Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

12 aug 2018

De kracht van een dagelijkse Yogapractice

/
Geplaatst door
/
Comments2

In het leven komen we vaak in situaties waarbij we onszelf vergeten. We zijn erop gebrand het anderen naar hun zin te maken, en vergeten daarbij soms onszelf.

Tijdens je Yogapractice claim je even de tijd die je nodig hebt. Hoeveel dat is bepaal je zelf, maar dat het nuttig en misschien wel noodzakelijk is, zul je vast wel herkennen…

Dagelijkse Yogapractice

Je kunt pas geven wanneer je iets kunt missen

Ik kan me nog goed herinneren dat ik als kind in het vliegtuig zat en vol bewondering keek naar de veiligheidsinstructie van de stewardess. Ik vond het maar raar dat ze zeiden dat we eerst ons eigen zuurstofkapje op moesten zetten voor we andere mochten gaan helpen.

Later kwam ik tot de conclusie dat het eigenlijk heel logisch is. Want hoe kan je iemand opvrolijken als je zelf niet lekker in je vel zit? En hoe kan je een ander helpen bij de balans vinden in het leven, als balans in je eigen leven ontbreekt?

Vroeger was ik altijd geneigd om me volledig te richten op het helpen van anderen, en ik kon mezelf daar helemaal in verliezen. Ik merkte dat ik die energie soms niet had, of dat deze niet terug kwam.

Pas toen ik met Yoga in aanraking kwam leerde ik om ook goed voor mezelf te zorgen. Maar dat niet alleen, ik leerde ook om beter te kunnen loslaten.

Ik begon steeds vaker te practicen tot ik mezelf helemaal in balans kreeg, zowel fysiek als mentaal. Toen ik na een tijdje dagelijks op de mat stond kreeg ik zoveel energie dat mijn “kopje met energie” als het ware over begon te lopen.

Niet lang daarna begonnen Rolf en ik met Happy with Yoga om andere mensen kennis te laten maken met de enorme positieve kracht van Yoga.

De voordelen van een dagelijkse Yogapractice

Wanneer je er een gewoonte van maakt om dagelijks op de mat te stappen, verandert Yoga van een hobby naar een levensstijl. Tenminste, zo voelde dat voor mij.

Wanneer je dagelijks een Yogapractice doet, hoef je er als het ware niet meer over na te denken. Het maakt niet uit welke dag het is, het is altijd tijd voor een practice.

Eenmaal dagelijks op de mat ervaarde ik veel voordelen:

Opbouw van fysieke kracht 

Door vaak te practicen word je snel sterker. Je voelt je hierdoor lekkerder in je vel, zelfverzekerder en gezonder.

Stijfheid uit het lichaam werken

Door een dagelijkse practice ben je constant bezig met het flexibeler maken van je lichaam. Misschien beter nog wel, is dat stijfheid bijna geen kans krijgt door een dagelijkse sessie.

Mentale balans

Omdat je iedere dag aan de balans van je mind werkt, creëer je een vast moment om je emoties en gedachten onder ogen te zien en een plekje te geven. Je krijgt hierdoor minder snel opgehoopte frustraties en je kunt rustiger leven.

Je staat dagelijks stil bij wie je bent en wat je doet, waardoor je bewuster gaat leven.

Ontstressen en een vast moment voor jezelf

Een dagelijkse practice zorgt voor een vast moment voor jezelf waarbij je de wereld om je heen vergeet en stress los kunt laten.

Naar mate je vaker zult practicen, went je omgeving eraan dat je dagelijks de mat op stapt. Ze zullen daarom makkelijker accepteren dat je dagelijks een momentje voor jezelf pakt. Ze hebben daar tenslotte zelf ook profijt van 😉

Een vaste opstart van de dag

Door iedere dag te beginnen met een practice ontwikkel je een vaste opstart van de dag, zonder dat het een sleur wordt. Je bepaalt tenslotte zelf welke oefeningen je in je practice doet.

Een routine in het opstarten van je dag geeft je lichaam een seintje dat er weer een nieuwe dag begint. Je bent hierdoor na je practice actiever en je gaat frisser de dag in!

Hoe maak je de overstap naar een dagelijkse Yogapractice?

Wanneer je graag dagelijks wilt gaan practicen, raad ik je aan om stap voor stap te beginnen. Je practice kan soms erg diep gaan, en zowel je lichaam als geest moeten hier in het begin aan wennen. Zelf heb ik hier ook aan wennen. Yoga een vast onderdeel van mijn leven maken is met ups en downs gegaan.

Ik heb een paar handige tips voor je die mij zelf heel erg hebben geholpen:

Ga steeds vaker practicen

Ga vaker practicen, maar bouw het langzaam op. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om je practices langer te maken, maar doe dat alleen als het bij jou en je practice past.

Varieer in je practice

Wanneer ik het heb over een practice, bedoel ik echt niet altijd dat je je kapot moet zweten op de mat. Een practice kan bijvoorbeeld ook bestaan uit meditatie, ademhalingsoefeningen of Yoga Nidra.

Verruim je kennis over Yoga en Asanas

Lees je goed in over Yoga en verschillende Asanas. Je kunt daardoor meer variatie aanbrengen in je practices, en je leert meer over wat je aan het doen bent.

Mocht je hiervoor inspiratie nodig hebben, kun je altijd kijken op ons blog of Youtubekanaal natuurlijk 🙂

Een gestructureerde cursus volgen

Hoewel je met inlezen ver kunt komen, is het altijd handig om een of meerdere gestructureerde Yogacursussen te volgen.

In cursussen kom je in aanraking met vaste series en diepgaandere practices, waarop je je zelfstandige practice kunt baseren. Dat betekent niet dat je moet stoppen met lessen bij een studio als je die volgt. De combi van online lessen en lessen in een studio, zorgt ervoor dat je veilig, regelmatig, doelgericht en met plezier kunt oefenen op momenten dat het jou uitkomt.

Mocht je niet weten met wat voor cursus je moet beginnen, raad ik absoluut onze Yoga Stap voor Stap cursus aan. Hier leer je de basis van Yoga van waaruit je steeds beter kunt practicen! Ook als je al wat ervaring hebt kun je hier nog veel van leren. En daarbij zijn het gewoon heerlijke lessen! 😉

Waar loop jij tegenaan nu je vaker wilt practicen? Laat het me weten in een reactie hieronder 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

 1. Lisette

  Hi Melanie,
  Al enige tijd volg ik je blog en je hebt me al veel inspiratie gegeven waar ik echt behoefte aan had en heb 🙂
  Sinds een jaar ben ik steeds meer bezig met Yoga. Sinds een half jaar sta ik zeker 4-5 dagen per week op de mat. Ik wil ook graag naar een dagelijkse Yoga practise maar loop er nog wel tegen aan dat dit niet helemaal lukt. De reden? Hm, lastig te zeggen. Maar de ‘drukte van alle dag’ zal het voornamelijk zijn. In de ochtend is het fijnste moment om Yoga practise te doen heb ik gemerkt. Maar soms lig ik toch verdomd vaak te snoozen, tegen beter weten in, terwijl ik in de tussentijd al lang een mooie practise had kunnen doen. Dus die snooze optie gaat de slaapkamer uit. Ik weet dat het beter is om meteen op te staan, maar waarom lukt het dan soms toch niet?! Als de dag eenmaal is begonnen denk ik, ohja eerst dit en dan ga ik… tja en wellicht herkenbaar, dan komt het er niet van natuurlijk!
  Je tip om variatie aan te brengen vind ik een hele goede en daar ga ik meteen mee aan de slag! Ook je andere tips en links ga ik nog verder bekijken.
  Als je nog andere tips hebt om dagelijks de mat op te stappen hoor ik ze graag!
  Veel groetjes Lisette

  1. Melanie

   Hi Lisette,

   Wat goed dat je een aantal dagen in de week de tijd kunt vinden om de mat op te stappen!
   Ik raad je vooral aan om je practice in de ochtend zo laagdrempelig mogelijk te houden. Een korte practice van bijvoorbeeld 5-10 minuten kan ook heel erg effectief zijn. Toevallig ben ik bezig met een blog over jouw vraag, dus houd hiervoor de website goed in de gaten :-).

   Fijne dag!

Laat een reactie achter