Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

16 jan 2019

7 Yoga soorten om het beste uit jezelf te halen!

/
Geplaatst door
/
Comments0

Yoga soorten lopen ontzettend uiteen. Of je nu op zoek bent naar ontspanning, sterker wilt worden, leniger wilt worden, of je ademhaling beter wilt controleren, Yoga heeft het je te bieden.

Hoewel Yoga soorten daarmee erg van elkaar lijken te verschillen, hebben ze één ding met elkaar gemeen, ze helpen je om het beste uit jezelf halen!

In dit blog laat ik je graag kennismaken met verschillende Yoga soorten, en de voordelen die iedere Yogastijl je te bieden heeft.

Yoga soorten

De veelzijdige voordelen van Yoga

Veel Yogavormen vinden hun oorsprong in de Hatha Yoga, waardoor ze vaak een gemeenschappelijk kern hebben en veel op elkaar lijken.

Het is natuurlijk niet voor niets dat we al deze soorten practices allemaal als Yoga zien. Er is iets dat ze met elkaar verbindt, een gemeenschappelijke basis en gemeenschappelijk doel.

Het is ook niet zwart-wit. Veel Yoga soorten hebben verschillende elementen in zich en meerdere voordelen. Afhankelijk van je doelen, kan de ene vorm echter effectiever zijn dan de andere. Daarnaast spelen intentie en de intensiteit waarmee je oefent natuurlijk ook belangrijke rol.

Omdat Yoga soorten zich allemaal richten op andere focusgebieden, biedt iedere Yogavorm wel haar eigen voordelen. Hieronder deel ik deze voordelen graag met je, en welke Yogastijlen hier perfect op aansluiten.

Verbeteren van de ademhaling

De ademhaling is een van de belangrijkste elementen binnen de Yoga. Zowel om een practice optimaal uit te voeren, als diep te mediteren, is controle over de ademhaling essentieel.

Vinyasa Yoga is een Yoga soort die hier perfect op aansluit. Vinyasa Yoga is een dynamische vorm van hatha Yoga, waarbij de asanas vloeiend in elkaar overlopen. Belangrijk daarbij is de ademhaling, hierdoor worden lichaam en geest namelijk met elkaar in verbinding gebracht.

Het doel van Vinyasa Yoga, is om een betere doorbloeding en reiniging van het lichaam te bereiken. Daarnaast vormt het de perfecte basis voor ademhalingsoefeningen en meditaties voor gevorderden.

Yoga soorten om te ontspannen

Ontspannen en ontstressen, zijn voor veel mensen een belangrijke reden om Yoga te beoefenen. Yoga Nidra is een Yoga soort die hier perfect op aansluit. Yoga Nidra is een systematische methode waarbij naar complete fysieke, mentale en emotionele ontspanning wordt toegewerkt.

Tijdens Yoga Nidra werkt je mind op een dieper bewustzijnsniveau, en balanceer je als het ware tussen diepe ontspanning en slaap. Yoga Nidra maakt gebruik van systematische oefeningen en visualisaties om fysiek, mentaal en emotioneel, volledig tot ontspanning te komen.

Naast Yoga Nidra, richt Restorative Yoga zich ook op het vinden van een diepe ontspanning. Het helpt je om een diepe relatie op te bouwen met de stilte, en maakt daarbij vaak gebruik van hulpmiddelen.

Restorative Yoga kan ontzettend uitdagend zijn. Het is zeker in het begin namelijk lastig om echt rust en ontspanning te vinden, en gedachten van je af te zetten die je niet (meer) dienen.

Yoga soorten

Leniger en flexibeler worden

Yoga staat in de buitenwereld vaak bekend als dé manier om leniger te worden. Hoewel Yoga natuurlijk breder is dan alleen dat, is het zeker waar.

Bikram Yoga is een van de Yoga soorten die je goed kan helpen om meer lenigheid te bereiken. Bikram Yoga werkt met 26 yogahoudingen die in een vaste volgorde afgewerkt worden.

Kenmerkend aan Bikram Yoga, is dat deze in een verwarmde ruimte wordt beoefend. Je spieren komen door de warmte beter los waardoor je meer flexibiliteit krijgt. Ideaal dus om aan je lenigheid te werken!

Naast Bikram Yoga, kun je ook flexibeler worden door Yin Yoga te beoefenen. Yin Yoga is razendsnel populair geworden door de veelzijdige voordelen.

Yin Yoga richt zich op het langer vasthouden van asanas waardoor je meer ruimte in je lichaam krijgt, en tegelijkertijd meer ontspanning zult vinden. Deze combinatie spreekt veel Yogi’s aan.

Sterker worden

Waar sommige Yogasoorten meer gericht zijn op ontspanning en diepgang, zijn er ook Yoga soorten die zich meer richten op de fysieke voordelen van Yoga. Power Yoga is hier een perfect voorbeeld van.

Power Yoga is een typische Yang Yoga vorm, en is daarmee de actieve tegenhanger van Yin Yoga. Het gebruikt de basis van Yoga om fysiek fitter te worden, en is daardoor perfect om bijvoorbeeld af te vallen en sterker te worden.

Ashtanga Yoga, kan naast Power Yoga ook gezien worden als een intensievere Yogavorm. Denk daarbij echter niet dat Ashtanga Yoga zich alleen op de lichamelijk aspecten van Yoga richt zoals Power Yoga dat vaak doet.

De bewegingen zijn dynamisch en intensief, waardoor lichaam en geest optimaal samenwerken om optimaal resultaat te behalen.

De beste Yoga soorten voor jou

Nu je een beter inzicht hebt gekregen in de verschillende Yoga soorten, vraag je je vast af welke Yogavorm het best bij je past. Allereerst is het belangrijk om je te realiseren dat je vaak behoefte hebt aan meerdere Yoga soorten om in balans te blijven. Zo kan Power Yoga bijvoorbeeld goed samengaan met Yin Yoga.

Belangrijk bij je keuze voor een of meerdere Yoga soorten, is om je doelen als uitgangspunt te nemen. Waar heb je fysiek en/of mentaal het meeste behoefte aan?

Ben je bijvoorbeeld gestresst, wil je je ademhaling beter controleren, wil je sterker worden, of aan je lenigheid werken? Het antwoord op deze vraag is belangrijk voor het kiezen van je perfecte Yoga soort(en).

Denk dus niet teveel aan waar je goed in bent, of wat je leuk vindt. Vaak heb je namelijk precies behoefte aan dat wat (nog) niet comfortabel aanvoelt 😉 Kies dus niet te weg van de minste weerstand, maar de weg waarop jij het meest progressie denkt te kunnen behalen.

Aan de slag met Yoga

Ben je overtuigd van de voordelen van Yoga, en lijkt het je leuk om nieuwe Yoga soorten op te pakken? Misschien is onze beginnerscursus dan wat voor je, of een van onze andere cursussen!

Welke Yogasoorten beoefen jij, en hoe zorg jij ervoor dat je in balans blijft? Laat het me weten in een reactie onder dit blog 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter