Omdenken – met deze 3 tips denk je jezelf gezonder!
Omdenken.. Hoe doe je dat eigenlijk?
We zijn ons er vaak niet bewust van, maar wist je dat je sterker kunt worden door te denken in plaats van te bewegen?
Je gelooft het misschien niet, maar het kan echt blijkt uit onderzoek.
Nou stel ik niet voor dat je stopt met je yoga practice en puur en alleen maar in gedachten yoga gaat beoefenen 😉. Maar de kracht van gedachten is wel groter dan we ons meestal realiseren.
Misschien heb je weleens van placebo onderzoeken gehoord waarin mensen genezen van hun ziekte zonder dat ze een ‘echt’ medicijn hebben gekregen.
Die onderzoeken laten duidelijk de kracht van omdenken zien.
Ben je benieuwd waardoor dat komt? En ben je benieuwd hoe je je eigen staat van zijn kunt beïnvloeden door te leren omdenken? Lees dan vooral verder!
De cirkel van gedachten en gevoelens
Gedachten kun je zien als de taal van de hersenen. Gevoelens kun je zien als de taal van het lichaam.
Je staat van zijn, het totale plaatje van jou, wordt beïnvloed door je gedachten en je gevoelens samen.
Elke keer dat je iets denkt, sturen je hersenen een signaal (met behulp van neuropeptides, een chemische boodschap dus), naar je lichaam. Je lichaam geeft als reactie daarop een bepaald gevoel.
Vervolgens reageren je hersenen daar weer op door gedachtes te creëren die meer van diezelfde chemische boodschappen produceren.
Dus het denken leidt tot het voelen en dat gevoel leidt weer tot gedachten die overeenkomen met de gevoelens.
Zo heb je een soort weg in je hersenen gecreëerd (een neuraal pad genoemd). Door te leren omdenken kun je die neurale paden positief beïnvloeden.
Omdenken en het placebo effect
In verschillende onderzoeken is de kracht van placebo’s aangetoond. Die veranderingen vinden niet alleen plaats in de hersenen, maar ook in het lichaam.
Zo is er bijvoorbeeld een studie gedaan met mannen tussen de 70 en 90 die op een retraite gingen waarin hen werd gevraagd zich te gedragen alsof ze weer jong waren. De hele setting herinnerde hen aan vroeger.
Na 5 dagen bleken ze fysiek echt veranderd te zijn. Zo was bijvoorbeeld hun stofwisseling (fysiologie), gezichtsvermogen, gehoor, geheugen en manier van lopen verbeterd. Door te leren omdenken hadden deze mannen zichzelf letterlijk jonger ‘gedacht’.
Om je staat te kunnen veranderen, moet je dus eerst je gedachten veranderen.
In de video hieronder geeft Mel je een paar tips om positiever te leren denken!
3 belangrijke aspecten om te leren omdenken:
1. Conditionering
Een stimulus is gekoppeld aan een respons. Je neemt hoestdrank (stimulus) in en je stopt met hoesten (respons).
Als zo’n stimulus vaak genoeg wordt herhaald, wordt er onbewust een respons veroorzaakt. Dus je weet dat je door het drinken van de hoestdrank gaat stoppen met hoesten.
Als je in het flesje van de hoestdrank iets anders zou stoppen en dat vervolgens drinkt, zou het alsnog kunnen dat je stopt met hoesten. Ook al drink je dus geen hoestdrank.
2. Verwachting
Op het moment dat je een reden hebt om een andere uitkomst te verwachten, sta je open voor deze andere uitkomst.
Dus als je verwacht dat die hoestdrank kan zorgen voor een andere uitkomst (stoppen met hoesten) dan de huidige uitkomst (hoesten), dan kun je die nieuwe uitkomst emotioneel accepteren.
Als die emotie sterk genoeg is, dan weten je hersenen en je lichaam het verschil niet tussen de verwachting van het ‘hoestvrij’ zijn en het daadwerkelijk, fysiek, ‘hoestvrij’ zijn.
Je neuronale paden worden geactiveerd en de chemische stoffen komen vrij.
3. Betekenis
Door betekenis te geven aan het effect van de gedachten (of de placebo), wordt de werkzaamheid sterker.
Stel je werkt als verpleegkundige en je denkt dat je te weinig beweegt. Je hebt er nooit over nagedacht dat je eigenlijk heel veel loopt en dat je door je dagelijkse activiteiten die je doet je spieren aan het werk zet.
Als iemand je dit uitlegt, leer je iets nieuws en doordat je het begrijpt stop je er meer energie in. Op die manier kun je je gezondheid daadwerkelijk verbeteren.
Als je de voordelen van iets weet, haal je er dus meer effect uit.
Hoe verander je je gedachten en leer je omdenken?
Allemaal leuk en aardig, maar hoe pas je dit nu zelf toe? Als je je staat van zijn wil veranderen, is het essentieel om je gedachten te veranderen.
Er zijn verschillende manieren om hiermee te oefenen zoals affirmaties, visualisaties, beoefeningen van dankbaarheid en compassie.
Het vergt oefening, omdat de meeste mensen gewend zijn om continu negatieve gedachten te denken waardoor dit een gewoonte is geworden. Maar het is het absoluut waard om te blijven oefenen!
Hopelijk heb je door het lezen van de blog iets nieuws geleerd en begrijp je iets beter waar de kracht van het positieve denken vandaan komt. Dan heeft het namelijk, zoals je net gelezen hebt, nog meer effect 😉
Dit is een gastblog van Jorine Kuilman van jorinekuilman.nl
Dit vind jij ook leuk!
Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘♀️🤸
Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.Begin direct
Yoga inspiratie mails 🙏
Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.