Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

22 apr 2018

De voordelen van Upavista Konasana

/
Geplaatst door
/
Comments0

Dit is een gastblog van Niki Huntjens van Meraki Yoga


Love it or hate it… de Upavista Konasana. Lange tijd was dit mijn minst favoriete houding, maar dat is gelukkig veranderd! In dit blog deel ik mijn ervaringen en tips, zodat ook jij straks een beetje meer van deze houding houdt 😉

‘Upavista’ betekent ‘gezeten’ en ‘Kona’ betekent ‘hoek’, samen maakt dat dus Zittende Hoekhouding. Upavista Konasana is een zittende vooroverbuiging waarbij je heupen behoorlijk geopend worden.

Upavista Konasana

Hoe voer je Upavista Konasana uit?

Voordat je aan Upavista Konasana begint, is het handig om van te voren een paar houdingen te doen waarin je al voorover buigt en/ of je heupen opent.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan Baddha Konasana, Prasarita Padottanasana en Dandasana (vanuit deze laatst genoemde houding gaan we naar Upavista Konasana toewerken).

  • Begin in Dandasana (draai van tevoren wel een kwartslag op je mat). Spreid beide benen zo wijd mogelijk en zit stevig op je zitbotten (eventueel op een dubbelgevouwen deken). Activeer je voeten, zorg dat je tenen naar het plafond wijzen.
  • Plaats je vingertoppen achter je heupen en duw ze in de mat, terwijl je probeert je bekken naar voren te kantelen.
  • Adem in: lift je bortbeen naar voor en til hem omhoog
  • Adem uit: breng je vingertoppen voor je op de mat en wandel ze naar voor terwijl je je borstbeen naar voor blijft reiken.
  • Adem in, lift dan nog een keer je borstbeen, maak lengte.
  • Adem uit, neem die lengte mee als je vooroverbuigt.
  • Afhankelijk van hoe ver je voorover kunt buigen plaats je handen op de grond of je onderarmen. Kun je je borst en kin naar de mat brengen? Pak dan met je wijs- en middelvinger je grote teen vast.
  • Blijf in ieder geval minimaal 10 ademhalingen in deze houding.
  • Wil je uit de houding? Kom dan heel rustig op een inademing omhoog, neem je tijd.
  • Een fijne houding na Upavista Konasana is Apanasana.

Upavista Konasana

4 voordelen van Upavista Konasana

1. Stretcht de binnen- en achterkant van je benen

Zodra je je benen wijd brengt, merk je meteen de stretch die dit met zich meebrengt. Wanneer je voorover buigt neemt deze stretch alleen nog maar meer toe.

Gebruik je ademhaling hier, op je inademing verleng je je spieren 1mm extra, op je uitademing vind je ontspanning en ruimte om te zakken in de vooroverbuiging. Blijf dit herhalen zolang als goed voelt voor jou.

2. Kalmeert je brein

Door tijdens de houding te focussen op je ademhaling en te zoeken naar plekken in je lichaam waar je wel kunt ontspannen, ontspant je brein.

Pas je Yoga ademhaling toe. Focus je op de plekken in je lichaam die je wel zacht kunt maken, bijvoorbeeld je gezicht.

Door je aandacht te brengen bij de fijne plekken in je lichaam, kun je niet bezig zijn met eventueel minder fijne plekjes.

3. ‘Release’ je liezen

Upavista Konasana is een houding waarbij je ook je liezen goed zult voelen. Blijf op elke inademing verlengen, je kruin naar voor. Houdt op elke uitademing deze ruimte vast en zorg dat je zitvlak stevig in de mat of deken blijft drukken.

Hoe vaker je dit herhaalt, hoe meer dat je zult merken dat je liezen zullen gaan ontspannen en je zo mogelijk iets meer in de houding kunt zakken.

4. Creëert ruimte

Uiteraard creëer je ruimte in je lichaam, doordat dit zo’n intense vooroverbuiging is. Maar naast de “fysieke” ruimte, kun je ook op een andere manier ruimte creëren.

Vaak is het heupgebied een plek waar we onze emotionele bagage opslaan. Ook dit kan maken dat je in een vooroverbuiging en/of heupopener weerstand ervaart. Weerstand hoeft dus niet altijd iets fysieks te zijn.

Wat het ook is wat er opkomt of wat je tegenkomt, laat het er zijn. Blijf rustig en pas je Yoga ademhaling toe.

Aanpassingen en variaties op Upavista Konasana

Upavista Konasana is, zoals ik al eerder schreef, een moeilijke vooroverbuiging. Als je moeite hebt met ook maar een klein beetje vooroverbuigen, dan kun je in deze houding proberen je knieën een beetje te buigen.

Eventueel rol je dekens op en plaats je die onder je knieën ter ondersteuning. Let er wel op dat je knieën altijd in de richting van het plafond blijven wijzen.

Als je het net niet red om je onderarmen op de mat te brengen, kun je ook een bolster of meditatiekussen pakken om je armen op te laten steunen.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter