Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

15 dec 2018

3 manieren om de intensiteit van je practice te verhogen

/
Geplaatst door
/
Comments0

Ik krijg vaak de vraag of het nodig is om vaak en lang op de mat te staan om de voordelen van Yoga te ervaren.

Ik antwoord daarbij altijd dat de intensiteit van je practice daarvoor een van de belangrijkste factoren is. Het gaat er namelijk niet om hoe lang je practiced, maar met welke intensiteit je dat doet.

Wanneer je er in slaagt om echte diepgang te vinden in je practice is dat veel nuttiger dan lang en doelloos op de mat te staan. De intensiteit van je practice is dus van grote invloed op het rendement dat je uit je practice haalt. In dit blog vertel ik je daar graag wat meer over.

De intensiteit van je practice

Hoe verhoog je de intensiteit van je practice?

Door de intensiteit van je practice te verhogen haal je meer rendement uit je practice. Maar de vraag is natuurlijk, hoe verhoog je die intensiteit precies?

De intensiteit van je practice verhogen heeft alles te maken met practicen met intentie. Door bewust te practicen kun je meer diepgang vinden en meer uit je practice halen. Dat kan op verschillende manieren:

1. Bewust ademen

De Yoga ademhaling is een van de belangrijkste elementen van je practice. Door de Yoga ademhaling volledig onder controle te krijgen, kun je namelijk je uithoudingsvermogen verhogen en meer controle krijgen over je mind. Tijdens je practice komt dit ontzettend goed van pas.

Wanneer je een fysiek uitdagende practice doet, kun je de asanas door de Yoga ademhaling langer volhouden.

Wanneer je je ademhaling goed weet te controleren en deze afstemt op de houdingen die je doet, zorg je ervoor dat de zuurstoftoevoer naar je spieren optimaal is. Je spieren zullen daardoor minder snel verzuren waardoor je langer in een houding kunt blijven staan. Een goede controle over de ademhaling zorgt er dus voor dat je de intensiteit van je practice kunt verhogen en meer uit je practice haalt.

Ook tijdens een meditatie helpt de Yoga ademhaling om meer rust en diepgang te vinden. Door de ademhaling volledig te controleren kalmeren je gedachten namelijk. Wanneer we bijvoorbeeld worden blootgesteld aan stress versnelt onze ademhaling, en wanneer we in ruststand zijn, neemt het tempo van de ademhaling weer af.

Door dit omgekeerd toe te passen, beïnvloedt onze ademhaling ook onze mind. Zo zorgt een rustige Yoga ademhaling ervoor dat je gedachten kalmeren en je meer diepgang zult vinden in je meditatie.

De Yoga ademhaling kun je vrij gemakkelijk onder de knie krijgen, waardoor je de intensiteit van je practice bijna meteen kunt verhogen. Lees hier ons artikel over de Yoga ademhaling om direct aan de slag te kunnen.

2. Bewust bewegen

Door bewust te bewegen en het hele lichaam mee te laten doen, kun je de intensiteit van je practice ook verhogen.

Als voorbeeld daarbij kun je denken aan de krijger II houding. Wanneer je al je lichaamsgewicht op je voorste bovenbeen laat rusten, wordt de houding na een tijdje ontzettend zwaar. Door beide benen mee te laten doen in de houding, verdeel je je lichaamsgewicht over je twee benen waardoor je gemakkelijker lang in de houding kunt blijven.

Door het hele lichaam te betrekken bij je houdingen en alle spieren mee te laten doen, kun je de diepgang in je practice dus makkelijker vinden en meer uit je practice halen.

Bewust bewegen

3. Een goede focus

Tijdens een meditatie zijn een goede zithouding en ademhaling belangrijke voorwaarden om meer diepgang te kunnen vinden. Daarnaast is het echter ook belangrijk om je focus te trainen om de intensiteit van je practice te verhogen. Een goede focus zorgt namelijk voor meer diepgang in je meditatie waardoor je er meer uit haalt.

Veel Yogi’s vinden dit onderdeel lastiger dan het controleren van de ademhaling of bewuster leren bewegen. Het verbeteren van de focus vraagt namelijk om het controleren van afleidende gedachten en je mind. Het is daarom niet gek dat er een nieuwe discipline ontstaan is die zich volledig richt op het vergroten van je focus en controleren van je mind, namelijk mindfulness.

Mindfulness is een uitstekend hulpmiddel om de intensiteit van je practice te vergroten. Het zorgt voor een bewustere manier van leven waardoor je focus verbetert, je bewuster gaat ademhalen en gecontroleerd leert bewegen in je practice.

Starten met de opbouw van intensiteit in je practice

De opbouw van de intensiteit van je practice doe je door je te richten op je ademhaling, hoe je beweegt, en je focus.

Om je ademhaling te verbeteren, is het verstandig om aan de slag te gaan met ademhalingsoefeningen. Je leert daardoor je ademhaling aan te sturen en te controleren waardoor je direct meer diepgang in je practice zult vinden.

Naast ademhalingsoefeningen, kun je de intensiteit van je practice ook opbouwen door meer weerstand op te zoeken in je Yogapractice. In het begin kan dit misschien een uitdaging zijn, maar het biedt veel voordelen om alle spieren bij je practice te betrekken.nJe versterkt hierdoor de spieren die wat zwakker zijn, waardoor je je lichaamsgewicht evenwichtiger kunt verdelen in een houding. Je kunt daardoor langer en dieper in de houding blijven en meer intensiteit in je practice opzoeken.

Tot slot kun je ook aan de slag gaan met oefeningen om je focus te verbeteren. Een krachtige focus laat je de regie nemen over je eigen gedachten. Je kunt daardoor zelf bepalen welke gedachten je toelaat en welke je graag van je af wilt zetten. Dit is bijzonder nuttig om dat stukje extra diepgang te kunnen vinden in je meditatie.

 

Heb jij nog goede tips om de intensiteit van je practice te verhogen? Laat het me weten in een reactie hieronder! 🙂

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

Laat een reactie achter