Moederschap en yoga – hoe ze elkaar versterken!
Moederschap en Yoga, het is een ontzettend mooie combinatie en gaat onwijs goed samen!
Voorheen was dit altijd een gesprek dat ik voerde:
“Ik sta altijd om 6 uur ’s ochtends op. Daarna mediteer ik en doe ik een asana practice.”
“Jij hebt zeker geen kinderen?”
“Klopt..”
Inmiddels is er een hoop veranderd. Dit jaar ben ik moeder geworden en sta ik niet meer elke dag om 6 uur op. Soms wel hoor, als het zo uitkomt. Ik sta ook weleens om 5 uur op. Of om 8 uur. Of helemaal niet (nouja, uiteindelijk sta ik heus wel op 😉).
Er is nou eenmaal een klein ander mens waar ik rekening mee moet houden en dat vraagt om mijn flexibiliteit.
Yoga met moederschap (of vaderschap natuurlijk, maar ik hou het in deze blog bij de moeders) combineren vraagt om een andere benadering. Hoe doe je dit? Gaat moederschap en yoga wel samen?
Ik denk dat het zeker samengaat en dat het zelfs een enorme verdieping kan geven aan je Yoga Practice. We moeten het alleen leren zien. Hoe? Ik schrijf erover in deze blog. Je komt onder meer te weten:
- Hoe je mindful met het (nieuwe) ouderschap kunt omgaan
- Op welke manier je van problemen uitdagingen maakt
- In welke dagelijkse situaties je Yoga in het ouderschap kunt integreren
- Welke aanpassingen in je practice je kunt verwachten als je vader of moeder wordt
En nog veel meer! Lees je mee?
Moederschap en Yoga: een paar belangrijke vragen beantwoord
Laten we meteen van start gaan met het beantwoorden van een paar vragen waar je ongetwijfeld benieuwd naar bent.
1. Kan ik nog wel practicen als ik een kind krijg?
Jazeker! Je kunt zeker door blijven gaan met practicen. Het is alleen belangrijk om je te realiseren dat het niet altijd even makkelijk meer zal zijn om ook de tijd van je practice te bepalen 😉
2. Hoe kan Yoga me helpen als ik net moeder geworden ben?
Yoga helpt je om kalm te blijven en je fysieke kracht na de bevalling weer op te bouwen. Een kind op de wereld zetten vraagt veel van je lichaam en Yoga helpt je om de balans daarna weer te vinden.
Verder komt het moederschap zelf ook niet geheel zonder uitdagingen. Yoga helpt je om je hoofd koel te houden.
3. Hoe kan ik Yoga met mijn kind doen?
Je kunt voor de geboorte al beginnen met zwangerschapsyoga en het chanten van ohm bijvoorbeeld. Wanneer je kind nog jong is kun je baby yoga doen en daarna kinderyoga 🙂
Moederschap en Yoga: Mindful ouderschap
In 2015, na het lezen van A Miracle Morning, ben ik een ochtendroutine gestart. Die tijd in stilte voor mezelf vroeg in de ochtend ben ik enorm gaan waarderen. Ik doe dit dus al ruim 5 jaar.
En toen dit jaar.. kreeg ik een baby.
Een ochtendroutine met een baby, hoe doe je dat?
Nou, in het begin? Niet. 😉 Daarna? Net hoe het uitkomt.
3 maanden later sta ik weer een paar ochtenden per week op m’n mat. Ik schrijf, ik mediteer en/of doe wat asana’s. Die vaste routine heb ik losgelaten en de stilte ook. Vaak zijn mijn man en zoon in dezelfde kamer aanwezig en is het verre van stil. Het gaat zoals het gaat. Soms vind ik dat lastig, soms heb ik daar vrede mee.
En zo werk ik opeens, dankzij mijn kind, aan een heel belangrijk aspect van yoga. Namelijk de beoefening van de yama, aparigraha, niet begeren.
Een les om niet stug vast te willen houden aan deze routine, om los te laten als dat nodig is, om oké te zijn met minder in plaats van met meer.
Als ik denk aan yoga zie ik snel fysieke houdingen voor me, asana’s, maar dat is natuurlijk maar een klein onderdeel van yoga. Het is maar één stap uit het achtvoudige pad van yoga.
De echte toepassing van yoga zit ‘m ook juist in de kleine dagelijkse dingen. De uren waarop je niet op je mat staat.
Mijn yogadocent zegt altijd dat kinderen onze beste leermeesters zijn. Zij leven in het moment. Ze laten zich nog niet leiden door allerlei opgelegde regels, ze zijn heel puur en eerlijk in hun gevoelens.
Mindful ouderschap roept ons op om ons met nieuw gewaarzijn en bewustzijn open te stellen voor de mogelijkheden, voordelen en uitdagingen van het ouderschap. Niet alleen omdat wat we doen iets uitmaakt, maar ook omdat onze bewuste betrokkenheid bij het ouderschap zo ongeveer het belangrijkste is wat we kunnen doen voor zowel onze kinderen als onszelf. – John Kabat Zinn, mindful ouderschap
Omdenken
De dingen die we lastig vinden bieden altijd mogelijkheid tot ontwikkeling. In plaats van situaties als problemen te zien, kun je situaties zien als uitdagingen om te groeien. Het is een kwestie van omdenken.
Eerlijk is eerlijk, in de chaos van de dag ben ik me echt niet bewust van die momenten en zie ik er ook geen waardevolle lessen in 😉.
Zeker als kersverse moeder kun je het gevoel hebben dat je alleen maar aan het rennen bent en geen tijd hebt voor jezelf. Yoga voelt dan misschien als nóg een item op je overvolle to-do list.
Door af en toe bewust stil te staan bij je dagelijkse activiteiten, kun je zien hoeveel je eigenlijk al doet op het gebied van yoga. Zoals ik zei, het is een kwestie van omdenken!
Dagelijkse situaties waarin moederschap en Yoga samenkomen
Ahimsa
‘Schat, als je zo druk blijft bewegen, hoe moet ik dan die luier om doen?’ zeg ik ietwat geïrriteerd. Hij kijkt me aan met een intens blije glimlach. Z’n beentjes trappelen wild in het rond.
Ik laat hem even begaan en adem een paar keer diep in en uit. Dan kijk ik hem nog een keer aan en glimlach naar hem. Waar gaat dit eigenlijk over? Heb ik haast? Moet dit snel? Niet echt..
Ik weet van mezelf dat ik best ongeduldig kan doen, maar nu ik een kind heb komt er een hele geduldige, zachte kant in mij naar boven. Ik zie het als een les in ahimsa, geweldloosheid.
Ook de manier waarop ik naar mijn lichaam kijk vraagt om een liefdevolle, geweldloze blik in plaats van een harde blik. Nee, ik heb geen sixpack, maar wel een buik waar een baby in gegroeid is.
Nee, mijn conditie is niet meer wat het geweest is, maar ik heb wel 9 maanden lang een kind gegroeid met dat lichaam.
Op momenten dat ik die veranderingen lastig vind, probeer ik mezelf hieraan te herinneren. Dankbaarheid speelt hierbij een belangrijke rol.
Santosha
‘Hij moet nu echt zelf leren om in slaap te vallen. Je moet hem wakker in bed leggen. Wij deden altijd..’
Adviezen. Ongevraagde adviezen. Er is weinig vervelender dan dat, als je het mij vraagt. Goed bedoeld, vast en zeker. Maar het schept verwachtingen.
Verwachtingen van wat jouw kind zou moeten doen. Verwachtingen van wat jij als ouder zou moeten doen. Dit soort adviezen kunnen je erg onzeker maken. Ieder kind is anders, iedere ouder is anders.
Na een hele pittige avond, waarin wij probeerden onze zoon op een specifieke manier in bed te leggen (waar hij duidelijk geen zin in had), keken we elkaar aan.
Wat zijn we eigenlijk aan het doen nu? Dit is voor niemand leuk. Met z’n drietjes ploften we op de bank. We zien wel hoe het loopt, vandaag is morgen niet en andersom. Tevreden viel hij daarna bij ons op de bank in slaap.
Een les in santosha, tevredenheid. Tevredenheid gaat over het omarmen van wat het leven je biedt op een specifiek moment. Het is niet echt iets wat je kunt ‘doen’. Het vraagt om zachtheid rondom verwachtingen.
Tevredenheid kan je in vanalles vinden, als je het maar kunt zien. Een slokje warme thee. Een slapend kind op je arm. Neem zelf maar eens een moment om je te bedenken hoe vaak op een dag je dit wel niet (onbewust) aan het oefenen bent!
Een nieuwe kijk op yoga
Door bovenstaande voorbeelden hoop ik je te laten zien dat je op een andere manier kunt kijken naar je dagelijkse situaties en hoe je daar yoga in kunt vinden.
Je zal misschien niet meer elke dag om 6 uur een uur in stilte op je mat staan. Misschien zul je niet meer elke dag een ademhalingsoefening doen. Je zal misschien niet meer elke dag mediteren.
Daarentegen sta je misschien wel 10 minuten op je mat met een kletsende peuter om je heen, zing je opeens dagelijks kinderliedjes (zingen is ook een ademhalingsoefening!) of loop je langzaam heen en weer met een baby op je arm (loopmeditatie).
Alles is altijd in verandering, zo is dat ook met je yoga beoefening. Het neemt in de loop van de tijd andere vormen aan. En dat is prima.
Er komt een tijd dat ik weer elke dag om 6 uur op sta en een vaste ochtendroutine doe. Of ach, misschien komt die tijd ook niet. En dat is ook prima.
Dit is een gastblog van Jorine Kuilman van Jorinekuilman.nl
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.
Wat een fijn artikel om te lezen. Het gaf mij heel veel herkenning en het is fijn om te weten dat ook bij mensen die er altijd zo rustig en georganiseerd uit zien het ook niet altijd gaat zoals gewilt3. Zeker nu ik zwanger ben van een twee merk ik dat de rust ver te vinden is en dat ik vergeet af en toe eens uit te zoemen en stil te staan bij wat ik voor een geluk ik al heb.
Hi Jessica,
Supertof dat je zo enthousiast bent! Wij vinden ook dat Jorine een geweldig blog heeft geschreven, echt super! 🙂