Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

26 aug 2024

Het verschil tussen Yoga & Qigong

/
Geplaatst door
/
Comments0

Wie actief bezig is met yoga, heeft ongetwijfeld ook al van Qigong gehoord. Beide tradities hebben de duizenden jaren doorstaan en hoewel ze belangrijke gelijkenissen vertonen, zijn er ook een aantal principiële verschillen.

Wat moet je weten over Yoga en Qigong en op welke vlakken verschillen ze van elkaar? Hier vind je een antwoord op de belangrijkste vragen.

Yoga en Qigong

Wat is het verschil tussen Yoga en Qigong?

Yoga en Qigong zijn beide belangrijke tradities met als kern de overtuiging dat lichaam, geest en bewustzijn samenwerken en een geheel vormen.

Ondanks het feit dat ze allebei in een ander werelddeel ontstaan zijn, vertonen ze sterke gelijkenissen. Aan de andere kant kunnen we ook een aantal belangrijke verschillen opmerken:

1.Bewegend versus statisch

Een van de belangrijkste verschillen tussen de Westerse Hatha Yoga en Qigong is dat Hatha zich kenmerkt door het uitvoeren van statische oefeningen en houdingen.

Bij Qigong spelen vooral vloeiende, in elkaar overgaande bewegingen een grote rol.

Yoga draagt in die zin dus iets meer bij aan spierontspanning en een diepere ademhaling, terwijl Qigong dan weer zorgt voor een goede harmonie tussen de verschillende spieren, maar ook lichaam en geest, en een betere balans.

Bepaalde vormen van yoga zijn natuurlijk wel fysiek intensiever en dynamischer, zoals Vinyasa Yoga of het moderne Power Yoga.

2.Mate van inspanning en strekking

Een ander belangrijk verschil tussen Yoga en Qigong is dat bij Yoga de spieren maximaal gestrekt worden tijdens het doen van oefeningen.

Je probeert als het ware je eigen fysieke grenzen beetje bij beetje te verleggen, weliswaar zonder het te forceren. Zodra je die hogere spierspanning bereikt hebt, houd je de positie vast en probeer je je te ontspannen.

Bij Qigong strek je je spieren juist met zo weinig mogelijk inspanning en houd je die gestrekte toestand daarbij niet vast.

Het gevolg is dat de gewrichten, spieren en pezen wat minder belast worden en er meer ‘ruimte’ is voor de Qi in je lichaam om zich vrij te bewegen.

Nog een opvallend lichamelijk verschil tussen Yoga en Qigong: bij Yoga houden beoefenaars hun ogen vaker half toe om gemakkelijk te connecteren met hun innerlijke zelf.

Als je aan Qigong doet, is het juist belangrijk dat je met open ogen ver weg kijkt, want dat zou bijdragen aan de bewegingsvrijheid van Qi in het lichaam.

3.Mindfulness bereiken met Yoga of Qigong

Zowel Yoga als Qigon dragen bij aan innerlijke rust, maar het werkt net op een andere manier. 

Bij Yoga is het vooral belangrijk om onthecht te raken van de wereld en alles te zien zoals het is. Dat is het principe van mindfulness, waarbij je je eigen interpretaties van de werkelijkheid opzij zet en terugkeert naar de waarheid.

Je leert met andere woorden om je emoties, angsten en herinneringen hun plaats te geven.

Qigong doet dat ook een beetje, maar brengt je aandacht vooral terug naar je eigen lichaam.

Als je Qigong genoeg beoefent, voel je de Qi-levenskracht als het ware door je lichaam stromen en ondervind je opvallende veranderingen op het fysieke niveau: je wangen krijgen een andere kleur, je blik wordt helderder, etc.

Daarbij raak je tijdens het doen van Qigong in een staat van niet-zijn, waardoor je jezelf overstijgt en de oefening die je doet als het ware zelf wordt. Je verliest het besef van tijd en dat brengt automatisch mindfulness met zich mee. 

Als je een van deze tradities beoefent, komt het er uiteindelijk op neer dat je jezelf ‘overstijgt’ en weer één wordt met de bovenliggende energie of niet-gemanifesteerd bewustzijn.

Wil je zelf ervaren wat de kracht is van mindfulness? Doe dan mee met de online cursus Mindfulness voor het dagelijks leven.

Cursus Mindfulness

Wat is Yoga?

Yoga is een levensstijl waarbij je verschillende oefeningen en technieken gebruikt om te ‘bloeien’ in het leven en de beste versie van jezelf te worden.

Het is volgens de bekendste bronnen al meer dan 5.000 jaar oud, maar de eerste schriftelijke bewijzen van deze traditie dateren van ongeveer 3.500 jaar geleden, met name de heilige Veda’s.

De filosofie achter yoga is geleidelijk aan ontwikkeld en werd voor het eerst samengevat door Patanjali, een Indisch geleerde.

Deze man wordt dan ook gezien als de vader van yoga: zijn bijna 200 yogasoetra’s vormen tot op vandaag de basis van het wereldbekende yogasysteem.

Regelmatig krijgen we bij HWY de vraag wat Yoga nu eigenlijk precies. We namen er daarom een video over op! Check ‘m hieronder.

Yoga in de Westerse wereld

Yoga is een vorm van beweging en een opeenvolging van oefeningen, maar het is in feite vooral een ingesteldheid of levenswijze.

De Westerse vorm van yoga die we tegenwoordig kennen, focust zich vooral op Hatha Yoga, met als doel het creëren van eenheid tussen geest, ziel en lichaam. 

Hatha Yoga vormt dan weer onderdeel van het zogenaamde Raja Yoga-pad en kenmerkt zich vooral door fysieke oefeningen, maar ook ademhalingstechnieken en ontspannende poses.

Tijdens het doen van yoga zijn we aandachtig aan het bewegen. Dit zorgt ervoor dat we meer ruimte krijgen in het lichaam, waardoor we vrijheid krijgen voor een diepere ademhaling en spanningen gemakkelijker uit ons lichaam krijgen. Tegelijkertijd werken we ook aan onze kracht en flexibiliteit. – Rolf

Wil je de positieve effecten van Yoga zelf ook ervaren? En het liefst laagdrempelig, vanuit huis en op een moment dat het jouw uitkomt? Dat kan! Op het HWY practice platform vind je talloze lessen die je op ieder moment van de dag kunt doen.

practice platform

Wat is Qigong?

Qigong heeft in tegenstelling tot Yoga geen Indische, maar een Chinese oorsprong en werd vroeger beoefend achter gesloten deuren in de kloosters van boeddhistische en taoïstische monniken.

Het doel van Qigong was toen al om lichaam, geest en ziel als een geheel te laten samenwerken.

Qigong is heel lang een geheime kunst geweest, omdat de kennis en principes erachter alleen mondeling werden doorgegeven van leraar tot leerling.

Tegenwoordig is er meer over bekend en kunnen mensen van over de hele wereld aan Qigong doen en de voordelen ervan ervaren.

Het principe achter Qigong

De oorspronkelijke benaming van Qigong was Zhineng Qigong (uitgesproken als chineng qigong) en steunt op het principe van Qi, Ch’i, chi of gi  (ook wel prana).

Dit principe stelt dat alles in het universum, of het nu zichtbaar is of niet, een expressie is van Qi of levensenergie, dat de basis vormt van alles wat bestaat en leeft.

Ook door het menselijke lichaam stroomt Qi, via zogenaamde meridianen of energiebanen. Qigong is erop gericht om deze energiestromen in het lichaam te activeren. 

Deze vorm van beweging kenmerkt zich door zachte, vloeiende bewegingen, gecombineerd met een sterke geestelijke focus. Hierdoor kan Qi zich vrij door het lichaam bewegen en worden blokkades weggenomen of zelfs voorkomen. 

Beoefenaars van Qigong worden zich door herhaaldelijke oefeningen ook steeds beter bewust van de energiestromen in hun lichaam en de samenwerking van lichaam en geest.

Net als bij yoga bestaan er verschillende vormen van Qigong, waaronder Tai Chi Tao, Taijiwuxigong en Chi Neng Qigong, elk met hun eigen focus en typische bewegingen.

Conclusie

Yoga en Qigong zijn twee van de oudste filosofische tradities ter wereld en hoewel ze sterk verschillen qua uitvoering en oefeningen, raken ze beide aan dezelfde kernwaarde.

Als je meer onderzoek doet naar beide tradities, wordt al snel duidelijk dat het in feite twee zijden zijn van één medaille. De Hartsoetra, een van de bekendste boeddhistische teksten, verwoordt dit prachtig:

“Vorm is niet anders dan leegte,

Leeg is alle vorm.”

We zouden kunnen zeggen dat Yoga zich vooral richt op de leegte waarin alle vormen vervat zitten. Aan de andere kant laat Qigong je samenvallen met de vorm, waardoor je de leegte vanzelf bereikt.

Hoe verschillend ze dus ook mogen zijn, ze dienen eenzelfde doel: het overstijgen en onthechten van het ‘gecreëerde zelf’ en in contact komen met het ware zelf of de leegte die achter de materiële wereld verborgen zit.


Heb jij weleens Qigong gedaan? Wat zijn jouw ervaringen daarmee? Leuk als je het laat weten hieronder!

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter