Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

13 mei 2014

Kinderyoga les voor een kind met Syndroom van Down

/
Geplaatst door
/
Comments4

Kinderyoga les voor een kind met Syndroom van Down kan in het begin iets afwijken van de structuur van een ‘normale’ Kinderyoga les. Toch kun je op den duur ook samen de Kinderyoga les uitvoeren.

Eerder beschreven we al waarom Yoga geschikt is voor een kind met Downsyndroom. 

Hieronder meer informatie over hoe je begint met Kinderyoga voor een kind met Syndroom van Down en waar je op moet letten.

kind met syndroom van down

Photo credit: annikaleigh (flickr)

Beginnen met Kinderyoga voor een kind met Syndroom van Down

Wanneer men start met de les voor een kind met Syndroom van Down wordt aangeraden te beginnen met het opbouwen van een band. Bij hele kleine kinderen kun je bijvoorbeeld beginnen met het masseren van de voeten.

Vraag hierbij wel eerst of je diegene mag aanraken. Forceren is uit den boze. De botten zijn nog minder ontwikkelt, dus het is belangrijk om rustpauzes in te lassen.

Onderdelen van een Yoga les voor een kind met Syndroom van Down

Bij een Kinderyoga les komen verschillende onderdelen aan bod:

1. Asana (houdingen). Het is de bedoeling om ontspanning in een houding te vinden. Concentratie is daarbij van groot belang. Er zijn honderden Asana’s, met allemaal verschillende variaties. Er zijn zowel actieve als passieve houdingen.

2. Pranayama (adem oefeningen). Hiermee wordt de totale ademhaling bedoeld. Daardoor komt er meer zuurstof in het bloed. Door goed in te ademen en de uitademing langer te maken, maak je optimaal gebruik van de longen. Dit zorgt voor meer energie.

3. Kriya (reinigingsoefeningen) . Doormiddel van yoga en meditatie kun je ervoor zorgen dat het karma geneutraliseerd wordt. Dit kunnen chantings, handoefeningen en oogoefeningen zijn. Oefeningen waarbij de spieren en organen gemasseerd worden.

4. Savasana (diepe ontspanning). Hierbij past men een totale ontspanning van 10 tot 20 minuten toe. Je gaat op je rug liggen, met de handpalmen naar boven. Voeten naast elkaar en deze vallen een beetje naar buiten.

Visualisatie en meditatie staan centraal. Door diepe ontspanning neemt je lichaam alle eerder gedane oefeningen goed in zich op. Belangrijk om na de inspanning, totale ontspanning toe te passen.

Waar moet ik op letten bij Yoga les voor een kind met Syndroom van Down?

Er zijn een aantal punten die je kunnen helpen, om de Yoga les zo optimaal mogelijk te kunnen laten verlopen voor een kind met Syndroom van Down:

1. Het is van belang dat de docent duidelijk en in niet te lange zinnen spreekt. Mogelijk wordt de taal visueel ondersteund. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pictogrammen. Kinderen met het Syndroom van Down kunnen slechtziend of slechthorend zijn.

2. De motorische ontwikkeling bij kinderen met het Syndroom van Down, loopt vaak wat gestaag. Een verlaagde spierspanning, een slechte houding en een extreme beweeglijkheid van de gewrichten vallen het meeste op.

Bij de halswervels kan door een te slappe band, slapte van de halsspieren en een botafwijking van de tweede halswervels een instabiliteit ontstaan.

Ook hebben kinderen met het Syndroom van Down een verhoogde kans op hartproblematiek. Deze kan levensbedreigend zijn, of het kind kan hier een zware operatie voor gehad hebben. Laat je dus van tevoren goed inlichten.

Zorg ervoor dat je rekening houdt met eventuele complicaties die kinderen met het Syndroom van Down kunnen hebben. Ook tijdens het uitvoeren van de oefeningen.

3. Het is de bedoeling dat de oefeningen in kleine stapjes worden voorgedaan. Een kind met het Syndroom van Down leert in kleine stapjes, waarbij eventueel visualisatie aan bod komt.

4. Veel complimenten, herhaling en feedback helpt.

5. Wees voorspelbaar, zodat het kind vooraf weet wat er gaat gebeuren. Zorg er vooraf voor dat alles klaar staat.

6. De les met de bijbehorende houdingen (Asana’s) worden op een speelse manier toegepast. Natuurlijke objecten komen aan bod binnen de thema’s van een Kinderyoga les.

Ook deze thema’s worden aangesloten bij het desbetreffende ontwikkelingsstadium.

Let er bij kinderen met het Syndroom van Down wel op, dat het thema niet de overhand neemt. Houd de oefeningen in het begin zo basis mogelijk, zodat het kind goed weet waar het aan toe is.

7. Bouw een band op met het kind. Zorg dat het kind zich veilig voelt en aanwezig is in een veilige, rustige ruimte met veel frisse lucht.

8. Binnen de lesopbouw van een Kinderyoga les komen verschillende onderdelen aan bod. Asana (houdingen), Pranayama (adem oefeningen), Kriya (reinigingsoefeningen) en Savasana (diepe ontspanning) staan centraal.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

4 Responses

  1. Lynn

    Beste Melanie,

    Ik ben Lynn en ik ben student aan de artesis plantijn hogeschool in Antwerpen. Als toekomstige orthopedagoog, wil ik de voordelen van yoga bij mensen met down syndroom onderzoeken. Geeft u zelf nog lessen of workshops waar ik kan observeren of weet u ergens in de buurt iets zijn? Groetjes Lynn

    1. Melanie

      Hi Lynn,
      Dankjewel voor je reactie!
      Wat ontzettend mooi dat je dit onderzoek wilt gaan doen.
      Helaas geef ik op dit moment geen lessen of workshops omtrent Yoga en het Syndroom van Down en weet ik ook geen adresje in de buurt van Antwerpen. Maar dat wil natuurlijk helemaal niet zeggen dat ze er niet zijn. Hopelijk kun je snel een geschikt plekje vinden! Heel veel succes ermee 🙂

Laat een reactie achter