Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

19 sep 2021

30 yogahoudingen tegen stress – wat is jouw favoriet?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Ervaar je veel stress? Dan kan yoga jou hierbij helpen! Door iedere dag een aantal van deze yogahoudingen uit te oefenen zorg je ervoor dat je de dag weer aan kunt.

Hieronder vind je een top 30 yogahoudingen tegen stress!

Yogahoudingen tegen stress

1.Kindhouding

De kindhouding is een van de eenvoudigste yogahoudingen die stress kan tegengaan. Door je schouders te ontspannen zak je steeds dieper in de houding en kun je vrijer gaan ademen.

2.Lotushouding

De Lotushouding is een zittende houding. Je gaat hiervoor op de grond zitten en legt beide voeten op je bovenbenen. Kijk wat jouw lichaam aan kan zodat je ook daadwerkelijk kunt ontspannen.

3.Gebroken kaars

Bij de Gebroken Kaars lig je op je rug met je benen tegen de muur omhoog gestrekt. Je nek zal door het strekken van het hoofd gaan ontspannen. Binnen vijf minuten ben je weer helemaal ontspannen!

4.Knieën naar de borst

Bij deze oefening moet je ook op je rug blijven liggen. Je knieën gaan naar de borst en met je handen houd je de knieën vast. Je sluit hierbij je ogen en gaat op je ademhaling letten.

5.Liggende Twist

In de nek en rug merk je het al snel als er stress is. Met de Liggende Twist zorg je dat deze lichaamsdelen aangepakt worden. Per kant houd je ongeveer een minuut vast en je lichaam kalmeert.

6.Cobra houding

Bij de Cobra lig je op je buik. Ook bij deze houding gaat het erom dat je op je ademhaling gaat letten en daarmee voor de algehele ontspanning kunt gaan zorgen.

7.Vooroverbuiging

Vooroverbuigingen brengen je aandacht naar binnen. Met deze houding komt er minder spanning op je rug, mits je de houding niet gaat forceren.

8.Brahmari

Dit is een ademhalingsoefening die perfect is tegen stress. Tijdens de ademhaling ontstaan vibraties waardoor de stress sterk verminderd wordt.

9.1:2 ratio ademen

Ook deze ademhalingsoefening kan jou helpen tegen stress. Je kunt er het beste voor gaan zitten of liggen en telt hoelang een inademing duurt. De uitademing moet twee keer zo lang zijn.

10.Ademfocus meditatie

Bij deze houding blijf je ook zitten. Zo voorkom je nieuwe spanningen. Je sluit je ogen en focust op het ritme van de ademhaling. Probeer je gedachten niet af te laten dwalen.

11.Nekrotaties

Voor de nekrotatie ga je staan met je voeten op heupbreedte. Je merkt dat je spieren langzaam loskomen bij de rotaties en de spanning van je afzakt.

12.Kat-Koe houding

De Kat-Koe houding is een veel toegepaste yogaoefening bij stress. Je gaat op je handen en knieën zitten en ademt op je ademhaling. Door daarbij ook je rug te stretchen vind je maximale ontspanning.

13.Adelaar

De Adelaar is een actievere houding in het rijtje met de beste yogaoefeningen tegen stress. Je moet hiervoor een goede concentratie, focus en balans hebben. Je merkt dat je al snel rustig wordt.

14.Japanse Zithouding

Ook voor de Japanse Zithouding is er een concentratie nodig. Als je stress en spanning voornamelijk in het buikgebied zitten zal deze houding jou kunnen helpen.

15.Liggende vlinder

Bij de Liggende Vlinder kun je jouw ademhaling sturen en verminder je stress. Ook fysieke spanning zal verdwijnen doordat je het heupgebied opent.

16.Alternatieve neusgatademhaling

Je kunt deze oefening uitvoeren als start van de rest van je routine, maar ook tussendoor doen. Je ademt via een van de twee neusgaten, waardoor je concentratie krijgt.

17.Zonnegroet

Bij de Zonnegroet concentreer je je op de wervelkolom. Daarbij moet je met je ademhaling jouw lichaam gaan kalmeren. Het is een oefening waar wel enige tijd overheen gaat voordat je hem goed uitvoert.

18.Schouderstand

De Schouderstand versterkt en balanceert de schildklier. Daarbij gaan de hersenen kalmeren waardoor stress en milde depressies verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

19.Halve Brughouding

De Halve Brughouding is een goede houding tegen slapeloosheid en vermoeidheid. Beiden kunnen ervoor zorgen dat er stress ontstaat. Door een goede nachtrust ben je beter bestand tegen de spanningen van buitenaf.

20.Koeienkop houding

De Koeienkophouding is een goede oefeningen als je vaak aan een bureau zit. Het verbetert namelijk je lichaamshouding, waardoor spanningen op de nek en schouders weggaan. Door het openen van de borst zullen emotionele spanningen ook verminderen.

21.Zittende voorwaartse buiging

Deze yogaoefening tegen stress stimuleert de organen. De spijsvertering verbetert en het gaat vermoeidheid tegen. Daarnaast zijn veel mensen met hoofdpijn erbij gebaat om deze oefening regelmatig uit te voeren.

22.Booghouding

De Booghouding is goed voor een groot aantal lichamelijke klachten. De organen worden gestimuleerd, je rug verbetert en menstruele ongemakken kunnen verminderen. De houding regelmatig toepassen zal je zeker helpen!

23.Berghouding

De Berghouding is zowel fysiek als mentaal een goede yogahouding. Je bewustzijn wordt verhoogd en je geest gekalmeerd. Spanningen en pijn in het lichaam verdwijnen.

24.Diamantzit

Een goede strekking en letten op de ademhaling staan bij deze houding centraal. Deze houding lijkt op de berghouding, maar dan zittend.

25.Omgekeerde lijkhouding

Voor deze houding lig je op je buik en kantel je jouw hoofd. Door je ogen te sluiten en je ademhaling in de gaten te houden, ontspan je volledig.

26.Schouderrol

Dit is een oefening die tussen de werkzaamheden door uitgevoerd kan worden en de spanning bij je schouders weghaalt. Doe deze oefening op het ritme van je ademhaling en je vermindert stress aanzienlijk.

27.Gedraaide kleermakerszit

Door in kleermakerszit te zitten en je hoofd te draaien zorg je ervoor dat de spanning in je nek weggaat. Dit verlaagt het stressniveau aanzienlijk.

28.Blije baby-houding

Happy Baby pose laat je over de grond rollen waardoor je rug licht gemasseerd wordt. De spieren gaan hierdoor meer ontspannen.

29.Brughouding

De Brug lijkt op de halve brug. Alleen in dit geval maak je hem dus helemaal af. Ook deze houding helpt tegen slapeloosheid, wat weer stress kan verlagen.

30.Godin

Een energieke houding tegen stress is de Godin. Door fysiek bezig te zijn kun je gericht gaan werken op je spieren.

Wat is jouw favoriete Yogahouding tegen stress? Of mis je nog belangrijke houdingen in dit lijstje? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter