Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

20 okt 2014

De Energie van Herfst, Yogatips

/
Geplaatst door
/
Comments2

*Dit is het allereerste gastblog van Esther Goercharn Dijkman. Esther is eigenaresse en Yogadocente bij Solide Yoga en is gespecialiseerd in o.a. de seizoensenergie toegepast in Yoga en in het algemene leven en Hoogsensitiviteit. 

Esther, ga je gang!

In de Herfst merk je dat de natuur zich al langzaam weer gaat terugtrekken. Bij ons gebeurt dit automatisch ook, wij gaan van het uitbundige van de zomer terug naar het naar binnen met de kaarsjes aan en verkiezen een wat passievere stijl van leven.

Buiten verkleuren de bladeren en tegelijk kunnen we onze eigen kleurrijkheid hierin weerspiegelt zien, een bron van dankbaarheid waar je op terug kunt blikken. Waar sta ik nu, wat heb ik bereikt de afgelopen periode?

Dan is het van belang om stil te staan bij wat je niet langer mee zou willen dragen aan ideeën en energieën. Laat deze als oude bladeren los zodat je ruimte maakt voor jezelf om in alle rust van dit najaar te kunnen genieten, op weg naar binnen. Je kunt opruimen wat niet goed meer voor je voelt, materieel maar ook emotioneel.

Zo kun je onnodige energievretende zaken loslaten en de wat lagere energiebalans door dit seizoen benutten om een stapje terug te doen net als de dieren in deze tijd. Primair gebruik je nu je energie om jezelf warm te houden en eet je wat zwaardere maaltijden.

energie

Onrust

De wisseling van voorjaar naar najaar kan een flinke onrust geven. Misschien wil je nog net even putten uit die laatste opgedane energie vanuit de nazomer en wil je alles af hebben. Door de wind, regen en verandering kun je je ook onrustig voelen. Je kunt zelfs een neiging hebben om vanuit die onrust strenger voor jezelf te worden, je zelf te gaan veroordelen en misschien zelfs gaan vergelijken met anderen.

Hieronder volgen wat mooie oefeningen om de balans in jezelf te behouden.

Yogaoefeningen voor de herfst

De Berghouding – Tadasana

Stabiliteit, neutraliteit

In de Berghouding sta je met de voeten op heupbreedte op een stevige ondergrond. Je wordt je bewust van je voeten en waar ze de grond raken. Beweeg wat heen en weer op je voeten, totdat je voor je gevoel stevig gecentreerd staat.

De knieën licht van het slot, het bekken in een neutrale positie, recht onder de ruggengraat, de schouders breed en licht naar achteren gedraaid zodat het borstbeen wordt opgelift. De kruin wijst omhoog, de kin licht ingetrokken en de armen naast het lichaam en de handpalmen naar voren wijzend.

Stel je een berg voor, onverwoestbaar door wat er ook gebeurd aan omstandigheden. Besef je dat alles in het leven veranderlijk is en altijd in beweging is, maar dat jij jij blijft en al die omstandigheden. Jij blijft het centrum en alles draait om je heen, net als een berg.

Sta krachtig en sterk in deze houding. Maak dit beeld nog krachtiger door op een inademing de armen zijwaarts ophoog te tillen en boven het hoofd met uitgestrekte armen de handpalmen tegen elkaar aan te brengen. Affirmatie: ‘ik sta sterk, ik ben verbonden met mijn eigen kern’

Hart Ademing

Acceptatie

In deze tijd van onrust, is het belangrijk vooral liefdevol voor jezelf te blijven. De aantal lichturen die langzaam afnemen, kan menigeen een somber gevoel geven. Het allerbelangrijkste is lief zijn voor jezelf en vooral te accepteren dat het is zoals het is.

Versterk het gevoel van acceptatie door je rechterduim en wijsvinger met elkaar te verbinden. Deze handpositie staat voor loslaten en meegaan met de flow van het leven in plaats van je te verzetten en tegen de stroom inzwemmen.

Ga rustig zitten in een kleermakerszit en leg je linkerhandpalm open op je linkerknie. Je rechterhand met duim en wijsvinger verbonden breng je nu naar het centrum van je borst (Anahata chakra).

Laat de wijsvinger en duim rusten tegen het midden van je borst, alsof je iets vastpakt. Adem een paar keer diep in en uit en begin dan naar je hart toe te ademen, waarbij je voelt dat je meer vanuit je flanken ademt en deze verruimt.

Adem in ‘Acceptatie’, adem uit ‘weerstand’. En blijf zo zitten tot het voor jou genoeg is.

Affirmatie: “Ik accepteer dat alles komt op het moment dat het daarvoor voor mij het meest geschikt is.”

*We horen graag wat je van Esther’s eerste blogpost voor Happy with Yoga vond. Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

  1. Conny

    Hoi Esther,superleuk om je blog te lezen.Heel herkenbaar het stukje over de herfst.En dankje voor de oefeningen die je er bij geplaatst hebt!

Laat een reactie achter