Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

13 mei 2014

Is Yoga geschikt voor een kind met Downsyndroom?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Yoga voor een kind met Downsyndroom, is dit mogelijk? Wij zijn er erg enthousiast over, omdat in de loop der jaren al veel positieve effecten worden ervaren door het beoefenen van Yoga.

Zeker ook voor een kind met Downsyndroom werkt Kinderyoga positief. Er zijn vele voordelen te noemen. Zo is bewezen dat kinderen sneller spierkracht op kunnen bouwen, het evenwicht gestimuleerd wordt en flexibiliteit ontwikkelt.

Ook kun je doormiddel van oogoefeningen de hersenhelften trainen en ontwikkelen, of het kind leren doormiddel van ontspanningsoefeningen te ontspannen.

Wat is belangrijk bij Yoga met een kind met Downsyndroom?

Bij een kind met Downsyndroom heb je, net als bij alle andere kinderen, te maken met een uniek persoon. Ieder kind is anders.

Een kind met Downsyndroom bevindt zich vaak in een ander ontwikkelingsstadium dan andere kinderen van dezelfde leeftijd.

Het blijft moeilijk in te schatten in welk ontwikkelingsstadium het kind met Downsyndroom zich bevindt. De leeftijd geeft namelijk niet aan wat het daadwerkelijke ontwikkelingsstadium is.

Daarom is het belangrijk dat het kind, voordat het begint met Yoga, eerst goed te observeren. Denk hierbij ook aan vastgestelde vragenlijsten. Ook is overleg met ouders en verzorgers van groot belang.

Je let er bij deze observatie bijvoorbeeld op of het kind kan zitten, staan en lopen. Hoe ver is het kind met betrekking tot de spierkracht. Verder bekijk je de voeten en kracht in de nek. Ook kijkt men naar reflexen, flexibiliteit en de opbouw van de botten.

Door een goed en totaal beeld van het kind te krijgen, kun je goed vaststellen in welk ontwikkelingsstadium het kind het beste past. En kun je een zo goed mogelijke aanpak opstellen. Ook kun je van daaruit bepalen of het kind individuele aanpak nodig heeft, of kan functioneren binnen groepsverband.

Hieronder vertellen we je graag meer over het ontwikkelingsstadium van een jong kind met Downsyndroom.

Ontwikkelingsstadium van het jonge kind met Downsyndroom

Bij kinderen met het Syndroom van Down is het goed om te bekijken in welk ontwikkelingsstadium het kind zich bevindt. Een kind van 6 jaar, kan zich namelijk in het ontwikkelingsstadium van 6 maanden tot 1 jaar bevinden.

Naar aanleiding van deze vaststelling, kan het kind instromen binnen het juiste ontwikkelingsstadium en de daarbij behorende Kinderyoga aanpak.

Geboorte tot 6 maanden: Vaak een vast stramien van elf oefeningen. Het kind is passief tijdens deze yoga sessie. Absorbeert de voordelen van de oefeningen. Het kind heeft vaak geen basis motoriek. Kinderen met het Syndroom van Down beginnen vaak in dit stadium.

6 maanden tot 1 jaar: In dit stadium worden veel van dezelfde oefeningen aangeboden, net als bij het voorgaande stadium. Maar hierbij komen ook basis Asana’s aan bod. Sommige Asana’s worden al door het kind zelf gedaan, waarbij de docent alleen ondersteuning biedt. Als het kind al in staat is een klein gedeelte zelf uit te voeren, mag het starten in dit stadium.

1 tot 2 jaar: Het kind kan steeds meer oefeningen zelf uitvoeren. Sommige oefeningen lukken helemaal zelf, andere alleen nog met een hand. De docent houdt wel in de gaten dat de oefeningen prettig aan blijven voelen bij het kind.

Een kind dat alleen kan zitten, staan en lopen met een klein beetje assistentie, mag beginnen in dit stadium.

2 tot 3 jaar: Zoveel mogelijk zelf uitvoeren staat in dit stadium centraal. In dit stadium kan het kind de docent ook beter nadoen. Door na te doen leert het kind het beste.

De docent biedt zo min mogelijk assistentie. De basis Yoga routine wordt aangeboden.

Een kind mag in dit stadium beginnen als het beschikt over goede spierkracht en reflexen. Het kind moet zelfstandig kunnen staan en lopen, de docent goed kunnen volgen en nadoen.

Een professional inschakelen bij Yoga voor een kind met Downsyndroom

Wij raden het ten zeerste aan om bij een kind met Downsyndroom een professional in te schakelen.

Beweging kan (grote) risico’s met zich meebrengen bij kinderen met Downsyndroom. Een professional zorgt ervoor dat het kind op een juiste en gerichte manier Yoga beoefent.

Zo kun je op een verantwoorde manier de positieve effecten ervaren.

Meer weten? Neem dan gerust eens contact op met onze Kinderyoga docente Melanie

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter