Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

13 jun 2019

Yogamatten voor verschillende Yogastijlen – waar moet je op letten?

/
Geplaatst door
/
Comments0

Yogamatten zijn er in alle soorten en maten. Niet iedere Yogastijl is namelijk hetzelfde, en vraagt daarom om een ander type mat.

Over de jaren heen heeft yoga zich ontwikkeld tot een van de meest populaire vormen waar lichaam en geest samenkomen. Deze populariteit heeft er ook voor gezorgd dat yoga zichzelf heeft doorontwikkeld en er vandaag de dag meer yogastijlen zijn dan ooit.

Ben je erachter welke yogastijl het beste bij jou past? Zorg dan dat je een yogamat aanschaft die goed bij deze stijl past, zodat je alles uit jouw yoga haalt.

yogamatten

Yogamatten voor de intensievere yogastijlen

De yogastijlen die intensiever zijn in uitvoering, zoals Ashtanga yoga, Power yoga en Vinyasa yoga, vragen om een ander soort yogamat dan bijvoorbeeld de rustigere stijlen.

Bij deze yogastijlen zweet je meer en je gebruikt de yogamat intenser. Dit zorgt ervoor dat je het beste een yogamat gebruikt die:

  • Stroever is uit zichzelf

  • Ook stroef blijft tijdens het zweten

  • Een open celstructuur heeft, zodat het vocht wordt opgenomen

  • Niet te zacht is, om een goede balans te houden

Het kan nog een flinke uitdaging zijn om de juiste yogamat te vinden die voldoet aan deze voorwaarden. Zo is een TPE yogamat stroever uit zichzelf en stroever dan veel andere yogamatten tijdens het zweten.

Ook heeft deze mat een open celstructuur, waardoor het vocht wordt opgenomen. Het nadeel van deze yogamat is wel dat de yogamat minder lang meegaat en je moet deze yogamat echt ‘inwerken’ om deze stroever te maken.

Heb je al een yogamat of wil je er eentje die bijvoorbeeld wel een heel leven meegaat (bijvoorbeeld een PVC yogamat)? Gebruik dan een yogatowel of een biologische katoenen yogamat die je over je yogamat heen legt.

Door deze yogaprops te gebruiken glij je niet uit op deze wat gladde yogamat. Ook vang je je transpiratievocht op in de yogatowel of de katoenen yogamat en beide kun je gewoon wassen, wel zo hygiënisch.

De yogamat voor Hot en Bikram yoga

Voor Hot yoga en Bikram yoga geldt hetzelfde voor je yogamat als bij de intensievere yogastijlen.

Omdat Hot yoga en Bikram yoga worden gedaan in een temperatuur tussen de 25 en 40 graden, is niet zweten hier geen optie.

Wat voor een yogamat je ook gebruikt, een yogatowel is sowieso een goed idee bij deze yogastijl.

Yogamatten voor yoga Nidra, Yin yoga of Restorative yoga

Deze yogastijlen zijn rustige stijlen, waarbij je de yogahoudingen langere tijd vasthoudt. Dit zorgt ervoor dat het fijn is dat je een zachte en comfortabele ondergrond hebt.

Bij deze stijlen wil je letterlijk een extra steuntje in je rug voelen. Kies daarom voor een extra dikke yogamat van minimaal 6 mm.

De yogamat om goed in verbinding te staan met de aarde

Vaak beginnen mensen met yoga om de fysieke voordelen en vaak gaan mensen door met yoga om de mentale voordelen. Ondanks dat yoga geen godsdienst is, is yoga wel spiritueel.

Niet dat je spiritueel hoeft te zijn om aan yoga te doen, maar velen yogi’s zijn (of worden) dit wel binnen hun yoga-avontuur.

Om deze spirituele reden vinden zij het fijn om tijdens hun yoga zo dicht mogelijk in contact te staan met de aarde en de natuur.

Herken je dit? Dan is een biologische katoenen yogamat, zoals ze van oudsher in India gebruikten, een goede optie.

Welke yogamat heb ik nodig?

Welke yogamat voor jou goed is, ligt helemaal aan je eigen behoeften en de yogastijl die je beoefent. Wil je een yogamat die volledig aansluit bij de yogastijl?

Of wegen je behoeften aan bijvoorbeeld milieuvriendelijkheid, of in contact staan met de aarde, of een langdurig houdbare yogamat zwaarder dan de yogastijl?

Dan zijn er oplossingen zoals de katoenen yogamat of de yogatowel of een yogadeken die er voor zorgen dat je met jouw yogamat alsnog goed jouw stijl beoefent.

Waar je ook naar op zoek bent, neem eens een kijkje in onze uitgebreide yogamatten collectie. Hier vindt je altijd wat je zoekt!


Dit blog is een bijdrage van Sadhya Deva van Yogashop.nl

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter