Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

4 nov 2014

Restoratieve Yoga, de kracht van rust

/
Geplaatst door
/
Comments0

Restoratieve Yoga, een rustige Yoga vorm, waarbij juist de kracht uit het lang aanhouden van houdingen geput wordt. Het langer aanhouden van houdingen zie je ook terug in Yin Yoga.

Benieuwd waarom juist het lang aanhouden van diverse houdingen zo effectief kan zijn? Hieronder vertellen we je er graag meer over.

restoratieve yoga

Wat is Restoratieve Yoga?

Over het algemeen maak je bij Restoratieve Yoga gebruik van zittende en liggende houdingen.

Hierbij maak je gebruik van diverse hulpmiddelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan yogablokken, meditatiekussens en bolsters. Deze hulpmiddelen kunnen ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk gemak ondervindt in de houdingen.

Verschil tussen Restoratieve Yoga en dynamische Yoga vormen

Soms zul je zelfs voor tien minuten in dezelfde houding blijven. Op dat punt onderscheidt Restoratieve Yoga zich bijvoorbeeld van dynamische en actieve Yoga vormen.

6 Voordelen van Restoratieve Yoga

Op het eerste gezicht zou je misschien denken Restoratieve Yoga helemaal niet zoveel voordeel heeft, omdat je niet zo snel zal zweten of alleen maar zittende en liggende houdingen uitvoert.

Mensen zijn tegenwoordig geneigd om na een drukke werkdag nog even snel de sportschool in te duiken voor flinke inspannende lessen en oefeningen. Inspanning is goed, maar juist ook de ontspanning helpt je om meer uit het leven te halen.

De volgende voordelen brengt Restoratieve Yoga met zich mee:

1. Doordat je lang in een houding blijft zitten of liggen, ervaar je een hele goede en diepe stretch. Je spieren kunnen in het begin weerstand bieden, maar na een minuut geven ze zich aan over. Dit betekent dat je hierdoor meer ruimte kunt krijgen.

2. Restoratieve Yoga kan je helpen om diverse klachten te verminderen. Bijvoorbeeld tijdens een revalidatieperiode of bij het hebben van chronische klachten. Denk bijvoorbeeld aan diverse vormen van reuma. Reumapatienten kunnen veel baat hebben bij het uitvoeren van deze Yoga vorm.

3. Doordat je lang in een bepaalde houding zit of ligt, leer je je lichaam goed kennen. Je observeert waar je ongemakken of knelpunten ervaart. Op deze manier weet je wat je mogelijkheden en aandachtspunten zijn en kun je hier naar handelen.

4. De ademhaling wordt verbeterd. Je leert in een ontspannen sfeer de ademhaling te controleren en op een juiste manier toe te passen. Dit zorgt niet alleen in de Restoratieve Yoga les voor meer ontspanning, maar kan je ook in het dagelijkse leven veel verlichting bieden.

5. Restoratieve Yoga bevordert je meditatie. Je bent namelijk in staat om te ontspannen en je ademhaling onder controle te krijgen.

Ook stretch je de lichaamsdelen die ervoor zorgen dat je gemakkelijk in een comfortabele houding kunt blijven. Hierbij kun je natuurlijk ook gebruik maken van diverse hulpmiddelen.

Al deze punten werken er aan mee dat je op een goede manier je meditatie in kunt gaan.

6. Je leert doormiddel van Restoratieve Yoga te ontspannen. Je laat de spanning los in je lijf en zorgt ervoor dat je je gedachten kunt loslaten. Hierdoor bereik je optimaal contact tussen lichaam en geest.

Ongemakken tijdens Restoratieve Yoga

Restoratieve Yoga kan best confronterend zijn. Je kunt angst en ongemakken ervaren als je lang in een houding ligt of zit. Dit is heel normaal. Probeer in dit geval rustig door te ademen en juist de ongemakken opzij te zetten.

Ook kan het zijn dat tijdens de les je gedachten heel snel afdwalen, omdat je lang in dezelfde houding blijft. Probeer je op het nu te focussen, omdat je op deze manier veel meer bewustwording van je lichaam en je geest ervaart.

Als je pijnen ervaart tijdens de Restoratieve Yoga les, dan is het van belang om dit aan te geven bij de docent. Ongemakken kunnen voorkomen, maar pijn hoor je niet te hebben. Kijk op dit moment naar eventuele mogelijkheden met diverse aanpassingen en/of hulpmiddelen.

Zelf Restoratieve Yoga proberen

Als je zelf een Restoratieve Yoga les wilt proberen om te kijken of het iets voor je is, dan kun je onderstaande les met ons mee doen.

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter