Je wilt wel maar hebt geen idee hoe. Het is dan lastig om de mogelijkheden te zien die er zijn.

Ik zie dit vaak in mijn praktijk en help mijn clienten dan om de andere kant te bekijken. Te kijken naar de mogelijkheden die er wel zijn en die bij hun passen.

Hoe doe je dat dan, veranderen?

Allereerst moet je ervan uitgaan dat verandering tijd kost. Het kost 21 dagen om aan een nieuwe gewoonte te wennen en pas na 100 dagen is het daadwerkelijk nieuw gedrag. Het gaat niet zonder slag of stoot. Als je iets wilt veranderen in je leven kijk dan naar specifieke acties die er nodig zijn om jouw doel te bereiken.

Vervolgens heb je discipline nodig, discipline om jouw doelen te gaan bereiken. Maarrrrrr absoluut met mededogen, wees niet te streng voor jezelf. Als het even niet gaat zoals jij zou willen, wees dan blij met wat je wel al hebt bereikt.

Kijk naar de positieve dingen, niet de negatieve. En hoe oncomfortabel de verandering in het begin ook zal zijn, het is allemaal nodig om tot die positieve nieuwe gewoonte te komen.

Als jouw nieuwe gewoonte een gezondere leefstijl is, is het wellicht soms erg lastig om steeds weer die juiste keuzes te maken. En dan bedoel ik eigenlijk dat het lastig is om al die verleidingen te weerstaan, en bijvoorbeeld toch voor groenten te kiezen in plaats van die verleidelijke snack.

Verleidingen tot ongezond eten en drinken, ze zijn er de hele dag door. Neem nou bijvoorbeeld de supermarkt. Overal vind je ongezonde dranken en sappen met de meest uitnodigende etiketten, terwijl het vaak beter kan zijn om bijvoorbeeld gewoon voor water te kiezen.

Help! Keuzes, keuzes, keuzes… hoe maak je de gezonde keuzes in die overvolle schappen?

Gezonde keuzes in de supermarkt

Met deze tips wordt de keuze een stuk makkelijker in de supermarkt;

  1. Ga voor puur en echt. Het echte werk dus! Kies zoveel mogelijk voor onbewerkte producten. Dus bijvoorbeeld roomboter in plaats van margarine. Liever dat het brood wat vers is in plaats van het brood waar op het etiket allemaal onbekende ingrediënten staan. Zo weet je in ieder geval wat je binnenkrijgt.
  2. Gebruik je ‘gezonde’ verstand. Vermijd producten met een lange ingrediëntenlijst waarvan je de namen niet eens herkent.
  3. Lees de etiketten. Vermijd suikers en zoveel mogelijk de E-nummers. Laat je vooral niet misleiden door alle gezondheidskreten.
  4. Ga voor vers. Verse producten hebben geen ingrediëntenlijst, en dat is ook niet nodig. Wat je ziet, is wat je krijgt!

Probeer deze tips je eigen te maken en je er aan te houden. Je bent namelijk echt wat je eet. Als jij ‘rommel’ eet, dan besta je uit ‘rommel’. Als je weet dat je lichaam ontstaat uit voedsel en ook door voedsel in stand wordt gehouden, ga je anders naar eten kijken.

Elke cel in je lichaam wordt gevoed door bouwstoffen uit je eten. Dus als er iets in je lichaam niet goed loopt en je wilt dat veranderen, dan is het aan te raden eerst naar je voeding te gaan kijken. Een gezond dieet is de basis voor zelfontwikkeling!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter