Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

8 jul 2021

8 Yoga oefeningen bij vermoeidheid

/
Geplaatst door
/
Comments3

Vermoeidheid is iets waar veel mensen zo rond de herfst en winter iets meer last van krijgen.

De donkere en koudere dagen zorgen ervoor dat je soms het gevoel hebt dat je de hele dag wel zou kunnen slapen of onder een dekentje zou willen blijven zitten met een kop thee.

Toch hebben heel veel mensen ook in andere tijden van het jaar last van vermoeidheid. De drukte en stress van het dagelijkse leven zorgt er bij veel mensen voor dat ze uitgeput en vermoeid raken.

Vermoeidheid kan ervoor zorgen dat je weinig meer in beweging komt en in een negatief patroon terecht komt.

Het goede nieuws is dat er altijd iets de doen valt aan vermoeidheid.

“Er valt altijd iets te doen aan vermoeidheid.”

Door jezelf uit dit patroon te worstelen en je richting de yogamat te bewegen, zul je merken dat je beter in je vel zit en energie weer gaat stromen.

Maar niet elke Yoga practice is hiervoor geschikt.

Benieuwd wat wel?

Rol dan je mat uit en doe heerlijk mee met onderstaande acht oefeningen tegen vermoeidheid.

vermoeidheid

1. – 3 versies van de Kindhouding bij vermoeidheid

1. Je mag beginnen in de Kindhouding.

Kijk of je hier voor een aantal ademhalingen kunt blijven, waarbij je jouw focus bij de ademhaling brengt. Kijk of je de ademhaling zo laag mogelijk in het bekken kunt sturen voor ongeveer een minuut.

2. Vervolgens breng je beide handen naar de linkerkant van de mat en open je daarmee de rechterflank van het lichaam. Na een aantal ademhalingen breng je je handen weer richting het midden en vervolgens naar de rechterkant. Nu open je de linkerflank van het lichaam.

Kijk of je je aandacht zoveel mogelijk richting de ademhaling kan brengen in plaats van naar de vermoeidheid die je ervaart.

3. Als laatste versie van de Kindhouding breng je je rechterhand onder je linkerarm door en kom je in een gedraaide versie van de Kindhouding.

Focus je hierbij op de twist die je creëert in het lichaam, zonder teveel met de schouders te willen draaien. Kijk hierbij onder je linkerarm door en blijf voor ongeveer een minuut in deze houding.

Daarna wissel je van kant.

2. – Serie Neerwaartse hond – Plankhouding – Cobra

Na de Kindhouding mag je je tenen richting de mat krullen en je weg vinden in de Neerwaartse Hond. Zorg hier voor lengte in de ruggengraat en kijk of je in deze houding ook bij de Yoga ademhaling kunt blijven.

Op de eerstvolgende inademing kom je in de Plankhouding. Kijk of je hier een ademhaling kan blijven en vervolgens op de uitademing richting de mat kan bewegen. Misschien zelfs wel door Chaturanga.

Inademend open je de borst in de Cobra houding en ook hier blijf je een extra ademhaling. Op de eerstvolgende uitademing kom je dan weer in de Neerwaartse Hond. Kijk of je deze kleine serie nog twee keer kunt herhalen. En eindig dan vervolgens met je buik en voorhoofd op de mat.

Check vervolgens even hoe het met je gaat. Hoe je ademhaling door je lichaam stroomt. En hoe het met je vermoeidheid gesteld is.

3. – Salabhasana bij vermoeidheid

Daarna kom je met armen en benen van de mat af, terwijl je het bekken in de mat duwt.

Misschien lukt het ook om met iedere ademhaling nog iets dieper in de achteroverbuiging te komen. Het openen van de borst in Salabhasana is erg effectief bij vermoeidheid. Hierdoor gaat energie weer stromen.

Na zes ademhalingen breng je vervolgens je benen en armen weer richting de mat en mag je rustig komen zitten.

yoga houdingen bij vermoeidheid

4. – Dandasana

Als je je weg vindt in Dandasana, dan is het heel belangrijk dat je lengte in de ruggengraat creëert en dat je goed rechtop kunt zitten met een kleine holling in de onderrug.

Misschien helpt het je om je ogen even te sluiten en zo de aandacht nog meer richting de ademhaling en de ruggengraat te brengen.

Stel je voor dat je inademend ruimte in de ruggengraat creëert en uitademend die lengte claimt.

5. – Janu Sirsasana bij vermoeidheid

Na deze extensie van de ruggengraat breng je je rechtervoet richting je linker bovenbeen en kom je voorover in Janu Sirsasana.

Kijk of je met aandacht naar voren kan komen en kunt bewegen op de ademhaling. Inademend creëer je opnieuw lengte in de ruggengraat en op de uitademing kijk je of je iets dieper in de vooroverbuiging kunt komen.

Als je voor ongeveer een minuut in de houding bent, mag je rustig en met aandacht wisselen van kant.

yoga bij vermoeidheid

6. – (Dynamische) brughouding

Vervolgens mag je op je rug komen liggen en de voetzolen achter het zitvlak op heupbreedte neerzetten. Je handen liggen naast je lichaam en de handpalmen wijzen naar elkaar toe.

Dan adem je uit. Inademend breng je het zitvlak omhoog richting het plafond en de armen boven je hoofd op de grond.

Uitademend rol je wervel voor wervel af en breng je het zitvlak weer terug richting de mat en je handen naast je.

Kijk of je deze oefening nog vijf keer kunt herhalen en eindig dan met het zitvlak omhoog richting het plafond en de handen in elkaar gestrengeld onder het zitvlak op de grond.

De schouderbladen breng je iets meer naar elkaar toe en je ademt voor nog ongeveer 6 ademhalingen ruimte in het borstgebied.

Hierna rol je wervel voor wervel af richting de mat en blijf je hier even liggen met de focus bij je ademhaling.

7. – Happy baby pose

Vervolgens mag je dan je weg vinden in Happy baby pose, waarbij je de adem zoveel mogelijk richting het bekkengebied brengt.

Stel je dan voor dat de adem alleen in het bekkengebied gecentreerd wordt en adem naar de restrictie die je waar kunt nemen in je lichaam en geest.

Liggende twist, eindontspanning of Yoga Nidra

Als laatste mag je afsluiten met een fijne liggende twist en maak je jezelf klaar voor een korte eindontspanning.

Savasana of een (korte) Yoga Nidra kan hier erg prettig zijn.

8. – Nadi Shodhana voor balans bij vermoeidheid

Een hele fijne afsluiting van deze serie oefeningen bij vermoeidheid, is Nadi Shodhana. Deze Pranayama creëert balans in lichaam en geest en is dus ontzettend fijn om deze practice mee te eindigen.

Gun jezelf dus vooral ook de tijd, misschien zelfs een minuut of tien, om deze oefening met aandacht uit te voeren.

Op ons Practice platform hebben we een uitgebreide uitleg van de pranayama Nadi Shodhana.

Volg ook deze online Yogales met Yoga oefeningen tegen vermoeidheid

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

3 Responses

 1. Lydia

  Hoi!

  Wat fijn om oefeningen tegen vermoeidheid te kunnen doen. Ik ga ze is uitproberen na mijn werk. Heel benieuwd wat voor effect dat heeft:)

  Groetjes, Lydia

 2. Caroline van Montfort

  Ik zou het zo fijn vinden als deze oefeningen ook achter elkaar gefilmd worden, zodat je ze mee kan doen.
  Groetjes,
  Caroline

Laat een reactie achter